Circ
Cultura 04/03/2023

Quin bon rotllo que dona el circ!

Originalitat i sorpreses a l'onzena edició del Festival Internacional Elefant d’Or de Girona

2 min
L'artista de circ Ximena Riveros.

GironaQuin bon rotllo que dona el circ! Un somriure feliç il·lustra la cara de la majoria dels espectadors que aquest divendres omplen la diàfana carpa del Festival Internacional de Circ Elefant d’Or de Girona i que al finalitzar l’espectacle aplaudeixen dempeus i amb satisfacció. I és que al circ l’espectador sempre participa. No fa falta que el vagi a buscar el pallasso de torn per sortir a la pista. A cada número el públic aplaudeix, somriu. A vegades es posa dret amb entusiasme. Hi ha una relació estreta entre l’esforç dels artistes i la resposta dels espectadors. Quin bon rotllo amb el clown brasiler Bibi i la seva entrada del duel al vell oest. Hi ha pistoles, però no es veuen. No hi ha trets sinó xiulades. I riallades saludables.

És l'onzena edició d’un festival únic a Catalunya i que, com diu el seu director i productor Genís Matabosch, és ja un dels més importants del món. Matabosch, que exerceix de Monsieur Loyale (el cap de pista), micròfon en mà convida els espectadors a comprar crispetes o a demanar els autògrafs dels artistes a l’entreacte mentre atén els convidats a la sala vip del certamen.

També és un festival competitiu que estrena cada any números singulars d’artistes de tot el món inèdits a l’espai circense europeu i que segueix l’estructura del circ tradicional posant en primer pla el més difícil encara sota el redoblament de tambors. El més difícil... o el més original. Com la interpretació de l’Himne de l’alegria per l’equilibrista Chen Lei en acrobàcia sobre un peculiar xilòfon, un número estrenat al Cirque du Soleil fa uns anys però inèdit entre nosaltres. I també amb origen al Soleil, el duo canadenc de patinatge acrobàtic Mat & Mym: un número elegant i romàntic que no ens estranyaria que acabés guanyant un dels premis.

Lucky Hell, faquirisme aeri.

Difícil i original. Sorprenent. L’australiana Lucky Hell en un número de faquirisme aeri. Hell, tot alçant-se cinc o sis metres sobre la pista, s’empassa sabres de metall. Fins i tot un que s’il·lumina quan baixa per l’esòfag. Impressionants les figures del cercle aeri dels bielorussos Natalia & Hub. Velocitat, precisió. Guau! Els icaris Hermanos Rodríguez del Salvador posen el vertigen amb una extraordinària velocitat de gir. Però per vertigen amb esglais i ensurts, els que provoquen els colombians The Flyers Valencia amb la doble roda de la mort, clars candidats a l’Elefant d’Or que es lliurarà després de la gran final el pròxim dimarts. Quin bon rotllo!

stats