Cultura 24/07/2018

Teatre de dones, guerra i República

'Llum trencada' és un espectacle que vol oferir una visió de gènere de la Guerra Civil espanyola i la posterior repressió a Mallorca

María José Ribas
2 min
'Llum trencada'./ NAIARA YEROBI

Palma'Llum trencada' és un espectacle que vol oferir una visió de gènere de la Guerra Civil espanyola i la posterior repressió a Mallorca. A partir del recull de testimonis del llibre 'Dones Republicanes' de Margalida Capellà, Aina Salom i Carme Planells han realitzat la dramatúrgia de la peça interpretada per Irene Soler, Catalina Florit i Mariana Domínguez. L'obra, dirigida per Pere Fullana, es representarà diumenge 29 a les 20.30 h al Teatre del Mar.

El projecte va sorgir com una branca d'un altre projecte que s'estrenarà al gener, tot i que són dues obres molt diferents. La dramatúrgia ha suposat "la lectura d'un material extraordinari, per ser reivindicat. Les protagonistes no varen ser dones icòniques, al final de la Segona República, amb la guerra varen perdre els drets i expressen el seu dolor, ràbia i por. Moltes varen perdre familiars, varen anar a la presó o varen morir afusellades, i varen ser maltractades o violades. Vàrem voler donar la llum a veus que haurien passat desapercebudes, si no hagués estat per la feina de Margalida Capellà, qui va fer el recull de més de 150 testimonis de dones, en els dos toms del llibre", ha expressat Carme Planells a la roda de premsa d'aquest dimarts al matí.

Salom ha confessat que "el més difícil va ser triar entre totes les històries, molt similars entre elles. Donar el protagonisme a dones que havien estat sempre en segon terme, vivint el patiment en silenci". Tot i això han fet un esforç per "mostrar la part lluminosa, no sols un drama continu". Les actrius, que han encarnat els cossos i les emocions, molt diverses, han trobat la dificultat en el llenguatge, molt col·loquial i gens literari, que ha representat un esforç més tècnic.

stats