Lingüística
Cultura 10/12/2010

La RAE haurà d'esperar una setmana per tenir nou director

Cap dels candidats va aconseguir la majoria necessària en la reunió d'ahir. La següent votació per substituir Víctor García de la Concha tindrà lloc el proper dijous 16 de desembre

Efe
2 min

Madrid p { margin-bottom: 0.21cm; } Substituir a Víctor García de la Concha, que ha estat dotze anys al capdavant de la Reial Acadèmia Espanyola, no era fàcil. Així ho han demostrat els resultats de la votació celebrada ahir al vespre per elegir nou director, que ha quedat ajornada fins a la setmana que ve, ja que cap acadèmic no ha aconseguit la majoria absoluta que es requeria per accedir al càrrec.

El vicesecretari de la RAE, l'escriptor José María Merino, es va encarregar d'informar als periodistes sobre la sessió plenària i d'anunciar que l'elecció del nou director es posposava fins al proper dijous, 16 de desembre, quan ja n'hi haurà prou amb aconseguir "majoria simple" per sortir elegit. Merino va preferir no dir els noms dels acadèmics més votats "perquè no procedeix", però fonts consultades per EFE van assenyalar que havien estat José Manuel Blecua i Darío Villanueva, "amb un lleuger avantatge del primer", encara que algun vot se'n va anar a parar també José Antonio Pascual, vicedirector de la RAE.

En la sessió d'ahir només hi havia una ronda de votacions i, per ser director feia falta obtenir la meitat més un dels vots emesos, que van sumar un total de 32, cinc arribats per correu, entre ells el de Mario Vargas Llosa, que aquests dies recull a Estocolm el Premi Nobel. José María Merino va treure importància a la falta de consens que demostren els resultats d'aquesta nit i va assegurar que aquestes votacions "indiquen que hi ha interès en tenir un director en qui l'Acadèmia es vegi representada. Per tant, no és decebedor". "Hi ha acadèmics que poden ser directors, i n'hi ha una pugna per aconseguir-ho. No passa res. Dijous vinent sortirem de dubtes", va afirmar l'autor de La sima.

Les votacions de la setmana que ve se cenyiran als acadèmics que han aconseguit vots en la sessió d'ahir al vespre. "No pot sorgir un candidat nou. Qui en la pròxima sessió aconsegueixi més vots serà el nou director", va dir Merino al grup de periodistes que esperaven la notícia.

En les últimes setmanes ja va transcendir que hi havia molta divisió entre els acadèmics i que els vots s'anaven a repartir sobretot entre el filòleg José Manuel Blecua, que va ser secretari de la RAE durant tres anys, i Darío Villanueva, actual secretari i expert en Teoria de la Literatura.

Per tant, era previsible que en les votacions d'ahir al vespre no aconseguissin el suport necessari cap d'aquests dos acadèmics, que donen de sobres el perfil necessari per substituir Víctor García de la Concha.

El llarg mandat de García de la Concha ha estat molt important per a l'Acadèmia perquè, en aquests dotze anys, la RAE ha canviat la forma de treballar i les principals obres acadèmiques es fan en estreta col·laboració amb les Acadèmies americanes. Aquesta política lingüística panhispánica, impulsada i dirigida per l'encara director de la RAE, ha donat fruits com el Diccionario de dudas, editat el 2005; la nova Gramática, publicada fa un any, i la nova Ortografía, que es presentarà el proper 17 de desembre.

Caldrà esperar una setmana més per veure qui és el nou director de la RAE, però García de la Concha es mostra convençut que, surti qui surti, "l'endemà tindrà a tota l'Acadèmia com una pinya donant-li suport".

stats