PROPOSTA CULTURAL
Cultura 09/08/2017

Juan Perro i el seu trio elèctric, al santuari de Monti-sion

Més música, cinema, documentals, espectacles, animació infantil, exposicions i altres activitats. Explicau-nos les vostres propostes a info@arabalears.cat

Ara Balears
17 min

Juan Perro Trío / Música

Santuari de Monti-sion (carrer d'en Cerdà, 21. Porreres) / Dia 10 a les 22 h

Juan Perro.

L'alter ego de qui va ser líder de Radio Futura ofereix un concert amb el seu trio elèctric. La màgia del vespre a Monti-sion a un entorn únic fa que s'ajuntin tots els ingredients per gaudir d'un gran concert. Juan Perro pren el relleu a Marlango i afegeix el seu nom al selecte llistat de grans artistes que han actuat al santuari de Monti-sion i que cada any sense excepció exhaureixen les localitats.

‘El hombre de las mil caras’ / Cinema

Parc de la Mar de Palma / Dia 10 a les 21.30 h

‘El hombre de las mil caras’.

Trobada amb Carlos Santos, Goya al millor actor revelació, i projecció d’‘El hombre de las mil caras’ en castellà i subtitulada en anglès, dirigida per Alberto Rodríguez i interpretada per Eduard Fernández, José Coronado i Carlos Santos. Francisco Paesa, exagent secret del govern espanyol, responsable de l’operació contra ETA més important de la història, es veu enmig d’un cas d’extorsió en plena crisi dels GAL i ha de fugir. Quan torna anys després, està arruïnat. En aquestes circumstàncies, rep la visita de Luis Roldán, exdirector general de la Guàrdia Civil, i de la seva dona, Nieves Fernández Puerto, que li ofereixen un milió de dòlars si els ajuda a salvar 1.500 milions de pessetes sostrets a l’erari públic.

Orquestra Simfònica de les Illes Balears / Chamber Summer Premium

Castell de Bellver (Camilo José Cela, s/n. Palma) / Dia 10 a les 21.30 h

Julian Rachlin.

Concert de l’Orquestra Simfònica de les Illes Balears amb el següent programa: ‘Sonata per a violins en do major’, de Serguei Prokófiev, amb Julian Rachlin (violí), Janine Jansen (violí); ‘Piano Trio núm. 2’, de Dmitri Xostakóvitx, amb Itamar Golan (piano), Janine Jansen (violí), Mischa Maisky (violoncel); i ‘Piano Quintet’, de Cesar Franck, amb Itamar Golan (piano), Julian Rachlin (violí), Joji Hattori (violí), Sarah McElravy (viola), Boris Andrianov (violoncel).

‘La feina que no s’acaba mai’ / Documental

Claustre de l’Ajuntament de Sineu (carrer de Sant Francesc, 2. Sineu) / Dia 10 a les 20.30 h

‘La feina que no s’acaba mai’.

Projecció del documental ‘La feina que no s’acaba mai. El cançoner de Rafel Ginard’, una producció de la Casa Pare Ginard i La Perifèrica Produccions, dirigit per Cesc Mulet. Serà en el marc de la Nit Díngola 2017, amb lliurament dels premis Díngola i el concurs de gloses Biel Parreta 2017. La passió jovenívola del pare Rafel Ginard (Sant Joan, 1899-1976), tasca recollida en el ‘Cançoner Popular de Mallorca’ -una feina que li ocupà tota la vida-, es converteix ara en una peça documental divulgativa.

Grigory Sokolov / Música

Auditòrium (passeig Marítim, 18. Palma) / Dia 10 a les 21 h

Grigory Sokolov.

Emmarcat en el Cicle de grans pianistes, actua Grigory Sokolov, tota una llegenda amb un magnetisme irrefrenable. El programa serà: W. A. Mozart: ‘Sonata en do Major K.545’, ‘Fantasia en do menor K. 475’ i ‘Sonata en do menor KV. 457’; L. V. Beethoven: ‘Sonata en mi menor n. 27, Op. 90’ i ‘Sonata en do menor n. 32, Op. 111’.

