Sant Jordi 2021
Cultura 16/04/2021

Sant Jordi, l’espurna que reactiva el sector cultural

Les llibreries de Palma sortiran als carrers i les places el pròxim 23 d’abril, una jornada que afronten amb il·lusió i entusiasme

4 min
Nins i majors  gaudint de la darrera edició del Dia del llibre el 2019. Enguany hi podran tornar, però amb restriccions.

PalmaLes llibreries sortiran al carrer aquest divendres, 23 d’abril, el dia de Sant Jordi, també Dia mundial del llibre. No és una data més, ni tampoc una fira més en què les llibreries s’ajunten en un espai concret amb l’excusa d’una celebració. L’aura simbòlica de Sant Jordi s’allunya molt de cites com la Setmana del Llibre en Català i la Fira del Llibre de Palma. Sant Jordi és una data popular, per a lectors habituals i esporàdics, per a despistats i atents, un ritu iniciàtic per als més petits: “És una data important per a nosaltres i per a la població. Els llibres són els autèntics protagonistes i tothom se’ls sent seus. A més, tornar a sortir al carrer, veure els companys i tenir contacte amb clients nous i, també, els de sempre, a l’aire lliure, és il·lusionant i esperançador”, diu Laia Alegret, de la llibreria Drac Màgic. De fet, “hi ha gent que només compra llibres per Sant Jordi”, comenta Maria Barceló, de Lluna. I això, apunta, “són lectors en potència”; com els infants, “que passegen amb les famílies i veuen que els llibres són importants”, afegeix Barceló. Celebrat, de nou, al carrer, Sant Jordi és l’espurna que reactiva el sector cultural. 

Cap llibreter amaga que Sant Jordi també és una injecció econòmica clau, que “dona alè en la primera meitat de l’any”, diu Alegret. Això sí, com passa a molts altres negocis afectats per la pandèmia, “és impossible recuperar el Sant Jordi 2020 o bé les entrades que hauríem tingut durant el confinament més dur, però esperam aquest dia amb moltes ganes perquè ens doni un poc d’aire”. Andreu Carles, de la llibreria Finis Africae, també assenyala que “és un dia per animar la caixa”, però apunta que és sobretot la seva diada, la de les llibreries. “L’any passat, el mes de juliol, vàrem fer Llibreries a la fresca perquè no havíem pogut sortir per Sant Jordi. Va ser una cita entranyable que vàrem plantejar institucionalitzar, però no va ser Sant Jordi”, diu. El president del Gremi de Llibreters de Mallorca, Àlex Volney, en la presentació del Sant Jordi 2021 a Palma va comentar que aquesta data té molta rellevància en el calendari llibreter i que “un any més sense sortir al carrer dia 23 d’abril hauria estat devastador per a nosaltres”. Miquela Ramis, de Quart Creixent, diu que hauria estat “catastròfic”. 

Més que una injecció econòmica

No només és la qüestió econòmica. També és l’ànim, la companyia i l’alegria. Aquest Sant Jordi serà el primer després de 24 mesos del darrer viscut; era l’any 2019, una altra època. Per això, salvant totes les distàncies, cal anar “amb peus de plom, perquè hem de respectar moltes mesures i la pandèmia encara hi és”, declara Alegret. El president del Gremi defensa que aquest dia serà potent: “Malgrat que no hi hagi activitats complementàries com concerts i recitals, no serà un Sant Jordi descafeïnat. Sortirem amb moltes ganes i amb consciència. Ho hem preparat tot amb la finalitat de poder garantir les mesures de seguretat a la gent”. Andreu Carles ho diu: “Serà, encara que molt tímidament, una tornada a la normalitat d’abans”. Molt més tranquil, això sí, prossegueix el responsable de Finis Africae: “Procurarem que tothom segueixi les restriccions i disposarem les paradetes ben distanciades perquè la gent no s’acaramulli. No volem crear situacions de risc”. 

Sant Jordi és un dia que la gent “pega de nassos” damunt els llibres, diu Ramis, un fet que genera “atracció”: “Gent que no entra mai en una llibreria, aquest dia s’acosta a les paradetes”. I també considera que la cita és clau per captar l’atenció dels més petits, ja que “els infants són els futurs lectors”. 

Aquest 23 d’abril és el tret de sortida de la programació primaveral i estiuenca de l’illa. Cap a final de mes, tornen programes com el del PalmaDansa i el Circaire d’Alcúdia, dos festivals que tindran espectacles de carrer, amb aforaments limitats i distància entre persones garantida. “Poder sortir, posar la paradeta i tornar a estar en contacte amb la gent ens omple de satisfacció”, apunta Maria Riutort, responsable de La librera de Savoy.  

El primer Dia del llibre

Adrià Garcies és el responsable d’Ínsula Literària, la llibreria que va obrir el mes de novembre de 2019 als Geranis. La pandèmia va fer que abaixassin la barrera, però Garcies explica amb entusiasme que estan contents amb l’acollida: “Nosaltres no hem experimentat una baixada de vendes o de clients. Com que feia poc que havíem obert, només podíem créixer”, diu. Si bé és cert que el ritme de creixement d’una llibreria és “lent”, el llibreter es mostra satisfet perquè “no s’atura”. Aquest Dia mundial del llibre serà el primer “oficial” que Ínsula Literària visqui com a llibreria independent. “Ens atreu molt sortir acompanyats de la resta de llibreters del Gremi, és il·lusionant”. Garcies afegeix que Sant Jordi serà “un plus”, perquè els clients habituals han continuat “venint, comprant i valorant els llibres”. 

La majoria de responsables de llibreries hi estan d’acord. “La resposta de la gent, durant aquests mesos, ha estat constant i continguda, i això ha ajudat al bon funcionament de la llibreria i del sector”, diu Alegret, de Drac Màgic. “No són uns temps per tirar coets, però la gent ens ha donat molt suport. Potser és una època més especial. Molts adults tenen més temps per llegir i les famílies necessiten recursos per als infants, ja que passen més temps a casa. Això fa que, a la llibreria, coneguis històries curioses i vingui gent nova”, conta Maria Barceló, de Lluna. Sobre la diada de Sant Jordi, Barceló diu que és un dia que comparteix amb moltes persones estimades: els companys, les filles, els fills, algunes amistats. “Tothom ve a ajudar-te, amb il·lusió, perquè tot surti bé”, manifesta la llibretera de Lluna. 

Mateu Balaguer, d’Univers del còmic, és una de les veus més escèptiques sobre aquest Sant Jordi. “Tindré un poc més de producte del que és habitual, però tampoc hem fet comandes gaire grans, crec que serà un dia molt tranquil”, apunta. Balaguer viu amb incertesa l’arribada del gran dia, perquè la situació social i sanitària “encara no està del tot controlada”. A parer seu, la gent “no està gaire motivada”, encara que assegura que “hi ha de tot”: “No sé si la gent té gaires ganes de gastar. Crec que falta una mica de control del coronavirus per poder viure’l com abans”.

stats