Arqueologia
Cultura 17/09/2022

La sequera treu a la llum un capitell romànic al pantà de Sau

Un veí ha fet la troballa, que es relaciona amb el monestir de Sant Pere de Casserres

Ara
1 min
Una imatge recent dels efectes de la sequera al Pantà de Sau

BarcelonaUn veí que caminava per la vora del pantà de Sau, a la comarca d'Osona, va fer una troballa inesperada. Com que l'aigua ha baixat fins a nivells mai vistos, hi va observar una pedra fora del comú: el que semblava un capitell romànic estava situat del tot fora de l'aigua. El cos d'Agents Rurals ha confirmat a Efe la troballa arqueològica, que relacionen amb el monestir benedictí de Sant Pere de Casserres, que es troba elevat en un meandre del riu Ter, al terme de les Masies de Roda, pocs metres abans del pantà de Sau seguint el curs del riu amunt.

El veí va alertar de la troballa i els Agents Rurals van inspeccionar-la. Posteriorment, tècnics del departament de Cultura van analitzar el capitell i van concloure que no tenia res a veure amb l'església anegada de Sant Romà de Sau, sinó que probablement procedia del monestir de Sant Pere de Casserres i per això van traslladar-lo a l'Ajuntament de Vilanova de Sau, on va quedar dipositat en custòdia a l'espera que se'n decideixi la ubicació definitiva.

El pantà de Sau viu un moment de gran afluència de ciutadans, atrets per fer-se fotos amb l'església de Sant Romà que la sequera ha deixat del tot a la vista. L'església data del 1061 i és d'estil romànic llombard i des que el 1962 es va construir el pantà està submergida. És l'església més antiga del món que aguanta dreta sota l'aigua.

stats