Vers Endins / Música

Auditori de Porreres / Dia 10 a les 20.30 h

Vers Endins.

La formació Vers Endins presenta el seu nou disc ‘A les cales dels ulls’, un aplec que dona veu a poemes de Maria-Mercè Marçal, Lucia Pietrelli, Blai Bonet, Josep Palau i Fabre, Pau Vadell, Francesc Garriga, Ramon Llul, etc. Amb Joan Carles Vaquer, Víctor Leiva, Toni Duarte i Glòria Julià Estelrich.

Bruno Sotos / Música

Castell de Son Mas (passeig de Son Mas, 13. Andratx) / Dia 10 a les 22 h

Bruno Sotos.

Presentació del nou disc del cantant andritxol, ‘Para respirar’, en què inclourà, entre altres cançons, el seu gran èxit ‘Hoy duele’. A més, estarà acompanyat d’altres grans músics.

‘El perro del hortelano’ / Cinema

Fundació Pilar i Joan Miró (c/ Joan de Saridakis, 29. Palma) / Dia 10 a les 22 h

‘El perro del hortelano’.

Nova sessió del cicle de cinema sobre el ‘primer amor’. En aquesta ocasió s’hi projecta, com sempre en versió original subtitulada, ‘El perro del hortelano’. És la penúltima pel·lícula que va dirigir Pilar Miró abans de morir. Basada en la comèdia homònima escrita per Lope de Vega, parla de Diana, comtessa de Belflor i una jove perspicaç, impulsiva i intel·ligen. Està enamorada de Teodoro, el seu secretari, però comprova que ell ja està promès amb la dama Marcela.

‘O los tres o ninguno’ / Cinema

CaixaFòrum (plaça de Weyler, 3. Palma) / Dia 10 a les 20 h

‘O los tres o ninguno’.

Una família iraniana viu en un poble aparentment tranquil. De sobte, el pare es troba enmig de tensos afers polítics i decideix fugir amb la seva dona i el fill. La pel·lícula narra el viatge a l'exili que fan des del sud de l'Iran fins a París, basada en l'autobiografia del director, Kheiron.

‘La Gran Muralla’ / Cinema

Sa Mina (carrer dels Reis Catòlics, s/n. Lloseta) / Dia 10 a les 21.30 h

‘La Gran Muralla’.

La Xina, segle XV. Un mercenari anglès i un d’espanyol són testimonis del misteri que envolta la construcció de la Gran Muralla xinesa. Ambdós descobriran que no es va construir per mantenir allunyats els mongos, sinó per una cosa més perillosa: la mítica muralla ha estat edificada per detenir l’arribada de monstres devoradors de carn humana.

‘Julieta’ / Cinema

Plaça de Toros (Inca) / Dia 10 a les 21.30 h

‘Julieta’.

La plaça de toros d’Inca acull la projecció de la pel·lícula ‘Julieta’, de Pedro Almodóvar. Quan Julieta és a punt d’abandonar Madrid per anar a viure a Portugal, es troba per casualitat Bea, una antiga amiga de la seva filla Antía, a qui no veu i de la qual no sap res des de fa anys.

‘En un món millor’ / Nit de paraules salvatges

Finca sa Vinya (c. Solleric i c. Son Pol. Alaró) / Dia 10 a les 21.30 h

‘En un món millor’.

Espectacle que combina dansa, recital, música i cant, i visualitza el recorregut ple de dificultats que ha de recórrer una família que migra a causa de la guerra.

