Cultura 02/06/2021

La tècnica del teixit de la tela de llengües serà bé d’interès cultural immaterial

La Direcció Insular de Patrimoni del Consell de Mallorca ha iniciat els tràmits i, a més, es duran a terme accions de difusió i jornades de formació

ARA Balears
2 min
La roba de llengües.

PalmaLa Direcció Insular de Patrimoni del Consell de Mallorca ha iniciat els tràmits per declarar la tècnica del teixit de la tela de llengües com a bé d’interès cultural immaterial (BICIM). Així ho ha informat la vicepresidenta del Consell i consellera de Cultura, Patrimoni i Política Lingüística, Bel Busquets, durant una reunió en la qual han informat als fabricants d'aquesta tela que tenen la intenció de protegir i promocionar aquesta tècnica tradicional.

Busquets ha remarcat que es volen fer aquestes passes "perquè pensam que té un alt valor patrimonial", per la qual cosa ha assegurat que "ja hem fet la primera passa, i és que el Consell Assessor de Cultura Popular i Tradicional de Mallorca ha donat el vistiplau per a la incoació de l’expedient".

Així mateix, ha agraït als fabricants de teixits que siguin custodis i transmissors d’aquesta tècnica, que la conservin i que innovin per reivindicar-ne la vigència i ha remarcat que "la tela de llengües és part de la nostra identitat com a poble, és tradició, és patrimoni i forma part de l’imaginari col·lectiu. Volem reconèixer oficialment tot això per protegir-ho i que les generacions futures també tinguin la referència de la tela de llengües".

Per la seva part, el conseller de Promoció Econòmica i Desenvolupament Local, Jaume Alzamora, ha destacat que "des del punt de vista econòmic també és important treballar per protegir la tècnica perquè es fabrica en empreses locals i familiars que enriqueixen el sistema econòmic i que, a més, són matèria primera per a artesans".

Durant la reunió, en la qual hi han assistit Tomeu Fuster, de Teixits Vicens (Pollença), Maribel Bujosa, de Teixits Bujosa (Santa Maria) i Biel Riera, de Teixits Riera (Lloseta), han dit que, a més de protegir aquesta tècnica tradicional, des del Consell es duran a terme accions de difusió i jornades de formació, a més de mantenir la convocatòria d’ajudes per impulsar el producte elaborat a Mallorca.

stats