El Síndic investiga l'assetjament sexual i l'abús de poder a l'Institut del Teatre

Una exalumna presenta una denúncia interna contra diferents professors i professores del centre

, i
Albert Llimós i Núria Juanico
2 min
Els alumnes davant la Diputació de Barcelona

BarcelonaEl Síndic de Greuges investigarà els casos d'assetjament sexual, abús de poder i maltractament psicològic destapats per l'ARA a l'Institut del Teatre (IT). Davant de les denúncies dels alumnes per l'actuació d'alguns docents, entre ells el director teatral Joan Ollé, el Síndic ha decidit obrir una actuació d'ofici i ha reclamat informació a la Diputació de Barcelona, com a titular del centre, i al Consorci d'Educació de Barcelona. "El Síndic també vol saber si s'han rebut denúncies formals, i si s'han dut a terme actuacions per donar-hi resposta i el seu resultat", diu l'organisme en un comunicat. L'ARA ja va explicar diumenge que una alumna va presentar una instància al Síndic fa dues setmanes per denunciar el que havia patit a l'Institut del Teatre, però no va tenir recorregut perquè no s'admeten denúncies entre particulars.

En el seu comunicat, el Síndic també ha informat que va obrir actuació d'ofici pel cas d'abusos sexuals a l'Aula de Teatre de Lleida, també destapat per l'ARA el maig passat.

Per la seva banda, aquest dijous l'exalumna Roser Bosch ha enviat a l'IT una denúncia, que rebrà la comissió contra l'assetjament. Hi denuncia vuit professors i professores amb noms i cognoms, entre els quals hi ha referències a Joan Ollé, Berty Tovías i Jorge Vera. En els casos més greus, que afecten tres professores, la denúncia descriu maltractaments psicològics, alcoholisme, menyspreus i humiliacions d'alumnes al mig de la classe i fins i tot una agressió física en què una professora va agafar pel coll i va estampar contra la paret una alumna. Aquesta seria la segona instància que arriba a la comissió de la qual té coneixent l'ARA. Roser Bosch ha creat una plataforma per canalitzar més denúncies. En aquest sentit, l'ARA segueix rebent testimonis que afecten els tres professors citats, com el d'una vestuarista que va marxar a viure lluny de Barcelona després de ser assetjada per Ollé dins el món professional.

D'altra banda, en el ple de febrer de la Diputació de Barcelona celebrat aquest dijous s'ha llegit una declaració institucional relativa al cas de l'Institut del Teatre. L'ens del qual depèn el centre ha anunciat que si es confirmen les denúncies i s'obre la via judicial, la Diputació es presentarà com a acusació particular. En la declaració llegida per Ferran Mascarell s'ha mostrat "l'enèrgic rebuig" als casos destapats al centre per part d'un grup de docents amb una "actitud sens dubte minoritària". En el text es declara el "màxim suport i solidaritat amb l'alumnat que n'hagi estat víctima" i s'insta els òrgans de la direcció de l'IT a "reforçar" els mecanismes de control per "evitar que en el futur no es donin mai més" aquests assetjaments i abusos.

Mentre a la Diputació es feia el ple, els alumnes de l'IT i d'altres centres de Barcelona han fet una mobilització pels carrers de Barcelona: han tallat la Gran Via i han arribat al centre de la ciutat fins a agrupar-se davant de la mateixa Diputació. Els estudiants s'han emplaçat a celebrar una vaga el proper dilluns 1 de març, convocats per la plataforma Abús_art.

stats