Cucorba / Animació infantil

Sa Quintana (Sineu) / Dia 10 a les 18.30 h

cançons i danses

Els Cucorba faran ballar i cantar els més petits amb un bon grapat de les cançons que han popularitzat arreu de Mallorca. Però, per damunt de qualsevol altra cosa, volen incitar la participació dels infants que, durant una hora, es convertiran en agosarats i divertits protagonistes de l’espectacle. Seran capaços de continuar alegrant els cors dels infants i d’ensenyar-los a estimar la nostra llengua i les múltiples i riquíssimes manifestacions de la nostra cultura.

‘Nàufrags de l’evolució’ / Documental

Can Victori (carrer del Castell, 28. Maó) / Dia 10 a les 20 h

‘Nàufrags de l’evolució’.

‘Nàufrags de l’evolució’ és un documental de 52 minuts rodat a l’illa de l’Aire, un illot costaner de Menorca, que descobreix a l’espectador una increïble història de supervivència mai abans contada: la relació extraordinària entre una planta anomenada Rapa Mosquera i la sargantana endèmica d’aquest illot. A més, durant el rodatge es descobreixen esdeveniments fins ara mai descrits ni filmats, que han estat notícia en el món de la ciència.

Enric Verdaguer / Música

Jazzbah (Pla de Sant Joan, 3. Ciutadella) / Dia 10 a les 23.30 h

Enric Verdaguer.

A la tardor de 2015 va sortir a la venda ‘Moonstruck’, la carta de presentació del nou talent musical, Enric Verdaguer. Una col·lecció de cançons a cavall entre el folk i l’indie que confirmen aquest jove d’Igualada, a només 21 anys, com una de les grans propostes musicals. L’àlbum es confirma con un recorregut musical molt personal guiat per la inseparable guitarra acústica del compositor, amb parades en el rock, el soul i, fins i tot, la bossa nova. Un artista sòlid, tot i la seva joventut, introspectiu a vegades i exquisit sempre. Un poeta i creador de melodies senzilles però vigoroses i molt variades.

‘Postals d’una vida’ / Exposició

Centre Melis Cursach (carrer del Centre, 9. Capdepera) / Fins al 28 d’agost

'Postals d'una vida'.

Presentació i exposició del fons fotogràfic de Gabriel Flaquer, constituït per un conjunt de negatius que el mateix Flaquer va realitzar com a fotògraf aficionat al llarg de la seva vida. És un fons de gran importància per la seva riquesa iconogràfica, la qual cosa el converteix en un testimoni visual de gran valor per al coneixement de la història del municipi gabellí. Gabriel Flaquer Terrasa va néixer a Capdepera l’any 1937 i des de petit ja va tenir la curolla de la fotografia. Son pare li va regalar la seva primera càmera als anys 50 i, des de llavors, la curiositat i l’afany de plasmar el que veia esdevingueren una de les seves passions.

‘Paraules de ciment’ / Exposició

Centre Internacional d’Art i Gravat d’Alaior (carrer de Baixamar, 54) / Fins al 27 d'agost

'Paraules de ciment'.

L’exposició itinerant de Llorenç Garrit ‘Paraules de ciment’ arriba a Alaior. Aquest projecte multidisciplinari inclou pintura, escultura, dansa i sobretot poesia. Llorenç Garrit ha creat 42 obres sobre 42 poetes que han escrit un haiku per a l’ocasió.

‘El dibuix contemporani, el mur i la llima’ / Exposició

Galeria MA ArteContemporáneo (carrer del Temple, 11 B. Palma) / Fins a l’1 de setembre

Cartell de l'exposició ‘El dibuix contemporani, el mur i la llima’.

“Què és dibuixar? Com s’aconsegueix? És l’acció d’obrir-se pas a través d’un invisible mur de ferro que pareix interposar-se entre allò que se sent i allò que es pot. Com travessar aquest mur?, ja que no serveix de res copejar-lo amb força. A parer meu, se l’ha de minar i travessar-lo lentament i pacient amb una llima”. (‘Cartes a Theo’, Van Gogh, 8 de setembre de 1888). A partir d’aquesta premissa, la galeria MA ha seleccionat tretze artistes que afronten el dibuix com a obra definitiva. Així, hi fan servir materials i metodologies diversos: alguns fan servir un fil com a línia; d’altres empren la barreta de carbó o usen els dits com a instrument per dibuixar.

