Novetat editorial
Cultura 16/03/2012

'Dur de pair': Abús sexual, discriminació i crisi

El tercer cas al qual s'enfronta el sotsinspector Emili Espinosa, creació del llibreter i escriptor Salvador Balcells, és el més fosc al qual ha hagut de plantar cara. Comença amb la desaparició de la filla d'un important empresari tarragoní

Acn
2 min
El llibreter i escriptor Salvador Balcells

BarcelonaAl debut amb 'La taca negra', el va seguir 'El vi fa sang'. Ara, però, Salvador Balcells (Espluga de Francolí, 1946) planteja el més torbador dels casos al sotsinspector Emili Espinosa amb 'Dur de pair' (Meteora). Espinosa s'enfronta a la desaparició de la filla d'un important empresari tarragoní, alhora que la caporal Pilar Surroca detecta una perillosa banda de narcotraficants. A això, l'escriptor espluguí hi afegeix l'abús sexual, la discriminació laboral de les dones i els efectes de la crisi econòmica per complir amb una de les característiques més importants del gènere negre segons l'autor: la crítica social. Balcells avisa que aquesta no serà l'última aventura del sotsinspector Espinosa.

A 'Dur de pair', el llibreter i escriptor espluguí narra la desaparició de la Laia, una jove de disset anys filla d'un dirigent de la patronal tarragonina. Espinosa s'enfrontarà a la desesperació d'una mare al mateix temps que a la fredor d'un pare, "un home més aviat fosc", segons l'autor. L'assumpte serà delicat per al sotsinspector, a qui els seus superiors demanaran més discreció que solució.

Molta crítica social

En un gènere amb tantes normes per complir, la que l'autor no esquiva és la de la crítica social. Al tema dels abusos sexuals i al tràfic de drogues, Balcells hi afegeix una certa denúncia de la discriminació laboral de les dones i, fins i tot, alguns efectes nocius de la crisi econòmica actual.

Emili Espinosa és un d'aquells personatges que neixen per casualitat, però que acaben calant en el públic. Malgrat que l'escriptor no tenia intenció de donar-li continuïtat després de la primera novel·la, 'Dur de pair' ja és la tercera però no l'última d'aquesta saga: "En aquest llibre la vida personal del protagonista acaba de mala manera a causa d'alguns problemes familiars. Si no n'hi hagués cap més, deixaria els lectors fidels amb un mal regust de boca, això s'ha de resoldre en properes novel·les", ha assegurat l'autor.

stats