Festival de Sant Sebastià
Cultura 24/09/2022

'El sostre groc' s'emporta el premi RTVE-Otra mirada

El documental d'Isabel Coixet està basat en un article de l'ARA sobre els abusos sexuals que es van produir a l'Aula de Teatre de Lleida

ARA
2 min
Una imatge del documental El sostre groc, amb sis de les noies al Teatre de l’Escorxador de Lleida.

BarcelonaEl documental d'Isabel Coixet El sostre groc, fet a partir de la investigació de Núria Juanico i Albert Llimós al diari ARA, sobre els abusos sexuals que durant més de vint anys es van produir a l'Aula de Teatre de Lleida, s'ha emportat el XVI premi RTVE-Otra mirada. El sostre groc es va estrenar oficialment al Festival de Cine de Sant Sebastià el passat 23 de setembre, i va tenir una rebuda entusiasta i alhora reparadora, amb les protagonistes dempeus i emocionades en una de les llotges del teatre, rebent la comprensió de tot el públic sense que ningú les qüestionés.

El premi RTVE-Otra mirada s'entrega a aquells llargmetratges que tracten temes propers a les dones; dirigits, interpretats o escrits per dones, o també per homes que mostrin sensibilitat cap al món femení.

A la roda de premsa prèvia a l'estrena, les actrius explicaven que estaven molt emocionades. "Soc molt feliç d’haver transformat una cosa dolorosa i una lluita que en l'àmbit legal no va tenir recorregut en una cosa tan bonica com aquesta”, deia Violeta Porta. La pregunta que més vegades han hagut de respondre és: “Com estàs?” Una qüestió complexa de contestar enmig de la muntanya russa d’emocions viscudes. “Hem aconseguit guarir-nos bastant. Ha estat molt reparador per a nosaltres, però fer tot aquest procés fins al documental ens ha ajudat moltíssim. I sobretot fer-ho juntes”, resumia l’Aida Flix.

El reportatge que va cridar l'atenció de Coixet, fins al punt de fer-ne el documental, es va publicar al diari ARA el maig del 2020.  Durant mesos, Juanico i Llimós van fer una quarantena d'entrevistes i van poder constatar els abusos d'Antonio Gómez, que no van limitar-se al que van denunciar les noies, sinó que van seguir fins que ell va abandonar el centre.

stats