‘El rito’ / Exposició

Galeria Horrach Moyà (carrer de Catalunya, 4. Palma) / Fins al 16 de setembre
‘El rito’.

La Galeria Horrach Moyà acull la fase inicial de l’obra ‘El rito’, un dibuix amb carbó de 10 metres de longitud per 1,50 d’alt, realitzat ‘in situ’ en una de les sales d’Horrach Moyà, que probablement és el dibuix més gros presentat mai en una galeria de les Illes. Aquesta obra és la peça central de la tercera proposta del cicle d’exposicions ‘Picutres de Girben’.

‘Jutipiris’ / Exposició

Museu Can Planes (carrer d’Antoni Maura, 6. Sa Pobla) / Fins al 15 d’agost
‘Jutipiris’.

Exposició de ceràmica de Jaume Poma esgrafiada damunt suport de fang, pintada amb òxids naturals i terra blanca. Aquesta exposició s'emmarca dins els actes de celebració dels 25 anys de la revista ‘Sa Plaça’.

‘AES+F: The Feast of Trimachio’ / Exposició

Aljub d’Es Baluard (plaça de la porta de Santa Catalina, 10. Palma) / Fins al 17 de setembre
‘AES+F: The Feast of Trimachio’.

Com cada estiu, Es Baluard convida un artista internacional a presentar un projecte temàtic a l’Aljub; així, després de l’artista suís Thomas Hirschhorn, el 2017, un any en què es centren en corrents i transformacions del fenomen del turisme, és el col·lectiu rus AES+F, format per Tatiana Arzamasova (1955), Lev Evzovich (1958), Evgeny Svyatsky (1957) i Vladimir Fridkes (1956), qui aproxima a Mallorca una de les seves obres més complexes, entre l’hiperrealisme i el fantàstic, entre allò seductor i allò crític: The Feast of Trimalchio.

‘Ephemeral. La retina de l’experiència’ / Exposició

Sa Nostra Sala (carrer Aragó, 17. Eivissa) / Fins al 18 d’agost
‘Ephemeral. La retina de l’experiència’.

‘Ephemeral’ és una obra conjunta de l'artista Suso33 en col·laboració amb el fotògraf Vitorino i el director d'art Javier Gómez, i que consisteix en una sèrie de 12 fotografies que retraten intervencions artístiques efímeres fetes a través de la llum en diversos punts de l'illa d'Eivissa. Així, els tres artistes han realitzat unes peces site-especific -és a dir, fetes específicament per a una localització en particular, de manera que la interrelació única amb l'espai del seu entorn sigui el que dona sentit a la instal·lació- en el qual s'utilitza la llum com una ferramenta per dibuixar diferents presències o absències. El resultat és una intervenció artística que retrata diversos espais illencs d'una bellesa molt particular, acompanyats d’una intervenció que, en el seu moment, va ser invisible a l'ull humà i efímera, però que van ser captades per la retina de la càmera i han pogut ser congelades en el temps.

‘Almon s’està com aquí. Menorca i el turisme 1911-2017’ / Exposició

Sala d'Exposicions del Claustre del Carme (claustre del Carme, 1r pis. Maó) / Fins al 28 d’agost
‘Almon s’està com aquí. Menorca i el turisme 1911-2017’.

