Cultura 24/03/2015

La UB se suma a la denúncia internacional contra la destrucció de patrimoni cultural a l'Iraq

Institucions i organitzacions d'arreu del món fan una crida per denunciar els atacs recents contra el patrimoni cultural d'Iraq

Ara
1 min
UNA PÈRDUA INCALCULABLE
 Imatge d’arxiu del 2001  del jaciment de Nimrud,  a 35 quilòmetres de Mossul.

BarcelonaEl Departament de Prehistòria, Història Antiga i Arqueologia de la Universitat de Barcelona s'ha sumat a la crida d'organitzacions mundials com la UNESCO i el Consell Internacional de Monuments i Llocs Històrics (ICOMOS), entre d'altres, per aturar la destrucció del patrimoni cultural de països com Iraq i Síria.

La denúncia fa especial referència als atacs que l'Estat Islàmic ha perpetrat recentment, els més destacats són:

- Les obres d'art conservades al Museu de Mossul, com ara diverses estàtues de grans dimensions procedents del jaciment de Hatra o diversos objectes d'altres jaciments de la província de Nínive.

- La destrucció amb excavadores de l'antiga ciutat assíria de Nimrud

- La destrucció de la ciutat fortificada de Hatra (segle I aC – II dC), declarada patrimoni mundial per la UNESCO des de 1985

- La destrucció, també amb excavadores, de la ciutat de Dur Sharrukin, capital des assiris durant el regnat de Sargon II (722-705 aC)

El comunicat també recorda que molts altres jaciments arqueològics importants no registrats per la UNESCO, com ara Sippar, Larsa, o Uruk, també es troben en perill de patir atacs similars. De la mateixa manera cal protegir el patrimoni sirià, que també està registrant danys importants com a conseqüència de la guerra civil.

A més, les institucions també es sumen a la crida de la comunitat arqueològica internacional per impedir el tràfic il·legal de les restes arqueològiques robades del Mudeu de Mossul.

stats