Música
Cultura 14/06/2023

El Sónar 2023 en 10 claus

La intel·ligència artificial i els xous immersius marquen l'edició del 30è aniversari del festival

4 min
Una imatge de l'espectacle 'Holo' d'Eric Prydz.

BarcelonaEl Festival Sónar celebra el 30è aniversari amb una edició marca de la casa, combinació d'hedonisme, curiositat i investigació, del 15 al 17 de juny. Manté les seus habituals dels últims anys, el Sónar de Dia a la Fira Barcelona de Montjuïc, a Barcelona, i el Sónar de Nit al recinte firal Gran Via 2, a l'Hospitalet de Llobregat. Pel que fa al preu de les entrades: l'abonament global costa 235 euros; l'abonament de dues nits, 154; les entrades de dia, 49,50 (dijous), 66 (divendres) i 71 (dissabte), i les entrades de nit, 88 euros tant divendres com dissabte. Tot seguit, el Sónar 2023 en 10 claus.

Intel·ligència artificial

Realitat virtual, experiència immersiva, realitat ampliada... Són conceptes familiars per als visitants del Sónar des de fa anys. Només cal recordar l'exposició sobre l'univers de Björk del 2017 feta conjuntament amb el CCCB. La intel·ligència artificial generativa tampoc ha sigut estranya en les últimes edicions, i fins i tot hi va ser present en el festival encara mig pandèmic del 2021, quan el pianista Marco Mezquida va fer una sessió d'improvisació dialogant amb un instrument d'intel·ligència artificial. Aquest any, les sigles IA, o AI, travessen la programació del Sónar+D i els debats sobre el present i el futur immediat de la música, els xous en directe, el cinema... i l'òpera, perquè aquest dijous es presenta un tast del projecte El secret d’Ariadna, dirigit pel compositor Pere Pèries, que planteja la possibilitat de desenvolupar una òpera amb la intel·ligència artificial com a eina. Tal com diu un dels directors del Sónar, Ricard Robles, la IA és "la gran conversa del moment".

Eric Prydz

L'experiència immersiva alliberada d'ulleres és possible? La resposta la té el productor suec Eric Prydz, que porta a Barcelona Holo, l'espectacle que ja ha presentat als Estats Units, en festivals com Coachella, i que després del Sónar es podrà experimentar al club Hï d'Eivissa. Les cròniques parlen d'un xou potentíssim amb hologrames, làsers i pantalles de grans dimensions. Tot plegat impulsat per house progressiu i techno. Al Sónar de Nit, dissabte a les 22.30 h.

Aphex Twin

Richard David James, àlies Aphex Twin, representa una de les línies artístiques que defineixen el Sónar: la que ha dibuixat la música electrònica britànica que experimentava jugant o que jugava experimentant. Absent del festival des del 2011, hi torna amb l'espectacle que ha preparat per a una gira mundial que va començar la setmana passada a Dinamarca. Al Sónar de Nit, divendres a les 22.10 h.

Fever Ray

La sueca Karin Dreijer Andersson va activar Fever Ray fa gairebé quinze anys com a aventura paral·lela a The Knife, el projecte familiar d'electrònica experimental per a les masses. Tot i que amb intermitència, ha mantingut Fever Ray ben actiu, i fa unes setmanes va certificar-ne el retorn amb l'àlbum Radical romantics, amb el qual fa una gira per importants festivals europeus, inclòs el Sónar. Desplegarà tota la seva teatralitat divendres al Sónar de Nit, a les 23.40 h, just després d'Aphex Twin.

Bad Gyal

El Carib, mediterràniament. La maresmenca Bad Gyal va debutar al Sónar el 2017, tot just quan començava a creure que pagava la pena muntar un xou de directe amb cara i ulls. Hi va tornar el 2019 com a estrella, tota una bruixa blanca del dancehall, per bombardejar el Sónar de Dia. Quatre anys després, amb el triomf al Primavera Sound de Madrid ben recent i present a tot arreu com a protagonista de l'anunci d'Estrella Damm, Bad Gyal fa el salt al Sónar de Nit, dissabte a les 23.55 h. La mateixa nit, La Zowi hi presentarà La reina del sur.

Ryoji Ikeda

Hi ha una part de l'ànima del Sónar, la que connecta amb museus i científics, que es commou amb l'art sonor d'artistes com el japonès Ryoji Ikeda: premi Ars Electronica Collide 2014 que va desenvolupar un projecte amb l'Organització Europea per a la Recerca Nuclear (CERN), creador audiovisual amb obra en centres d'art d'arreu del món i músic amb una interessant col·lecció d'àlbums, l'últim dels quals és Ultratronics (2022). Al Sónar de Dia, divendres a les 18.30 h.

Little Simz

La rapera britànica Simbiatu Simbi Abisola, més coneguda com a Little Simz, va protagonitzar un dels concerts més memorables del Primavera Sound 2022. Ara torna a Catalunya per donar una segona oportunitat als que no van poder quedar bocabadats amb el desplegament vocal i líric, el hip-hop i el soul d'arrels profundíssimes de l'autora del disc No thank you, publicat a finals de l'any passat. Al Sónar de Nit, dissabte a les 2.50 h.

Carles Viarnès & Alba G. Corral

Cada vegada que el pianista igualadí s'ajunta amb l'artista visual madrilenya passen coses molt, molt interessants. Aquesta vegada Alba. G. Corral treballa a favor de la música d'Hyper_O (BankRobber, 2023), un disc en què Carles Viarnès fa servir un hiperorgue desenvolupat pel mestre orguener Albert Blancafort. Innovació a partir de la tradició gregoriana. Al Sónar de Dia, dissabte a les 18.15 h.

Oneohtrix Point Never

El nord-americà Daniel Lopatin, a més d'una llarga llista de produccions per a The Weeknd, FKA Twigs, David Byrne i Nine Inch Nails, i d'una bona colla de col·laboracions, inclosa una amb Rosalía, té un sorprenent catàleg musical propi que alimenta espectacles com Rebuilds. És el que presentarà al Sónar de Dia aquest dijous a les 18.45 h, en què Nate Boyce intervindrà amb animació en temps real.

El Village

El Village, la zona central del Sónar de Dia a Fira Barcelona (Montjuïc), guanya espai i incorpora "millors condicions climàtiques" per apaivagar la força del sol de juny. El que no canvia és l'esperit hedonista, reforçat amb les sessions de Black Coffee (dijous), The Blessed Madonna (divendres) i 2mantdjs amb Tiga i Peach (dissabte).

stats