El turisme actual és el resultat d’un procés de maduració de més d’un segle, durant el qual ha esdevingut un dels sectors més puixants de l’economia menorquina, fet que ja justificaria l’organització d’una exposició dedicada a aquesta activitat. Tanmateix, la interacció entre visitants i locals té multitud d’altres facetes, que aquesta mostra intenta explorar: cultural, social, històrica, arquitectònica, urbanística, paisatgística... Així mateix, s’hi veurà com el turisme, des dels seus orígens, fa un ús intensiu de la il·lustració i la fotografia per crear una imatge de l’illa, que s’ha anat transformant al llarg del temps. En definitiva, es vol mostrar com s’ha format i què significa el turisme per a Menorca.

‘Blind date’ / Exposició

CCA Andratx (carrer de l’Estanyera, 2) / Fins al 17 de setembre
'Blind date'.

Una cita a cegues és una trobada casual entre dues parts conjurada per una tercera part, que imagina com serà la unió d’aquelles dues i què podrà sorgir-ne. Això és el que han experimentat els artistes Troels Sandegård i Absalon Kirkeby, ja que no estaven familiaritzats amb les pràctiques de l’altre abans de trobar-se al CCA Andratx. La seva exposició, però, a diferència de la cita a cegues, que sol ser breu i interlocutòria, es concep més aviat com una convivència dins un mateix espai. Comparteixen una devoció comuna envers els seus propis mitjans, gairebé una obstinació per participar en els seus propis processos. La llum, l’aire, la forma i la reflexió assumeixen diferents rols en les múltiples capes de moments, dades, píxels, metalls i minerals, ja que les imatges i les escultures es converteixen en contenidores de la vida enregistrada. Hi ha una ressonància en la densitat d’informació emmagatzemada en els dos cossos de treball. Sandegård té un procés preestablert que ha de seguir i a través del qual sovint revela la presència de quelcom invisible, traduint-lo en quelcom físic. Per exemple, la respiració en un cub de llautó. El procés de Kirkeby captura les complexitats de l’automatització de l’observació, recopilant-les i transformant-les en una imatge. Mentre que Sandegård dona forma al buit, Kirkeby oculta i transforma allò present en estrats de realitats. D’aquesta manera comparteixen un enfocament reductiu i alhora acumulatiu.

‘Els tapissos flamencs de la Seu’ / Exposició

Catedral de Mallorca (Palma) / Fins al 12 d’agost
‘Els tapissos flamencs de la Seu’.

Es podran veure al temple quatre tapissos d’aquesta col·lecció del segon terç del segle XVI, que n’inclou un total de 12. Les quatre peces, que han estat restaurades a un taller de Madrid, s’ubiquen habitualment als murs de la Capella Reial. La inauguració inclourà la presència de la directora del taller, Pepa Garrido, de Madrid; el responsable de Patrimoni de la Seu, Gabriel Amengual, i el president del Capítol de la Seu, Joan Bauzà.

‘Miró mai vist’ / Exposició

Fundació Pilar i Joan Miró (c. de Saridakis, 29. Palma) / Fins al 28 de gener
‘Miró mai vist’ .

‘Miró mai vist’ commemora el 25è aniversari de l’obertura al públic de la Fundació Pilar i Joan Miró a Mallorca i, com la mateixa col·lecció, se centra en el darrer període de creació de l’artista a l’illa, des que s’hi instal·la el 1956 fins a la seva mort, el 1983. L’exposició reuneix una singular selecció d’obres mai exposades a la Fundació, algunes d’inèdites i fins i tot sense catalogar, que es mostren ara sota una perspectiva insòlita. Les 95 obres que s’hi exposen varen sortir del Taller Sert i Son Boter entre els anys 60 i 70, i passaren després a mans d’amics, institucions de renom i col·leccionistes privats; es dispersaren per llocs diversos. ‘Miró mai vist’ aconsegueix reunir aquestes peces úniques al lloc on varen ser concebudes, el territori de la fundació que Miró va fer possible, en un camí de tornada que celebra el regal de l’artista a la ciutat.

'Ciutat de vacances' / Exposició

Es Baluard (plaça de la Porta de Santa Catalina, 10. Palma) / Fins al 22 d'octubre
'Ciutat de vacances'.

