Cultura 13/05/2022

Arriba la tecnologia 3D a la Menorca Talaiòtica

És un recurs divulgatiu i didàctic que permet veure el monument arreu del món

Iván Martín
2 min
Imatge de la taula cercada de Torrellisar Vell.

MAÓEl Consell de Menorca, a través del departament de Cultura i Patrimoni, ha penjat al canal de YouTube de Menorca Talaiòtica el nou vídeo de la naveta funerària de Torrellisar Vell en 3D. Elaborat per l'arqueòleg i especialista en documentació 3D Bruno Parés, aquesta peça audiovisual permet conèixer com és l'interior i l'exterior d'aquest edifici. Es tracta d'un recurs divulgatiu i didàctic molt potent que permet veure aquest excepcional monument prehistòric menorquí arreu del món.

A més d'aquest audiovisual divulgatiu, amb la documentació 3D obtinguda mitjançant la tècnica de la fotogrametria digital s'han generat altres recursos, com les ortofotos de planta, alçats i seccions del moment actual de la naveta amb altíssima precisió, i els models 3D escalats i en format .obj, i en format .blend, que és el programa de programari lliure més utilitzat.

La naveta funerària de Torrellisar Vell, també anomenada sa Cova de ses Ratapinyades, es troba al municipi d'Alaior. Datada entre el 1400 i el 800 aC, és un monument original, exclusiu i propi de la Menorca Talaiòtica. De planta circular amb un parament exterior construït amb blocs de pedres en filades horitzontals, té la porta situada a l'oest. Juntament amb la naveta de Llumena, són les dues úniques navetes circulars que disposen d'una xemeneia d'accés a la planta superior.

L'ús de tècniques de documentació 3D en l'àmbit patrimonial és relativament nou, però molt efectiu, gràcies a la qualitat de la documentació que genera, el poc temps d'inversió que requereix i al fet de tractar-se d'una tècnica no invasiva, que no implica cap risc per al bé patrimonial documentat. D'altra banda, reflecteix la realitat amb una precisió mil·limètrica, fet que permet disposar d'una imatge fidedigna del monument en un moment concret. Així, aquest tipus de documentació es revela com una eina adient per estudiar l'estat de conservació del bé i el seu grau de degradació.

stats