Cultura 20/10/2022

"Una victòria de la democràcia sobre el feixisme": les reaccions a la identificació

Entitats, representants de la societat civil i institucions reaccionen a la identificació de les restes de la sindicalista i militant del Partit Comunista

3 min
Restes de les Roges del Molinar al cementiri de Son Coletes.

Palma"Una victòria de la democràcia contra el feixisme". Així ha qualificat la presidenta de Memòria de Mallorca, Maria Antònia Oliver, la troballa de les restes d'Aurora Picornell a la fossa del cementeri manacorí de Son Coletes. Ha estat el vicepresident del Govern, Juan Pedro Yllanes, qui ha anunciat aquest dijous la identificació de la sindicalista i militant del Partit Comunista, que va ser assassinada pels franquistes el 5 de gener de 1937. Des que s'ha conegut la notícia, les reaccions d'entitats, representants de la societat civil i institucions no han aturat. Oliver ha remarcat l'agraïment de la família d'Aurora Picornell i ha destacat que també s'ha trobat la seva ploma estilogràfica, "la seva arma davant del feixisme". La presidenta de Memòria de Mallorca ha fet un aplaudiment a la "gran feina" que s'ha fet per identificar les víctimes de la repressió a Mallorca, encara que ha lamentat que "no hi hagi una investigació judicial a les excavacions".

Per la seva banda, la presidenta del Govern, Francina Armengol, ha assegurat que les Balears són "una democràcia i una societat millor" després que s'hagin trobat les restes d'Aurora Picornell i ha manifestat que està en política "per moments així".

La presidenta del Consell de Mallorca, Catalina Cladera, ha reivindicat la necessitat del Pla de fosses per "tancar ferides". "Aurora Picornell, filla predilecta de Mallorca, torna a estar més present que mai en el Consell i representa la Mallorca feminista, lliure, progressista i treballadora", ha afegit, i a les xarxes socials ha recordat "totes les víctimes que varen lluitar pels drets i les llibertats". "No t'oblidam", ha sentenciat.

Per la seva banda, la vicepresidenta del Consell de Mallorca i consellera insular de Cultura, Patrimoni i Política Lingüística, Bel Busquets, ha apel·lat a la justícia que, pel fet de cercar-la i trobar-la, es fa amb Picornell i amb totes les víctimes de la repressió feixista.

D'altra banda, el batle de Manacor, Miquel Oliver, ha manifestat que la identificació d'Aurora Picornell a Son Coletes és "un dels moments més emotius" dels seus anys al capdavant del consistori manacorí. "Reconeguem tota la gent que ha posat llum a la vida i lluita d'Aurora i les roges del Molinar durant aquests 80 anys de foscor. Visca la terra!", ha dit.

La vicepresidenta segona del govern espanyol i ministra de Treball, Yolanda Díaz, s'ha volgut sumar a les veus que han destacat la reparació que suposa la identificació de les restes de les víctimes del franquisme, subratllant a Aurora Picornell com a "referent del feminisme". En un fil de Twitter, ha escrit: "Fa dos anys vaig tenir l'oportunitat de conèixer els treballs d'exhumació al cementeri de Son Coletes i l'afany del Govern de les Illes Balears per recuperar la memòria que el franquisme enterrà. Avui celebram una troballa que ens apropa un poc més a la veritat".

També la ministra d'Igualtat del govern espanyol, Irene Montero, ha remarcat el valor "històric" de la troballa i ha definit Aurora Picornell com un símbol de "la història feminista, republicana i antifeixista de Mallorca".

La professora de Dret internacional de la UIB Margalida Capellà, qui com a diputada de MÉS per Mallorca va impulsar la Llei de memòria democràtica, ha recordat les paraules d'Aurora Picornell als feixistes: "Podeu matar homes, dones, infants. Però, i les idees? Amb quines bales matareu les idees?".

Aquest dijous, poc després de l'anunci de la identificació, el Col·lectiu Aurora Picornell ha volgut agrair la constància a Memòria de Mallorca:

stats