Música

Tomàs Molina, convidat especial al Concert de Sant Esteve

Les nadales i la nit de Nadal seran les protagonistes del 26 de desembre al Palau de la Música

3 min
Foto de família de la presentació del Concert de Sant Esteve al Palau de la Música.

Barcelona"Soc molt nadalenc", diu el meteoròleg Tomàs Molina, a qui fins i tot li agrada "molt l'arbre de Nadal de Badalona". És per això que diu que li fa tanta "il·lusió" participar en el Concert de Sant Esteve que se celebrarà el dimarts 26 de desembre al Palau de la Música. L'home del temps de TV3 no cantarà, sinó que farà petites intervencions de context científic sobre la nit de Nadal, l'estel que guiava els Reis cap a ponent i la importància de la llum de la lluna. La presència de Tomàs Molina s'adiu amb la temàtica d'aquesta edició del Concert de Sant Esteve. Com diu Pablo Larraz, director de l'Orfeó Català, el propòsit és fer "un homenatge a les nadales, reivindicar-les com a gènere" i com a element patrimonial que va néixer com a expressió popular de cant espontani, "tant laic com religiós". "I aquesta temàtica ens portava a parlar de la nit de Nadal i de la màgia de la nit". Així doncs, hi haurà una primera part de nadales i una segona amb "cançons que ens parlaran de la llum, la foscor, la lluna i altres elements evocadors", i en què la música tindrà un acompanyament amb "sorpreses escèniques".

"Volem recordar els orígens de les nadales i alhora reivindicar la feina del Palau de la Música mantenint-les vives", explica el director escènic del concert, Adrià Aubert, per a qui té tot el sentit la participació de Tomàs Molina. "Per parlar de la nit de Nadal, res millor que un home del temps", afegeix Aubert. "El 1913, l'any del primer Concert de Sant Esteve al Palau de la Música, Barcelona estava molt poc il·luminada, la nit era molt fosca, i encara més la de Nadal, que és la nit més llarga de l'any", diu Molina recordant les arrels paganes de la celebració, que coincideix amb el solstici d'hivern. "I en la nit més llarga, tenir una esperança ens ajuda", assegura. De tot plegat en parlarà "breument", en un concert que serà presentat per Laura Rosel i que TV3 retransmetrà en directe a partir de les 19 h.

En aquesta celebració coral hi participaran més de 300 persones: tots els cantaires dels cors de la casa, el percussionista Marc Cabero, el clarinetista Joan Roca, l'organista Joan Seguí i el Cosmos Quartet, que és la formació resident de la temporada del Palau de la Música. Pel que fa al repertori, a més de nadales tradicionals també se n'estrenaran tres: Oh Jesús de ma infantesa, de Josep Ollé i Sabaté, a partir d'un poema de Joan Maragall; Les quatre estacions, de Jordi Cornudella, sobre els versos de Dolors Miquel, i Món de nit, d'Anna Campmany (música) i Carme Cabús (poema). També es presentaran arranjaments de nadales de Salvador Mas, Baltasar Bibiloni i Albert Guinovart, i s'estrenaran els de Mariona Vila per a L'anunciació als pastors i els d'Elisenda Fàbregas per a La pastora Caterina.

Homenatges a Pau Casals i Lluís Domènech i Montaner

El Concert de Sant Esteve, la preparació del qual comença al març, commemorarà el 50è aniversari de la mort de Pau Casals amb la interpretació de tres fragments d'El pessebre, durant la qual es projectaran unes imatges que serviran per recordar també el centenari de la mort de Lluís Domènech i Montaner, l'arquitecte del Palau de la Música. El programa es completa amb fragments d'El Messies, de Händel, i Elies, de Mendelssohn, a més d'obres actuals d'Ola Gjeilo (compositor convidat de la temporada del Palau), Darius Lim i Daniel Elder.

El Concert de Sant Esteve, amb les entrades exhaurides fa temps, és la joia de la corona de la programació nadalenca del Palau de la Música, que inclou una trentena de concerts. Entre d'altres, el Concert de Nadal de la Fundació Salvat, amb la soprano María Hinojosa, el Bach Collegium Barcelona, el Cor Bruckner i els solistes guanyadors de la Salvat Beca Bach 2024 (14 de desembre); el recital del baríton Josep-Ramon Olivé i la pianista Victoria Guerrero (15 de desembre); el Magnificat, de Bach, a càrrec de la Netherlands Bach Society i Alex Potter (20 de desembre); El Messies, de Händel, amb el cor Accentus i la Insula Orchestra dirigits per Laurence Equilbey (21 de desembre), i tota la programació nadalenca de l'Orquestra Simfònica del Vallès (OSV), inclòs el Concert d'Any Nou dels dies 31 de desembre i 1, 2, 3 i 6 de gener, valsos i polques de la família Strauss dirigits per Isabel Rubio. "Acostumo a provocar-me fàcilment", alerta Jordi Cos, president de l’OSV, que l'any passat es va emprenyar quan el president de la Filharmònica de Viena, Daniel Froschauer, va dir que el Concert d'Any Nou vienès tindrà una directora "quan arribi el moment", perquè "necessites algú que sigui un artista consagrat i amb molta experiència amb la nostra orquestra". Com a resposta a Froschauer, els concerts de valsos de l'OSV sí que seran dirigits per una dona.

stats