Cinema
Cultura 11/09/2023

Tina Turner, Jaume Sisa i Héroes del Silencio, protagonistes de l'In-Edit

El festival de documental musical se celebrarà als cinemes Aribau de Barcelona del 28 d'octubre al 7 de novembre

3 min
'Tina'

BarcelonaDesprés d'una edició marcada per la pandèmia, el Festival In-Edit tornarà a omplir de documental musical els cinemes del 28 d'octubre al 7 de novembre. "Tornen a fer festival i tornen a fer-lo presencial. Hem de reivindicar tot el que significa la cultura com un espai de trobada", ha celebrat aquest dijous Dani Granados, assessor de presidència de l'Institut de Cultura, durant la presentació del festival a la Fàbrica Moritz. Durant onze dies es projectaran als cinemes Aribau de Barcelona més de 50 documentals que inclouran multitud d'estils musicals, però, sobretot, històries.

American rapstar, una anàlisi de la generació més recent de joves rapers nord-americans sorgida de SoundCloud, inaugurarà la 19a edició de l'In-Edit. "El 50% del documental dona veu als mateixos protagonistes. Ens sorprendrem de la capacitat de reflexió que tenen i de com es veuen a ells mateixos", ha destacat Toni Querol, que relleva Lluís Hidalgo com a director artístic. La mirada al present de la música urbana i a l'estat d'ànim de la generació actual també s'aborda a Crestone, una cinta de la secció oficial que segueix un col·lectiu de soundcloud rappers que decideix aïllar-se en un desert de Colorado i dedicar-se a plantar marihuana i a penjar música a internet.

La secció oficial, amb "una majoria de protagonistes dones", es completa amb Fanny: the right to rock, la història oblidada del primer grup format exclusivament per dones que va treure un disc amb una multinacional; I'm Wanita, Lydia Lunch: the war is never over, Medium –un retrat de l'artista i pianista argentina Margarita Fernández–, Poly Styrene: I am cliche –que s'endinsa en la vida i l'obra d'una de les veus més creatives del punk britànic a través de la filla– i Other, like me. The oral history of COUM & Throbbing Gristle.

"Com tants altres sectors, la pandèmia ha posat el documental musical contra les cordes. Però el gènere s'està defensant com un gat panxa enlaire, amb molta imaginació", ha remarcat Querol. Per a Querol, la programació d'aquesta edició reuneix les inquietuds del moment actual. "Hi trobem documentals amb una visió molt crítica del passat i d'altres que tracten de manera directa aspectes considerats tabú, com les malalties mentals, les lluites socials o les crisis d'identitat", ha precisat.

A la secció nacional, In-Edit programa el documental sobre la història de Bambino Algo salvaje; Burrull: un buit que s’ha d’omplir –un "homenatge al mestre de la música popular catalana", mort el 28 d'agost–, Desglaç, Paco Loco: Viva el Noise, El cant de la Sibil·la, Nueve Sevillas i L’home dibuixat. Una conversa amb Jaume Sisa, l'entrevista més confessional de Sisa, entre d'altres. Fora de competició destaquen les seccions Panorama Internacional i Gran Pantalla, amb documentals sobre A-ha, Idles, Dinosaur Jr., Moby, Jane Birkin, Sparks, Billie Holiday, Shane MacGowan, Héroes del Silencio, Tina Turner i Zappa. "In-Edit és un punt de trobada imprescindible per a la cultura. És una finestra per entendre la història del món i de la societat, especialment els moviments socials, la història dels conflictes, de les cultures subalternes i minoritàries. I és una motxilla cultural per a la ciutat", ha dit Granados.

Col·laboracions amb el Sónar i Moritz

L'In-Edit i el Sónar fa anys que col·laboren, però en aquesta edició han fet un pas més enllà. En el marc de l'In-Edit, el Sónar presentarà quatre obres audiovisuals: una selecció d'una hora amb algunes de les millors actuacions del Sónar d'aquests 25 anys, Sisters with transistors, A symphony of noise: Matthew Herbert's Revolution i Laurent Garnier: off the record, tres documentals que tenen la música electrònica com a eix central. Així mateix, Moritz patrocina una nova secció del festival en què es retrà homenatge a un dels estils musicals que han definit Barcelona aquests últims anys: la música electrònica. Aquest especial inclou Delia Derbyshire: The myths and the legendary tapes i Underplayed.

stats