Patrimoni
Cultura 20/05/2021

El Tribunal Suprem tomba la penúltima opció de la Generalitat de recuperar els béns de Sixena

Les institucions catalanes només poden recórrer al Tribunal Constitucional

ARA
1 min
L’art sacre que va marxar a Sixena no es podrà recuperar

BarcelonaEl Tribunal Suprem (TS) ha rebutjat els incidents de nul·litat que van plantejar la Generalitat, el Museu Nacional d'Art de Catalunya i el Museu de Lleida contra la sentència que declarava nul·les les vendes a Catalunya de 97 obres d'art i objectes del monestir de Sixena, segons informa Europa Press, per falta de rigor i perquè considera que cap d'ells justifica la vulneració de la tutela judicial efectiva.

L'advocat de Vilanova de Sixena, Jorge Español, ha recordat que la sentència és ferma, que ni el Tribunal Constitucional ni cap tribunal europeu la modificaran, i adverteix a la part catalana que ha de "conscienciar-se que ha perdut el plet". "L'Aragó ha guanyat, i ho ha fet per alguna cosa", subratlla. Ara a la Generalitat, el MNAC i el Museu de Lleida no els queda cap altra opció que presentar un recurs d'empara al Tribunal Constitucional, i Español també opina sobre aquesta possibilitat i recorda que l'alt tribunal només accepta "el 2% d'aquests recursos".

En paral·lel a la resolució, segueix pendent que el Suprem confirmi la sentència del retorn de les pintures murals de la sala capitular del monestir de Sixena, conservades al MNAC. "En aquest plet Catalunya no té cap títol de propietat", assegura Español.

stats