Cultura 25/10/2021

Com recitaven els seus poemes Blai Bonet, Damià Huguet, Bartomeu Fiol i Josep M. Llompart?

L'Institut d'Estudis Baleàrics remasteritza i digitalitza quatre cintes de casset de versos recitats que estaven guardades en un calaix

2 min
Edició en físic de 'Temps de poesia. Els poetes insulars en la seva veu'.

PalmaDes de la proa blanca d'aquest llaüt de trenta pams, la mar d'aquí sembla un mocador brodat a mà. Com devien sonar aquestes paraules (les primeres del poema Migdia a la cala, incloses al llibre L'ull dels clapers) en la veu del seu autor, Damià Huguet? Com eren les veus de Blai Bonet, Josep M. Llompart i Bartomeu Fiol? És possible que encara molta gent ho recordi, o que sigui més o menys fàcil trobar algun arxiu de televisió o ràdio on se'ls senti parlar. Però com recitaven els seus propis poemes?

Escoltar-los és possible gràcies al projecte Temps de poesia. Els poetes insulars en la seva veu, que l'Institut d'Estudis Baleàrics ha fet per celebrar els 50 anys. Es tracta de l'edició i revisió d'unes cintes de casset gravades entre els anys 1996 i 1997 que guarden les veus d'aquests poetes illencs; amb aquest instrument, de fet, posen so, ritme i tempo a les paraules que ells mateixos varen escriure un dia. Una autèntica "joia", diu el director de l'IEB, Mateu Malondra, que es pot consultar a la pàgina web del mig segle de la institució o bé adquirint el volum físic, un llibre que recull tots els poemes que es reciten en aquestes cintes.

"Consideram que és una acció prou contundent i de valor recuperar aquests arxius que eren dins un calaix", apunta Malondra, que celebra la tasca de coordinació dels tècnics de l'IEB Bernat Campins i Cristina Gaviño. “Les cintes només contenien la veu enregistrada, en alguns casos amb una petita explicació del poema, encara que sigui breu”, conta el director de l’IEB, que continua: “Vàrem pensar que tenia sentit, avui en dia, que hi hagués un accés audiovisual”. Per això es va fer la transcripció dels poemes recitats, que es varen editar en paper. En el llibre hi ha un QR que condueix el lector a la plana web on hi ha els enregistraments originals, que s’han remasteritzat i digitalitzat en format d’alta qualitat.

Amb aquest projecte, és possible escoltar en la veu original els poemes d'aquests escriptors; i també amb la pròpia del lector, que té a l'abast els versos en les pàgines de l'edició física de Temps de poesia. Els poetes insulars en la seva veu. Un petit tresor a les mans.

stats