Cultura 11/01/2022

Risc, morbo i "sang i fetge": els ingredients del VIII Torneig de Dramatúrgia

Agnès Llobet, Miquel Mas Fiol, Marina Collado i David Mataró són els autors convidats d'aquesta edició

2 min
Miquel Contreras, Toni Gomila, Marina Collado, David Mataró, Agnès Llobet, Miquel Mas Fiol (a l'ordinador) i Joan Forteza.

PalmaDivendres, 14 de gener, a les 20 hores al teatre Mar i Terra de Palma. Aquesta és la primera cita de les tres que conformen la programació de la vuitena edició del Torneig de Dramatúrgia de les Illes Balears, que organitza Produccions de Ferro amb la col·laboració de l'Ajuntament de Palma i l'SGAE. Després d'aquesta primera semifinal, en què no se sabrà quins autors hi participaran fins al mateix dia, hi haurà la segona, dissabte, 15 de gener. Els dos finalistes que sortiran del cap de setmana de torneig es veuran les cares el dissabte 22 de gener, en la gran final.

La cara visible de Produccions de Ferro, Toni Gomila, bromeja dient que vestir el torneig de competició amb "sang i fetge" és el morbo que "interessa a tothom", i que sempre hi ha un "risc" per als autors, que queden nus amb les seves paraules davant el públic, unes paraules que, a més, han de defensar uns intèrprets desconeguts. Tots aquests ingredients fan infal·lible la recepta. Potser no va errat, però l'actor i dramaturg subratlla que la intenció i l'objectiu d'aquesta fita és "donar visibilitat a autors illencs iniciats", amb la voluntat que els serveixi "d'empenta". En tot cas, Gomila celebra que el torneig es pugui fer "com abans de la pandèmia", amb intèrprets de les Balears i de Catalunya. Aquests seran: Laura Aubert, Xisco Segura, Júlia Truyol, Joan Negrié, Esther López, Berta Giraud, Ramon Bonvehí, Jacob Torres, Georgina Latre, Alicia Garau, Rosa Boladeras i Mercè Sancho.

Què en diuen els autors convidats?

Marina Collado ha dit, durant la roda de premsa d'aquest dimarts, que està "agraïda" de participar en aquesta edició del Torneig: "M'ho he passat molt bé escrivint el text i esper que pugui tenir recorregut. Igualment, participar-hi és una gran oportunitat", ha apuntat. David Mataró, conegut especialment per la seva feina en l'àmbit audiovisual, ha destacat l'estimulant canvi de format, "una manera de conèixer una altra part de l'autoria pròpia". Miquel Mas Fiol, autor d'èxits com Primavera de bèsties i Souvenir (de la qual és coautor), hi ha afegit la nota de tendresa explicant una anècdota: "Era molt jove quan vaig començar a anar al torneig. Record que vaig dir a la meva padrina jove que un dia jo hi participaria. Em fa molt feliç ser-hi, perquè hi han pres part molts referents". Així mateix, el dramaturg ha valorat que propostes com aquesta "fan molt de bé a la nostra escena".  

Agnès Llobet ha celebrat que hi hagi iniciatives culturals que no siguin "bolets" i que tinguin recorregut i continuïtat. Ha fet referència a la polivalència que requereix avui en dia treballar en les arts escèniques, circumstància que fa "que es vagi perdent l'ofici". Per això, ha dit, és important parlar de "professionalització, que implica fer feina amb temps digne i posar en valor la professió i cada sector de la professió". També ha mencionat que la cultura no es pot convertir únicament en un "divertiment" i que calen "apostes i propostes profundes i crítiques".

stats