Cultura 30/06/2020

Taltavull i Vivas es troben per "rebaixar la crispació" després de la polèmica per l'estàtua de Juníper Serra

El Bisbat ha qualificat les conversacions com a "llargues i fructíferes", tot i partir d'opcions "aparentment diverses"

Ara Balears
2 min
L'estàtua de Juníper Serra a la plaça Sant Francesc de Palma

PalmaEl bisbe de Mallorca, Sebastià Taltavull, i la regidora de Justícia Social de l'Ajuntament de Palma, Sonia Vivas, s'han reunit aquest dilluns per apropar posicions i "rebaixar la crispació", després de la polèmica creada entorn de l'estàtua de Juníper Serra a Palma. En concret, s'han trobat dues vegades i el Bisbat ha qualificat les converses com a "llargues i fructíferes", segons ha informat Efe a través d'un comunicat de la institució eclesiàstica.

En reunions, Taltavull i Vivas han "aprofundit positivament en el paper d'ambdues institucions en la creació d'un espai comú de diàleg i enteniment constructiu, des d'opcions aparentment diverses, però que conflueixen en un mateix objectiu: el servei a la ciutadania, especialment en els temps difícils que estam vivint avui dia", assenyala la nota.

El bisbe i la regidora s'han trobat després que la regidora publicàs una piulada reclamant que s'enderrocàs "pacíficament" l'escultura situada a la plaça de Sant Francesc, en què es veu una imatge de Serra amb una creu a la mà dreta i l'esquerra, amb un gest paternalista, damunt l'espatlla d'un nin gairebé nu que representa un indígena americà. L'endemà va aparèixer al monument una la pintada vermella amb la paraula 'racista'.

Davant els fets, el Bisbat va emetre un comunicat repudiant els fets, i defensant els "sacrificis heroics" de l'evangelitzador franciscà pels indígenes de Califòrnia. En el mateix text, la institució opinava que les "equivocacions històriques, fins i tot de gent de bona voluntat" no es resolen "reescrivint la història" ni recorrent a la ràbia".

Tot plegat arriba després que, en el marc de l'onada d'antiracisme que recorre els EUA des de l'assassinat de George Floyd, un grup de ciutadans esbucàs l'estàtua de Serra que hi havia al Golden Gate Park de San Francisco. Els darrers mesos, les protestes del moviment 'Black lives matter' han resultat en atacs a monuments de personatges considerats supremacistes, com la decapitació de l'estàtua de Cristòfol Colom a Boston i l'enderrocament d'un altre Colom a Virgínia després de calar-hi foc.

stats