Cultura 17/10/2021

Comença la segona fase d’excavacions a Son Coletes per localitzar més víctimes del franquisme

Les tasques s'iniciaran aquest dilluns

ARA Balears
3 min
Restes òssies trobades a la fossa de Son Coletes.

PalmaAquest dilluns les màquines tornaran a entrar al cementeri de Son Coletes, a Manacor, per reprendre les tasques d’excavació amb l’objectiu de localitzar noves víctimes de la repressió franquista. Així ho ha anunciat aquest diumenge el secretari autonòmic de Sectors Productius i Memòria Democràtica, Jesús Jurado, acompanyat del batle de Manacor, Miquel Oliver, en una trobada en la qual també han participat les famílies.

A l’acte hi han assistit el director general de Memòria Democràtica, Marc Herrera; la coordinadora de les excavacions per part de la societat de ciències Aranzadi, Almudena García-Rubio; el responsable d’ATICS, Cesc Busquets, a més de representants de la Comissió Tècnica de Desapareguts i Fosses de les Illes Balears, del Comitè de Son Coletes i de l’Associació de Memòria de Mallorca. 

“Les famílies són la part més important de la intervenció de Son Coletes”, ha assegurat Jurado que, a més, ha recordat que moltes d'elles han hagut d'esperar "85 anys durant l'acte perquè s’investigui sobre el terreny i es comencin a retornar les restes de les víctimes desaparegudes del franquisme". Així mateix, ha reconegut que espera que es puguin trobar moltes més restes per identificar-les i poder "continuar amb el procés de reparació".

Per part seva, el batle de Manacor ha recordat que “si fa dos anys les excavacions començaven marcades per la incertesa, ara comencen amb el convenciment que continua una feina indispensable per fer justícia amb aquelles persones que foren assassinades fa 80 anys per part dels feixistes”.

El Pla d’actuació

El Pla d’actuació previst per a aquesta segona fase al cementeri de Son Coletes va ser aprovat el 15 d’octubre per la Comissió Tècnica de Desapareguts i Fosses de les Illes Balears i el desenvoluparà un equip conjunt de la societat de ciències Aranzadi i ATICS.

En concret, el projecte proposa continuar amb l’obertura del subsol del cementeri de Son Coletes, en els punts on s’aturà la intervenció de 2020, donant prioritat a aquelles zones on es té coneixement que les fosses que s’utilitzaren per enterrar els represaliats del 1936-1937 poden continuar existint.

El Pla d’actuació estableix quatre zones d’excavació. La zona 1 correspon a la zona central de l’antic cementeri de Son Coletes, actualment enjardinada, on en l’anterior intervenció de 2020 es va localitzar la base de la creu que existia des del 1922. Les zones 2.B i 2.C coincideixen amb els passadissos nord-sud i est-oest del cementeri, que amb la reforma dels anys 50 del segle XX varen quedar lliures de tombes tipus cripta. I, finalment, la zona 4, a l’oest de l’antic cementeri de Son Coletes, acull actualment una zona enjardinada, per tant, també lliure de tombes tipus cripta.

Cal recordar que la darrera vegada que es va intervenir Son Coletes es van poder localitzar un total de 16 individus en tres fosses. A més, es varen poder recuperar una quantitat d’ossos humans dispersos a prop de les fosses, que havien estat extrets i dipositats en sacs durant les tasques de construcció de les criptes a l'inici de la dècada de 1950. Les anàlisis d’ADN han permès fer la seqüenciació de les restes d’entre 6 i 9 víctimes, totes masculines, en aquests agrupaments d’ossos fragmentats, amb la qual cosa el balanç global de víctimes s’apropa a un màxim de 25 individus localitzats, entre els quals hi ha dues dones i sis milicians de les tropes de Bayo. D’aquests, s’han identificat cinc víctimes: Francesca Llull Font i la seva filla, Francesca Salas Llull, Antoni Alomar Mas, Pere Llull Fullana i Miquel Palmer Duran.

El tercer Pla de fosses

El tercer Pla de fosses del Govern de les Illes Balears durà a terme tasques d’excavació, exhumació i identificació de cossos a set fosses de les Illes Balears. Aquestes actuacions les executarà la societat Aranzadi, seguint el calendari aprovat per la Comissió Tècnica de Desapareguts i Fosses de les Illes Balears, que està previst que s’iniciï durant el mes d’octubre amb la segona fase de Son Coletes, a Manacor, seguida de la intervenció al cementeri nou de Sant Francesc. Posteriorment, serà el torn de la tercera fase del cementeri de les Figueretes, el cementeri d’Inca, el cementeri de Selva, el cementeri de Mancor de la Vall i el Pou de Son Danús, a Santanyí.

stats