Cultura 01/04/2020

Sebastià Alzamora i Cristina Ros conversen sobre 'Reis del món' per Instagram

Davant la impossibilitat de continuar amb les presentacions de la novel·la, el Grup 62 proposa aquesta iniciativa, que es farà aquest horabaixa a les 19 h

Ara Balears
2 min
Sebastià Alzamora i Cristina Ros

PalmaSebastià Alzamora conversarà amb la periodista Cristina Ros en un 'live' d'Instagram sobre Reis del món (Proa), la darrera novel·la de l'escriptor llucmajorer. Davant la impossibilitat de continuar amb les presentacions de l'obra, el Grup 62 proposa aquesta iniciativa, que es farà aquest horabaixa a les 19 h i es por seguir accedint als perfils @sebastiaalzamora i @cristinaros11.

L'obra, que es pot reservar a l'ARA Balears, explora les figures del financer Joan March, i l'orientalista i professor de la Universitat de Cambridge Joan Mascaró i la seva amistat. Com afirma Ros: "No és del tot cert que dos no s’apleguen si no s’assemblen. No ho és, si més no, en el cas de l’amistat que varen mantenir March i Mascaró . Dues personalitats ben diferents, dos camins del tot dispars i una relació més que cordial que es va estendre mentre ambdós foren vius".

Dos fets foren els que sobretot varen empènyer l’escriptor Sebastià Alzamora a començar a treballar, ara fa cinc anys, en la novel·la. Interessat de sempre en la figura de l’orientalista mallorquí Joan Mascaró, no l’havia relacionat mai amb un captaire que trobava sovint pel centre de Palma i que li cridava l’atenció per les maneres tan educades que tenia de demanar, en català, “una ajudeta, per favor”. El 2013, Alzamora va saber que el captaire era en Martí, el fill de Mascaró. Amb la recreació ficcionada d’aquest episodi s’introdueix Reis del món, una novel·la que, al llarg de gairebé 600 pàgines, manté idèntica immersió en la realitat que varen viure els dos protagonistes, “dos personatges reals i antagònics", dos gegants del segle XX.

L’altre fet que estimulà Sebastià Alzamora va ser conèixer l’anècdota –que ell mateix defineix com a novel·lesca– que agradava contar al mateix Joan Mascaró. Es novel·la a Reis del món aquest moment quan, en presència d’Emili Tremulles, director de la Banca March, el financer ofereix a l’orientalista “el que vulguis” a canvi que faci feina per a ell. Mascaró només li demanà un puro dels que fumava March, però es negà a treballar per a ell per no acabar com Tremulles, anant a cercar-li els cigars. Tremulles, però, té un paper ben rellevant en la novel·la: és la veu que narra la primera meitat de Reis del món.

Reis del món es va presentar a final de gener a la llibreria Quars de Palma, que va ser plena a vessar per conèixer en boca del mateix Sebastià Alzamora, de l’editor de Proa Josep Lluch, de l’escriptor Guillem Frontera i de la periodista Cristina Ros els secrets de la novel·la i les múltiples lectures que permet.

stats