PROPOSTA CULTURAL

La música omple les places de Palma en la revetla de Sant Sebastià

Més música, teatre, cinema, espectacles, exposicions i altres activitats. Explicau-nos les vostres propostes a info@arabalears.cat

Revetla de Sant Sebastià

Palma

Plaça Major

18 h: Sortida dels gegants i capgrossos de la Sala, acompanyats pels xeremiers, de la plaça de Cort a la plaça Major.

18.15 h: Ballada dels gegants i tocada de xeremies a la plaça Major.

18.30 h: Glosadors de Mallorca

19 h: Glosa musicada

19.30 h: Ball de l’Escola de Música i Danses de Mallorca

20 h: Sortida del Drac de na Coca amb batucada de la plaça de Cort a la plaça Major.

20.10 h: Encesa de fogueró pel Drac de na Coca.

20.15 h: Batucada i tornada dels gegants, capgrossos i el Drac de na Coca a Cort.

20.30 h: Arreu.

21.45 h: Qanarusa.

23 h: Nakany Kanté.

00.15 h: Mother Folkers.

1.30 h: Jès!

Plaça de Cort

21 h: Pedro Trotz.

22.15 h: John Grvy.

23.30 h: Paula Serra.

00.45 h: Uner.

Plaça de la Porta de Santa Catalina

21 h: Eva Fernández.

22.15 h: Highlands Project.

23.30 h: Romeo.

00.45 h: Sissokho Afro Jazz.

Plaça del Rei Joan Carles I

21 h: Jorra i Gomorra.

22.15 h: Cirko.

23.30 h: Txarango.

1.25 h: La Gran Orquesta Republicana.

Plaça de la Reina

20.30 h: Aurora.

21.45 h: Medina Azahara.

23.30 h: Taifa.

00.45 h: La Rumba Nostra.

Plaça d’Espanya

20.30 h: Lili’s House.

21.45 h: The Dreaming Spires.

23 h: Urtain.

00.15 h: Maldita Nerea.

1.45 h: Jordi Maranges

Plaça de l’Olivar

21 h: Timba Tumbet

22.15 h: Dirty Rices.

23.30 h: O Sister!

Carrer de Jacint Verdaguer (pont del tren)

20.15 h: Jansky.

21.30 h: Beach Beach

22.45 h: Peter & The Test Tube Babies.

00.15 h: The Parrots.

1.30 h: Saïm.

 

‘Dimoniarrus’ / Espectacle

Capella de les Escolàpies Sóller / Dia 19 a les 16 h

Circ Bover presenta aquest espectacle basat en les rondalles mallorquines d’Antoni Maria Alcover interpretades per mitjà del llenguatge del pallasso. A ‘Dimoniarrus’ es coneixerà en Joan, un home de negocis que des de fa cinc anys fuig del dimoni per no pagar-li el deute més important de la seva vida. El dimoni, per la seva part, és un gegant de més de cinc metres que, cansat de perseguir-lo, mana al seu fill Bollet que cobri el deute.

'Perfectos desconocidos' / Cinema

Teatre de Capdepera (Col·legi, 18) / Dia 19 a les 19 h

En un sopar entre quatre parelles d'entre 45 i 50 anys, que es coneixen de tota la  vida, es proposen un joc que posarà sobre la taula els seus pitjors secrets: llegir en veu alta els missatges i les cridades dels mòbils, la seva vida sencera compartida per tots en aquest moment...

   

'El amor sigue en el aire' / Comèdia musical

Auditòrium (passeig Marítim, 18. Palma) / Dia 19 a les 21 h

Amb Bibiana Fernández, Manuel Bandera, Alaska i Mario Vaquerizo. Una comèdia musical que proposa un viatge per tots els estats de l'amor, des de les primeres vegades fins a l'estabilitat, l'avorriment, l'engany, les mentides, l'oblit i la reconciliació, en divertides escenes i amb cançons conegudes que il·lustren totes aquestes etapes i es converteixen en part de la trama.

‘Non Solum’ / Teatre

Teatre del Mar (carrer de Llucmajor, 90. Palma) / Dia 19 a les 20 h

Torna Sergi López, per celebrar els 25 anys de teatre amb l’emblemàtica comèdia 'Non Solum'. Comença una comèdia existencial. Desesperadament, un home sol es multiplica per respondre una pregunta: què està passant aquí? I mentre nosaltres riem, a un d'ells li agafa per riure de res. Un altre canta una cançó. Un altre ens explica la seva primera vegada amb un extraterrestre. La resta s'enfaden al adonar-se que tots són un mateix. Viatgen junts amb una dona adormida dins d'una caixeta. Camí del paradís on sembla que totes les preguntes tenen resposta i el dolor existeix només una miqueta. En el seu trajecte l'acompanya algun bolero, una caixa de fusta i unes ulleres de plàstic que semblen de mentida. El seu destí és dubtar relativament de tot en absolut. Què passa? No em creuen?