El projecte 'Ciutat de vacances' és un treball en procés sobre turisme i està organitzat conjuntament per quatre institucions: Es Baluard (Palma), Arts Santa Mònica (Barcelona), Istituto Europeo di Design (IED Venècia) i Museo de Arte Contemporáneo de Alicante (MACA).

A l'exposició a Palma les produccions pròpies dialoguen amb altres artistes d'àmbit estatal i internacional. Paral·lelament l'exposició oferirà a llarg d'aquests mesos un seguit d'activitats, visites i conferències.

‘Pablo Picasso i Joan Miró, història d’una amistat’ / Exposició

Can Prunera (carrer de la Lluna, 86. Sóller) / Fins al 26 de novembre
Pablo Picasso i Joan Miró, història d’una amistat. ©Jacqueline Picasso

‘Pablo Picasso i Joan Miró, història d’una amistat’ consta de 52 obres, 30 de Picasso i 22 de Miró. A més, s’hi poden veure objectes personals, obra gràfica, cartes, ceràmiques i altres elements que posen en relleu la relació entre els dos artistes, fins i tot dibuixos fets en capses de mistos, felicitacions per part de Picasso a Miró pel naixement de cada un dels seus nets, o un vídeo inèdit de la relació que tenien. En aquest audiovisual es veu Picasso fent broma i disfressant Miró amb un posat molt més seriós, però que acull les bromes del malagueny.

‘Una expo més’ / Exposició

CaixaFòrum (plaça de Weyler, 3. Palma) / Fins al 27 d’agost
‘Una expo més’.

Exposició amb fotografies, dibuixos, llibres, còmics, cartells i fins i tot una pel·lícula, els autors dels quals es coneixen al final del recorregut. La cultura i les diferents expressions artístiques sempre s'han entès com una manera de mirar el món, de llegir-lo, interpretar-lo o criticar-lo. El compromís social ha estat una part inherent de l'art i, en molts casos, una potent raó de ser. Els artistes han fet servir les seves eines per donar a conèixer realitats desconegudes, injustícies i problemàtiques socials a través de l'art. Què passa, però, quan posam aquestes eines artístiques en mans de qui pateix aquestes desigualtats? Quin valor afegit pot tenir escoltar les veus en primera persona de col·lectius vulnerables per mitjà d'un procés creatiu? ‘Una expo més’ presenta diferents projectes artístics que pretenen mostrar com l'art pot contribuir a l'apoderament de persones en situació de vulnerabilitat. I ho fa donant-los veu, igualtat de condicions i oportunitats i visibilitat a través de la participació en un procés creatiu.

‘Apòcrifs. El Diocesà il·lustrat’ / Exposició

Museu Diocesà (carrer del Mirador, 5. Palma)
Una de les obres de la mostra 'Apòcrifs. El diocesà il·lustrat', aquesta de Margalida Vinyes sobre la crucificació.

El Clúster de Còmic i Nous Mèdia de Mallorca ha acceptat el repte del Museu Diocesà de Mallorca d'intervenir la seva col·lecció d'art religiós a través del llenguatge del còmic i la il·lustració. Dos llenguatges diferents, però no incompatibles. Existeixen connexions històriques de l'art religiós amb el llenguatge del còmic, com poden ser la Bíblia manuscrita de Sant Stephen Harding de principis del segle XII, un precursor sorprenent de les composicions de pàgina de còmic amb vinyetes; o els retaules amb vides de sants i episodis bíblics. El resultat és una sorprenent mostra en què d'una manera enginyosa, atrevida i sobretot, inesperada, se'ns fa veure amb nous ulls les principals obres de la col·lecció i que amb tota seguretat quedarà a partir d'ara a la memòria dels visitants.

‘Bennazar Palma’ / Exposició

Seu d’ARCA (carrer de Can Oliva, 10. Palma) / Fins al 10 de desembre
'Bennazar Palma'.

