Cultura 25/05/2021

El sector audiovisual de les Balears exigeix al Govern que acabi amb les retallades d'IB3

Representants del sector afirmen que ha baixat dels 10 milions d'euros als 7,5

2 min
Representants del sector audiovisual durant la roda de premsa.

PalmaEl sector audiovisual de les Balears ha denunciat les retallades en el pressupost d'IB3 i exigeix millores al respecte. Així ho han manifestat representants de l'Associació de Productors Audiovisuals de les Illes Balears (APAIB), l'Associació de Cineastes de les Illes Balears (ACIB), l'Associació de Professionals de l'Audiovisual d'Eivissa (APAI), la delegació balear de l'Associació de Dones Cineastes i dels Mitjans Audiovisuals (CIMA) i la Federació de Productors Audiovisuals d'Àmbit Estatal (PROA) en una roda de premsa.

El president d'APAIB, Kiko Domínguez, ha explicat que enguany el pressupost ha passat dels 10 milions als 7,5 milions d'euros, i confessa que tot i les reunions mantingudes amb la Conselleria de Cultura i la direcció de l'ens públic, no han rebut cap justificació que expliqui aquest canvi, excepte "el silenci". Així mateix, adverteix que aquest sector "està en una situació precària i en risc de caure en col·lapse".

Domínguez ha recordat que el pressupost general d'IB3 és el mateix que el de l'any passat, per això no entén que es redueixin les partides per les produccions audiovisuals. Per altra banda, ha recordat que només a les Illes hi ha més de 1.000 famílies que depenen d'aquest sector. Les associacions també han reclamat una major contractació de produccions a totes les illes, ja que a Eivissa i Formentera només produeixen un 1,19% de la programació, mentre que a Menorca és del 2,53%.

Així mateix també han criticat el mal funcionament de l'Institut d'Indústries Culturals (ICIB). Expliquen que el mal funcionament genera "inseguretat econòmica i jurídica" i demanen que se cerqui alguna solució. "Els pressupostos per produccions són baixos, i hem de fer molta feina per tenir una emissió digna. També hi ha ajornaments en els pagaments. Per això demanam que se solucioni la falta de liquiditat perquè el pagament de factures a les productores sigui àgil, mantenir el pressupost de 10 milions i un pla futur perquè el pressupost pugi, de manera progressiva, durant els pròxims anys", ha recalcat.

stats