Cultura 03/10/2022

S'empra el català a internet? Creadors de contingut en parlaran a LaTroca

Berta Aroca, Ofèlia Carbonell, Inès Mateu, Març Llinàs, Júlia Mérida i molts més 'tiktokers', 'podcasters' i 'streamers' es trobaran a Palma el 15 d'octubre

ARA Balears
2 min
Cartell promocional de la primera trobada de LaTroca a Palma.

PalmaEl Govern de les Illes Balears, la Generalitat de Catalunya i la Generalitat Valenciana impulsen una trobada de joves creadors que usen el català a les xarxes. Batejada amb el nom de LaTroca, la cita serà dia 15 d'octubre a Palma i hi participaran creadors de contingut de tot el territori lingüístic. Serà al teatre Xesc Forteza.

L'objectiu de LaTroca és "potenciar el panorama de creació digital en català i crear comunitat que s’expressi en aquesta llengua a través de les xarxes", apunten des de Política Lingüística. Per això s'ha apostat provocar que els joves de diferents territoris es coneguin. Hi haurà tiktokers, youtubers, instagramers, jugadors de videojocs, streamers i impulsors de pòdcasts. Els interessats a assistir-hi s'hi poden inscriure en aquest enllaç.

Així serà la jornada

Hi haurà la salutació inicial dels representants institucionals de Política Lingüística de les Illes Balears, Catalunya i el País Valencià, però la LaTroca començarà amb una trobada de tiktokers, que parlaran sobre llengua i humor a internet. Hi participaran Berta Aroca (@bertaarocach), Fran Tudela (més conegut com a @cabrafotuda) i Antoni Guiscafrè (@antonigrr), moderats pel periodista Jaume Ribas.

Hi ha streamers de videojocs en català? Es parlarà d'això, de la situació de la comunitat de jugadors de videojocs en català amb Susa Pérez (simmer_valenciana), Norman López (LopezNorman44) i Jaume Plomer (ElodinSinContexto), amb la moderació del també jugador de videojocs Francesc Felip (drfelip).

Diferents creadors de pòdcasts en català conversaran sobre l’eclosió d’aquest fenomen. En aquesta taula rodona hi prendran part Ofèlia Carbonell (Gent de merda), Júlia Mérida (Pati de butaques /Sala 3), Carmen Alonso (Deparkineo) i Març Llinàs (Mòbil, cartera, claus). Serà moderada per la periodista de l'ARA Balears i podcastera Clàudia Darder.

En la darrera trobada del matí es debatrà sobre la comunitat de joves creadors en català: hi haurà els youtubers Pol Gise i Marta Meneu (laprestatgeria) i la periodista i creadora del pòdcast Polo de llet, Inès Mateu. El moderador d’aquesta taula rodona serà el periodista i youtuber Àngel Aguiló.

LaTroca continuarà el capvespre amb l’enregistrament en directe del pòdcast Tabac i sobrassada, dels mallorquins Tomeu Mir i Rafel Manera i l’andorrà Pablo González, en el qual hi haurà espai per a la intervenció d’alguns dels participants i convidats a la trobada i altres sorpreses. Finalment, a les 18 h està programat un concert del grup RapRural, a la plaça de Miquel Maura, davant el Teatre Municipal Xesc Forteza.

S’hi parlarà de llengua i humor, de la comunitat de jugadors de videojocs, de l’empoderament a les xarxes i l’eclosió dels pòdcasts, entre d’altres. També hi haurà espais d’intercanvi d’experiències i projectes, i altres activitats relacionades amb la creació de continguts digitals a internet.

stats