‘Camping no!’ / Documental i xerrada

Casa del Poble de la Mola (Formentera) / Dia 19 a les 20.30 h

‘Camping no! - Un moment de glòria’. És un documental històric sobre el desenvolupament d'un moviment de protesta a l'illa de Formentera. Documenta l'ascens ràpid d'una illa senzilla de pescadors a una destinació turística adinerada, la persistent discriminació política de Formentera i les reivindicacions sobre la protecció de ses Salines, l’Estany des Peix i Punta Pedrera. Finalment, culmina en la formació del moviment de protesta dels anys 80 i 90, la creació de la Coordinadora d'Entitats Cíviques i les protestes espectaculars contra el càmping i la massificació de Formentera.

‘La librería’ / Cinema

Sala de Cultura de Formentera / Dia 19 a les 21.30 h

En un petit poble de l'Anglaterra de 1959, una dona decideix, en contra de l'educada però implacable oposició veïnal, obrir la primera llibreria que hi ha hagut mai en aquesta zona.

 

Laura Ramis / Exposició

Addaya Centre d'Art Contemporani (C/ Alexandre Rosselló, 10. Alaró) / Fins al 31 de març

Primera exposició individual a l'illa de l'artista mallorquina Laura Ramis de l'obra realitzada durant la seva estada com a artista resident a Addaya Centre d'art contemporani. Laura Ramis va estudiar Belles Arts a Salamanca. Actualment viu i treballa a Madrid. Ha exposat de manera individual A Espacio Experimental (Universitat de Salamanca, 2012); DÓNA2 Centre d'Art de Salamanca (2012); Art Santander (2013); ArtMadrid (2014); Estampa (2016); Galeria Rafael Pérez Hernando (2014 i 2017). Ha participat en convocatòries com a Obra Oberta (Caixa d'Extremadura); mulier, mulieris o Jóvenes Pintores (Fundación La Gaseta) i mostres col·lectives a Madrid, Castella i Lleó i Mallorca. Recentment ha participat en la fira Artissima juntament amb Rafael Pérez Hernando, galeria amb la qual col·labora de manera habitual.

‘La veu de la Sibil·la’ / Exposició

Catedral de Mallorca (plaça de l’Almudaina, s/n. Palma) / Fins al 20 de gener

El Capítol de la Catedral de Mallorca presenta la instal·lació ‘La veu de la Sibil·la’ a càrrec de l’artista Marta Blasco i comissariada per Fernando Castro, crític d’art, i Catalina Mas, conservadora de patrimoni de la Catedral. La instal·lació consisteix en l’exposició de neules, col·locades a la trona de l’Evangeli, concebudes i dissenyades específicament per a la Seu. En total, s’hi instal·laran set peces realitzades en coure fotogravat, pigment i vernís. La idea del projecte planteja noves possibilitats de relació i convivència entre l’art contemporani i l’art sacre. A més, es tracta de la primera instal·lació artística que es realitza a la Seu, com també la primera inclusió de la iconografia de la Sibil·la en la imatgeria catedralícia. Les neules seran l’anunci i invitació de les festes del naixement de Jesucrist.

‘Marcos Vidal. Escultures 2011-2017’ / Exposició

Sa Mina (Reis Catòlics, 32. Lloseta) 

Marcos Vidal Font (Vitoria-Gasteiz 1967) viu i treballa a Sineu. Aquesta exposició serveix a l'artista per fer una revisió dels darrers sis anys de treballs d'escultura i instal·lació. Es complementa amb l'edició d'un catàleg amb textos del regidor de Cultura, Francesc Abolafio Moyà, i del comisari d'art, Fernando Gomez de la Cuesta. Aquesta revisió inclou treballs realitzats a diferents espais expositius, residències i espais públics, com la Fundació Pilar i Joan Miró a Mallorca, el Casal Solleric de Palma, la galeria Addaya a Alaró, el CCA d'Andratx, l'Institut Cervantes de Sofia a Bulgària, la residència Lichtemberg Studios a Berlín i la fundació privada Hilvaria Studios a Holanda, entre d'altres.

