Cultura 16/11/2021

A la recerca d'espais, equipaments i programes inclusius amb Apropa Cultura

Els pròxims 29 i 30 de novembre es faran les primeres Jornades d'Accessibilitat i Diversitat a la Cultura, adreçades a professionals dels museus i les arts escèniques

2 min
Un concert amb a l'Auditori de Barcelona.

PalmaEls equipaments culturals de les Balears són accessibles per a tothom? La programació cultural és inclusiva? Hi ha col·lectius que poden sentir-se'n exclosos? Apropa Cultura, xarxa de programadors culturals que fan feina per fer accessible l'oferta a les persones en situació de vulnerabilitat, intentarà resoldre aquests dubtes els pròxims 29 i 30 de novembre. Serà a les primeres Jornades d'Accessibilitat i Diversitat a la Cultura, adreçades a professionals dels museus i les arts escèniques i que es faran a l'Arxiu del Regne, a Palma. Aquestes jornades van dirigides, especialment, a professionals dels museus i les arts escèniques, i reben la col·laboració de la Direcció General de Cultura. El conseller de Fons Europeus, Universitat i Cultura, Miquel Company, i la responsable d'Apropa Cultura a les Balears, Maria del Mar Matas, varen presentar la trobada fa uns dies. 'Quan la diversitat és la norma i no l'excepció' és el lema de les jornades.

Es tracta d'un programa formatiu per atendre "la creixent demanda de formació del sector cultural sobre com planificar els aspectes relatius a l'accessibilitat universal als seu espais i programacions", va explicar el conseller Company. L'objectiu és tractar l'amplitud del concepte d'accessibilitat universal (física, cognitiva i sensorial) i valorar la riquesa de la diversitat de la nostra societat. Així mateix, Matas va mencionar que els responsables dels equipaments culturals i encarregats de programar tenen "molt d'interès" a promoure l'accessibilitat universal, però que sovint els falten "els recursos i les eines per fer que totes les persones puguin gaudir i ser part activa de la cultura".

Les jornades se centraran en museus i arts escèniques. El primer dia s'ha titulat Facem un museu per a tothom!, que inclou tres ponències de professionals d'important trajectòria en matèria d'accessibilitat i inclusió a la cultura. Entre aquests hi haurà Ana Moreno, coordinadora general d'educació del Museu Nacional del Prado, i Óscar Garcia, de Plena Inclusión Madrid, que aprofundirà en les eines per afrontar l'accessibilitat cognitiva als museus.

Les arts escèniques seran les protagonistes del segon dia. Aixequem el teló a la diversitat (així s'ha titulat la jornada) inclourà la intervenció d'Inés Enciso, directora artística del festival Una Mirada Diferente del Centro Dramático Nacional. També hi serà Javier Jiménez, director de Teatros Accesibles, que donarà les eines tècniques d'accessibilitat per a les arts escèniques, i Ana Candela, codirectora del Festival Simbiòtic, que parlarà d'un referent de programació de teatre inclusiu accessible.

Ambdós dies de treball es plantejaran les taules rodones amb testimonis de persones que explicaran les dificultats que es troben els diferents col·lectius vulnerables. Hi haurà entitats de la Taula de Mallorca per a l'Accessibilitat Universal: Once, Predif, Esment, Coordinadora Balear de Persones amb Discapacitat, Fundació ASPAS, Asperger Balears i ASPACE.

stats