Cultura 18/11/2021

Revolta al ministeri de Cultura contra el retorn de la Dama d'Elx a Elx

L'oposició dels tècnics del ministeri se salda amb la dimissió de la directora general de Belles Arts

2 min
La Dama és una de les icones de la ciutat d'Elx.

MadridLa directora general de Belles Arts del ministeri de Cultura, Lola Jiménez Blanco, va dimitir per sorpresa dimarts a la nit després de menys d'un any en el càrrec. La versió oficial del ministeri de Miquel Iceta és que Jiménez Blanco ha demanat tornar a la docència, però Eldiario.es publica que el motiu de fons és la seva oposició al trasllat del bust ibèric conegut com la Dama d'Elx des del Museu Arqueològic Nacional (MAN) a Elx per a una exposició. Fonts de Cultura neguen a l'ARA aquest extrem i afegeixen que no hi ha cap decisió presa sobre aquest trasllat i que és un tema que ni tan sols s'ha abordat. Per la seva part, la delegada de Cultura del PP a Madrid, Andrea Levy, ha dit que la dimissió es deu a la "deriva federal" de Miquel Iceta i la seva voluntat de "desintegrar" les institucions culturals madrilenyes.

El que sí que és cert és que l'alcalde d'Elx, al Baix Vinalopó, Carlos González, ha declarat a l'agència Efe que està a l'espera de reunir-se amb l'equip de Miquel Iceta per abordar el trasllat de la peça a Elx l'any vinent amb motiu del 125è aniversari de la seva descoberta. De fet, el bust ja va ser a Elx el 2006 durant sis mesos per a una exposició que van veure 400.000 persones. Segons Eldiario.es, el motiu de la dimissió de Jiménez Blanco és la seva oposició al trasllat perquè els informes dels tècnics del ministeri ho desaconsellen, tant per l'estat de l'obra com pel fet que Elx no disposa d'instal·lacions adequades. El Consell Valencià de Cultura, però, va reclamar a l'abril el retorn del bust ibèric considerant que el Museu d'Arqueologia i Història d'Elx compleix tots els requisits per acollir-la. Les institucions culturals i polítiques valencianes consideren que a llarg termini la peça hauria de ser a Elx permanentment.

La Dama d'Elx no és l'única peça que és a Madrid i de la qual s'ha reclamat la devolució. Les institucions balears han fet el mateix amb les figures talaiòtiques en bronze conegudes com els Bous de Costitx, que també són al MAN. El ministeri nega que hi hagi cap pla de devolució de peces en marxa, però la polèmica li ha esclatat i ara el ministre Iceta haurà de respondre en seu parlamentària sobre quines són les seves intencions.

stats