Música
Cultura 14/06/2023

La Simfònica oferirà 18 concerts la darrera temporada abans del trasllat a la Caixa de Música

El programa inclourà les actuacions d'artistes balears com el violinista Francisco Fullana, el Cor UMA, la soprano Maria Camps o el tenor Joan Lainez

ARA Balears
3 min
Presentació de la programació de la temporada 2023-2024 de l'Orquestra Simfònica de les Balears

PalmaL'Orquestra Simfònica de les Balears ha presentat aquest dimecres el programa de la temporada 2023-2024, la darrera abans de la inauguració i el trasllat a la nova seu de la Caixa de Música. Segons ha explicat el Govern en una nota de premsa, la temporada, que abasta des del 27 de setembre fins al 9 maig, inclou tres cicles d'abonaments amb 18 concerts que continuen apostant per la participació d'artistes de les Balears, com ara el violinista Francisco Fullana, la soprano Maria Camps, el tenor Joan Lainez i un concert homenatge al guitarrista Gabriel Estarellas dirigit pel seu fill i interpretat per Antonio Perelló, entre altres actuacions.

En aquest sentit, dels tres cicles d'abonament, l'Auditòrium de Palma n'acollirà vuit concerts; el Trui Teatre, quatre, i el teatre Principal, sis. A més, la Simfònica continuarà oferint els cicles a Manacor i les propostes d'Illes Sonores i Sonam per tu, així com funcions escolars i familiars.

El conseller de Fons Europeus, Universitat i Cultura en funcions, Miquel Company, ha agraït a tot el personal de la Simfònica i a la Conselleria, el treball fet amb la construcció de la Caixa de Música i ha assenyalat que "augmentarà l'afluència de públic i el nombre de concerts i afavorirà la reducció de costos".

Per la seva banda, el director titular de l'Orquestra, Pablo Mielgo, ha detallat que la programació començarà el 27 de setembre al teatre Principal de Palma amb el Cor UMA de Mallorca per interpretar algunes de les bandes sonores més famoses del cinema, mentre que, per al tancament, el 9 de maig, l'Auditòrium de Palma acollirà la Simfonia núm. 36, K.425, de Mozart i les Danses simfòniques de Rakhmàninov, amb la direcció de Joshua Weilerstein. Al Trui Teatre s'hi faran quatre concerts (del 4 d'octubre al 7 de desembre) amb artistes com el pianista Iván Martín o el tuba solista de la Simfònica, Tobías Isern, i comptarà amb la presència dels directors convidats Pablo González i Beatriz Fernández. Així, el director gerent de la Simfònica, Pere Malondra, ha explicat que l'abonament (de 100 euros) estarà disponible del 4 al 21 de setembre i les entrades individuals (30 euros), a partir del 28 de setembre, a les taquilles del Trui Teatre.

Pel que fa al cicle del teatre Principal, constarà de sis concerts entre el setembre de 2023 i l'abril de 2024 amb programes de sarsuela amb la soprano Maria Camps i el tenor Joan Lainez i el Concert de Nadal i música francesa del segle XIX, entre d’altres. Aquest cicle també inclourà, com a esdeveniment destacat, el concert d'homenatge a Gabriel Estarellas, l’11 de gener, interpretat pel guitarrista solista Antonio Perelló i sota la direcció de Gabriel Estarellas Pascual. D'altra banda, Francisco Fullana serà el concertino, solista i director el 7 de març per interpretar el Concert per a violí de Beethoven i la Simfonia núm. 41, anomenada Júpiter, de Mozart. Per a aquest cicle, l'abonament serà de 140 euros, i estarà disponible del 5 al 14 de setembre, mentre que les entrades individuals, a 35 euros, es podran comprar a partir del 20 de setembre, a les taquilles del Principal.

El darrer cicle, el de l'Auditòrium, començarà el 25 de gener amb les actuacions de les solistes Gerhard Oppitz, Lise de la Salle i Alexandra Dovgan; els violinistes Daniel Lozakovich i Leia Zhu; el flautista Emmanuel Pahud i els directors convidats Joji Hattori, Christoph Koncz i Joshua Weilerstein. Per a aquesta programació, els abonaments, amb preus des dels 175 als 225 euros, es posaran a la venda a partir del 4 de setembre fins al 30 d’octubre per als antics abonats, i a partir del 6 de novembre per als nous abonats. Les entrades individuals, de 30 a 35 euros, es vendran a partir del 13 de novembre a les taquilles de la mateixa sala.

Balanç de la gestió cultural

Company també ha fet balanç de la gestió cultural durant els darrers anys, i ha remarcat l'increment pressupostari dels 17,8 milions d'euros el 2015 fins als 28,7 milions d'enguany, cosa que suposa un augment d'un 61%. Així mateix, els recursos destinats a ajudes han passat de 500.000 euros als quasi 5 milions i s'han incorporat línies de subvencions per a creació, investigació, projectes culturals, centres de creació o la modernització dels equipaments. En aquest sentit, destaca l'augment del pressupost per a fires i festivals (de 185.000 a 900.000 euros) i de les ajudes a la producció audiovisual (de 60.000 a un milió d'euros).

Quant al capítol d'infraestructures, s'ha tancat amb el Centre Internacional de Fotografia Toni Catany, i amb les obres iniciades i finançades del Centre de Cultura i Recerca Llucalcari i la Caixa de Música. El conseller en funcions també ha subratllat les inversions de 13 milions d'euros per part del Ministeri de Cultura i Esport per rehabilitar i actualitzar els museus, arxius i biblioteques, que permetrà rehabilitar el Museu de Muro o la reobertura de la sala d'arqueologia del Museu de Mallorca. Per últim, ha recordat la creació de l'Observatori Cultural de les Illes, en fase de resolució de la licitació, que permetrà "conèixer a fons les necessitats del sector i traçar polítiques culturals".

stats