L'exposició ‘Bennazar Palma’ és un recorregut cronològic (1900-1933) per les obres més importants a la ciutat de Palma de l'arquitecte Gaspar Bennazar Moner (Palma, 1869 - Barcelona, 1933). La mostra es divideix en set panells diferents, en què es troben els textos i les il·lustracions realitzats per Liliana Boffi i les fotografies captades per Alejandro Maestro, i s’hi recullen les obres més importants de Bennazar a cada període: 1900-1905, Caixa d'Estalvis de Balears; 1906-1910, l'Escorxador; 1906-1915, edifici Triquet i Vil·la Schembri; 1915-1920, pont del Tren i d'en Moranta; 1921-1925, Can Tous; 1926-1930, Can Caubet, la Protectora i Coliseu Balear, i 1931-1933, cinema Born. A més, s’hi inclouen uns panells en què es conta breument la biografia de l'arquitecte i es recorden els edificis que han estat enderrocats, com ara el teatre Líric (1910-1968), l'Escola Graduada (1912-1972), el Pont del Tren (1910-2005) o Can Bibiloni (1928-2015). L'exposició es complementa amb dos plànols de Palma i dues maquetes de dos edificis de Bennazar realitzades pels alumnes de l'Escola d'Art i Superior de Disseny de les Illes Balears: Olis Balle o Magatzem de Can Segura (edifici situat al carrer de Sant Miquel i esbucat l'any 1998) i el Coliseu Balear.

‘Toni Catany: d’anar i tornar’ / Exposició

Casal Solleric (passeig del Born, 27. Palma) / Fins al 20 d’agost
L'exposició 'Toni Catany. D’anar i tornar' al Casal Solleric.

Precisament d'anada i tornada, de va i ve, de dintre i de fora, d'aquí i d'allà, és el fil conductor de la mostra que arriba a Palma després de ser exposada a Barcelona i Madrid. Des de la primera fotografia, la de l'infant eivissenc de 1967, fins a les mirades fortuïtes, les natures mortes –característiques de Catany–, les diferents tècniques que emprava i la tasca en la producció de llibres de fotografia, amb més de 20 exemplars, són presents a l'exposició. L'artista fou un gran col·leccionista: d'estores, de pedaços, teles que la seva família emprava per tomar ametlles, textures, cossiols, flors. L'obsessió de Toni Catany per la fotografia única és contínuament present en aquesta mostra, on també es pot veure el documental que en va fer el 2015 La Perifèrica, 'El temps i les coses'.

‘Pasqual Calbó i Caldés (1752-1817)’ / Exposició

Museu de Menorca (pla del Monestir. Maó) / Fins al 21 de gener de 2018
'Pasqual Calbó i Caldés (1752-1817)'.

El pintor menorquí Pasqual Calbó i Caldés morí el 12 d'abril de 1817 a la casa de s'Arravaleta número 29 de Maó, la mateixa on va néixer 64 anys abans. El Govern de les Illes Balears i el Consell Insular de Menorca han declarat el 2017 Any Pasqual Calbó per commemorar el bicentenari de la seva mort. El Museu de Menorca s’adhereix a aquesta celebració i presenta l'exposició ‘Pasqual Calbó i Caldés (1752-1817)’, que vol ser la major exposició monogràfica que s'ha fet mai sobre aquest gran pintor il·lustrat, amb quaranta-cinc obres que segueixen un discurs marcat per la seva biografia. L'exposició recopila la seva experiència com a pintor a la cort de Viena, el seu retorn a Menorca, la seva estada a Cuba i Santo Domingo i el seu retorn definitiu a l'illa. A més, s’hi tracta d'una manera molt exhaustiva les seves ‘Obres didàctiques’, un autèntic curs matemàtic adreçat als joves menestrals menorquins que es podrà veure per primera vegada després de la seva restauració.

stats