Crítica de cinema
Cultura 21/07/2022

Un 'thriller' paranoic sobre les clavegueres de l’estat francès

Les pràctiques policials il·legals en la lluita contra el narcotràfic protagonitzen aquest insòlit i punyent film policíac

1 min
'Un escándalo de estado' destapa un cas de corrupció policial a França
  • Direcció: Thierry de Peretti
  • 120 minuts
  • França (2022)
  • Amb Roschdy Zem, Vincent Lindon i Pio Marmaï

Thierry de Peretti ha signat amb Un escándalo de estado un magnífic polar sobre les penombres de l’estat de dret i un veritable tractat fílmic sobre les zones grises de la informació, sens dubte els espais més interessants de qualsevol investigació criminal. El punt de partida és un infiltrat que decideix explicar a la premsa la corrupció sistèmica de la principal organització policial que lluita contra el narcotràfic. El resultat, una reflexió nihilista, en la millor tradició del gènere, sobre les clavegueres de l’estat i la connivència històrica entre polítics, policia i jutges que ha permès que tot canviï per tal que tot continuï igual.

Adaptació sui generis del llibre L’Infiltré (2017), a càrrec del periodista Emmanuel Fansten i de l’antic infiltrat Hubert Avoine, De Peretti recrea l’escàndol al voltant de l’ex cap policial de la lluita antidrogues François Thierry per elaborar una trama tentacular que viatja entre Marbella i París, de les platges i clubs nocturns malaguenys a la redacció del diari Libération. Amb un relat clarament anticlimàtic, sostingut en les converses entre Stéphane, el periodista del Libé, i Hubert Antoine, la seva font, el film es beneficia no només d’aquesta posada en escena a contracorrent i de les interpretacions de Pio Marmaï i Roschdy Zem, sinó també de les precises i dinàmiques escenes filmades per Claire Mathon, d’un hiperrealisme punyent.

stats