FOTOGRAFIA
Cultura 12/04/2017

L'exposició que Toni Catany hauria volgut arriba al Casal Solleric

El casal de Palma exposa l'obra del fotògraf llucmajorer 'd'anada i tornada', que és en un 70% inèdita

Margalida Mateu
2 min
L'exposició 'Toni Catany. D’anar i tornar' al Casal Solleric.

Palma"És l'exposició que Toni Catany hauria volgut; de fet, moltes de les fotografies exposades són seleccionades per ell", assenyala el comissari Antoni Garau. Així és 'Toni Catany. D'anar i tornar', una mostra de 140 fotografies –un 70% de les quals inèdites– i prop de 50 objectes del fotògraf que s'ha inaugurat aquest dimecres al Casal Solleric de Palma, en una presentació en la qual no hi han faltat les autoritats, amb la presidenta del Govern al capdavant, el president del Consell i el batle de Palma.

El fotògraf que va rodar el món per poder tornar al Born

"Toni Catany hauria passat molt de gust", s'ha dit. L'objectiu de l'exposició és fer feliç el fotògraf", ha destacat al matí en la presentació a la premsa Alain D'Hooge, galerista i expert en l'obra de Catany.

Precisament d'anada i tornada, de va i ve, de dintre i de fora, d'aquí i d'allà, és el fil conductor de la mostra que arriba a Palma després de ser exposada a Barcelona i Madrid. Des de la primera fotografia, la de l'infant eivissenc de 1967, a les mirades fortuïtes, les natures mortes –característiques de Catany–, les diferents tècniques que emprava i la tasca en la producció de llibres de fotografia, amb més de 20 exemplars, són presents a l'exposició.

Inauguració de l'exposició 'Toni Catany. D’anar i tornar' al Casal Solleric

L'artista fou un gran col·leccionista: d'estores, de pedaços, teles que la seva família emprava per tomar ametlles, textures, cossiols, flors. L'obsessió de Toni Catany per la fotografia única és contínuament present en aquesta mostra. A la mostra també es pot veure el documental que en va fer el 2015 La Perifèrica, 'El temps i les coses'.

Centre Internacional de Fotografia

En la presentació, la presidenta Armengol s'ha compromès a fer realitat el projecte de Centre Internacional de Fotografia Toni Catany a Llucmajor, que fa anys que està encallat, una tasca que ha encomanat públicament a la nova consellera de Cultura, Fanny Tur, que també era a la inauguració. S'ha de dur a terme en col·laboració amb l'àrea de Cultura del Consell de Mallorca. En aquest sentit, Francesc Miralles ha agraït l'estesa de mà del Govern i ha desitjat que plegats puguin arribar a tirar endavant el projecte, que fa anys que està aturat.

'Toni Catany. D'anar i tornar' serà a la planta noble del Casal Solleric fins al 20 d'agost.

stats