Cultura 13/09/2023

La Setmana del Llibre en Català torna amb una "reivindicació de la llibertat"

L'esdeveniment tindrà lloc del 20 al 24 de setembre al pati de la Misericòrdia

ARA Balears
2 min
Presentació de la 34 edició de la Setmana del Llibre en Català.

PalmaLa Setmana del Llibre en Català celebrarà la 34a edició del 20 al 24 de setembre al pati de la Misericòrdia. Sota el lema Llibre lliure, Veu Viva, deu llibreries presentaran les seves propostes als lectors, una xifra superior a la de totes les edicions anteriors. La imatge de la Setmana és la Musa, obra del poeta i dissenyador mallorquí Eduard Begur, que va estar present als Jocs Florals de Barcelona.

El programa d'enguany acull activitats de contacontes, presentacions, poesia i música, i inclourà la participació d'autors com Inma Monsó, Silvia Soler, Juny Silva, Rafel Vallbona o Xavier Grasset, entre d'altres. L'esdeveniment l'organitza el Gremi de Llibretes amb el patrocini del Consell de Mallorca, en el marc del conveni pel Foment de la Lectura 2023. Amb el lema d'aquesta edició, es vol "valorar la veu del llibre i de les persones, amb especial èmfasi en les que transiten moments difícils per qüestió de gènere o orientació sexual". En aquesta línia, hi haurà una llibreria de venda exclusiva d'obres d'autores, la Llibreria Pròpia. Per altra banda, Juny Silva representarà el col·lectiu LGTBIQ+: presentarà la seva obra i oferirà una actuació musical. El pregó el farà el dinamitzador i dramaturg Víctor Uwagba.

En aquesta edició de la Setmana del Llibre en Català, es vol convidar a recuperar els motius de reivindicació i celebració de la llibertat a través dels llibres, la llengua i la cultura, en un entorn que pretén donar veu a les persones i col·lectius que "usen la paraula com a eina per a aquest fi en el camí cap a la igualtat de gènere i la lluita contra la discriminació per qüestions ètniques i d'orientació sexual". El pati de la Misericòrdia tindrà una zona de lleure i facilitarà la relació i l'intercanvi d'opinions, recomanacions i reflexions entre autors, editors, llibreters i lectors. A més, s'habilitarà un food truck.

Activitats musicals i recitals de poesia

A part de les activitats ja esmentades, també es faran recitals, com el del poemari de Joan Tomàs, guanyador dels Jocs Florals 2023, tallers infantils i actuacions musicals, com, per exemple, la de Xanguito. Per altra banda, també s'establiran sinergies amb altres agents del món del llibre. Destaca l'activitat 'Una literatura oberta al món', una conversa entre Josep Piera, Carlota Gurt i Sebastià Perelló. L' organitzen l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana i la Fundació Mallorca Literària.

Programa de la Setmana del Llibre en Català

El president del Gremi de Llibreters, Àlex Volney ha valorat la salut de la literatura en català. "El punt àlgid va ser als anys 90 i principis dels 2000, però ara l'oferta és més rica perquè cada llibreria té la seva línia i els seus cànons. Ara, la demanda és bona i cada vegada hi ha més lectors, productors i editorials", ha dit". "Però també estan tancant llibreries importantíssimes, amb més d'un segle d'activitat". Per la seva banda, la vicepresidenta primera i consellera de Cultura i Patrimoni del Consell, Antònia Roca, ha fet una crida a la participació ciutadana i ha assegurat que el pati de la Misericòrdia "serà el punt neuràlgic de la cultura en la nostra llengua. Des del Consell continuarem donant suport als esdeveniments que contribueixin a la cultura i la llengua pròpies".

stats