Art
Cultura 28/03/2022

Restauren el tapís de Joan Miró d'on va sortir l'estrella de La Caixa

Per primera vegada des de fa 38 anys, l'obra estarà exposada al públic en una sala del CaixaForum

3 min
Restauració del tapís de Joan Miró al Caixafòrum

BarcelonaL'estrella blava que representa el logotip de La Caixa prové d'un tapís de Joan Miró que, des de fa 38 anys, no s'exposa al públic. L'artista va crear L'estrella de Miró el 1980 per encàrrec de l'entitat bancària, que buscava una imatge per cohesionar-se i fer-se visible entre la ciutadania. "En aquella època la part financera era molt minsa. Hi havia 300 oficines i 220 punts d'obra social", recorda la directora general adjunta de la Fundació La Caixa, Elisa Durán. L'aleshores anomenada Caixa de Pensions per a la Vellesa i d’Estalvis de Catalunya i Balears va encarregar un estudi de la identitat corporativa al dissenyador nord-americà Walter Landor, que va concloure que una estrella de set puntes era el millor símbol per a La Caixa.

"El dibuix es va encarregar a Miró perquè era un artista que connectava amb les arrels populars del país i, alhora, una figura d'avantguarda amb símbols universals", explica Durán. Miró tenia 87 anys i, quan va rebre la proposta de crear una obra d'on pogués sortir l'estrella, es va aliar amb l'artista tèxtil Josep Royo per donar forma al tapís, que fa cinc metres de llargada i pesa 200 quilos. En l'esbós previ que va fer, Miró ja va transformar l'estrella de set puntes en una de cinc i la va acompanyar d'una rodona groga i una altra de vermella, simbolitzant així una persona que posa una moneda dins una guardiola. El tapís va estar un temps exposat al Palau Macaya i al Museu de la Ciència (l'actual CosmoCaixa), fins que el 1984 es va traslladar al vestíbul de la seu dels serveis centrals de CaixaBank. Des d'aleshores, només l'havien pogut veure els treballadors i els visitants autoritzats a l'edifici.

Veure el tapís des de tots els angles

La vitrina que guardava l'obra havia quedat obsoleta i, aprofitant que s'havia de construir una nova estructura per preservar-la, la Fundació La Caixa ha encarregat una restauració total de la peça –un procés que no s'havia fet mai– que es farà tota als ulls del públic. El tapís s'ha traslladat a una sala del CaixaForum des d'on la conservadora científica de la Fundació La Caixa, Anna Vila, i la restauradora especialista en tapissos Marina Blanch treballaran per retirar-ne la pols acumulada, preservar-ne els colors i hidratar-ne les fibres, un procés "important per evitar que no es trenquin i sigui irreversible", diu Vila. El tapís es mostra des de tots els angles, de manera que el públic podrà voltar la peça i veure-la per darrere, on es retirarà la tela que el cobreix.

Restauració del tapís de Joan Miró que va fer per La Caixa al Caixafòrum de Barcelona

La restauració també servirà per analitzar-ne el material, esbrinar si és el mateix que el dels altres tapissos de Miró fabricats a la Farinera de Tarragona i buscar noves estratègies de conservació de les obres. En total, l'artista va crear set tapissos de grans dimensions, entre els quals hi havia el Gran Tapís del World Trade Center –que es va destruir amb els atemptats de l'11-S– i el Tapís de la Fundació, que fins ara era l'únic exposat al públic. Està previst que els treballs durin un mes i que L'estrella de Miró estigui exposada almenys un mes més al CaixaForum, on es faran visites comentades i xerrades amb les restauradores. Després, l'obra tornarà a la seu central de CaixaBank.

El tapís de Joan Miró que va fer per La Caixa
stats