‘FluPlu’ / Exposició

Casal Son Tugores (Alaró) / Fins al 31 de gener

El Casal Son Tugores acull l'exposició de Keila Alaver (Paraná, Brasil, 1970), qui a decidir quedar-se a Alaró fins a finals de desembre després de la seva residència el passat mes de Setembre a Addaya Centre d’Art Contemporani. L'artista Brasilera investiga objectes representatius de la cultura on ella es trobi que hagin desaparegut a poc a poc del mercat, sigui per la falta d'interès dels consumidors, sigui per l'alteració en la cadena de producció local, sigui perquè han estat reemplaçats per objectes provinents del sistema de producció a gran escala, essent el seu valor de mercat més econòmic i, a més, no tenen connexió amb les peculiaritats del lloc. Keila reprèn, doncs, la qualitat dels objectes escollits, utilitzant l'apropiació com a procediment per a la creació del seu propi treball.

'Anglada-Camarasa. Racons predilectes' / Exposició

CaixaFòrum (plaça de Weyler, 3. Palma) / Fins al 2 de setembre

Anglada-Camarasa va fer del paisatge de Mallorca un dels seus motius predilectes. Tot i que ja l’havia cultivat en la seva època d’aprenentatge a Catalunya (1886-1894) i puntualment en un viatge a la Bretanya el 1904, la llum mediterrània i l’orografia de Pollença li ofereixen un nou escenari, que aprofitarà amb escreix i en el qual trobarà nous camins per a la seva pintura. Tal com havia fet a París amb altres temes, Anglada continua treballant amb el seu rigorós procediment: observar detingudament el seu entorn, trobar l’objecte, captar-ne l’essència en una nota ràpida i, un cop al taller, donar forma a l’obra definitiva, més complexa. És un procediment llarg, que li exigeix temps i concentració. Vigila amb cura tots els detalls, des de la composició fins a la presentació del tema, des de la llum fins a la sensació de matèria i el color, superposant capes successives de pintura que ha de deixar assecar per obtenir l’efecte desitjat. Espera dies, de vegades mesos, per tornar a viure l’instant adequat o trobar l’efecte precís de llum que incideixi sobre el tema prèviament escollit.

‘Eva Kircz’ / Exposició

Can Prunera Museu Modernista (carrer de la Lluna, 86 i 90. Sóller) / Fins al 28 de gener

Eva Nina Kircz (Amsterdam 1950) ha treballat com a pintora des de 1971 i ha viscut en el petit poble de Sóller des de 1976. Des de 1987 fins avui, passa tres mesos cada any viatjant per l’Índia i altres països asiàtics a la recerca de diferents indrets que la puguin inspirar. En el seu llenguatge plàstic, la llum hi té un significat primordial. Tant en la pintura com en la fotografia, hi plasma les partícules de llum en constant moviment, com si es tractés d’una dansa. A més, Eva, queda encisada per la refractació de la llum a la natura, i sobretot, a l’aigua, on el seu constant moviment fa que la llum es transformi en infinitats de colors com veiem a les seves fotografies.

‘Miró mai vist’ / Exposició

Fundació Pilar i Joan Miró (c. de Saridakis, 29. Palma) / Fins al 28 de gener

‘Miró mai vist’ commemora el 25è aniversari de l’obertura al públic de la Fundació Pilar i Joan Miró a Mallorca i, com la mateixa col·lecció, se centra en el darrer període de creació de l’artista a l’illa, des que s’hi instal·la el 1956 fins a la seva mort, el 1983. L’exposició reuneix una singular selecció d’obres mai exposades a la Fundació, algunes d’inèdites i fins i tot sense catalogar, que es mostren ara sota una perspectiva insòlita. Les 95 obres que s’hi exposen varen sortir del Taller Sert i Son Boter entre els anys 60 i 70, i passaren després a mans d’amics, institucions de renom i col·leccionistes privats; es dispersaren per llocs diversos. ‘Miró mai vist’ aconsegueix reunir aquestes peces úniques al lloc on varen ser concebudes, el territori de la fundació que Miró va fer possible, en un camí de tornada que celebra el regal de l’artista a la ciutat.

‘Pasqual Calbó i Caldés (1752-1817)’ / Exposició

Museu de Menorca (pla del Monestir. Maó) / Fins al 21 de gener

El pintor menorquí Pasqual Calbó i Caldés morí el 12 d'abril de 1817 a la casa de s'Arravaleta número 29 de Maó, la mateixa on va néixer 64 anys abans. El Govern de les Illes Balears i el Consell Insular de Menorca han declarat el 2017 Any Pasqual Calbó per commemorar el bicentenari de la seva mort. El Museu de Menorca s’adhereix a aquesta celebració i presenta l'exposició ‘Pasqual Calbó i Caldés (1752-1817)’, que vol ser la major exposició monogràfica que s'ha fet mai sobre aquest gran pintor il·lustrat, amb quaranta-cinc obres que segueixen un discurs marcat per la seva biografia. L'exposició recopila la seva experiència com a pintor a la cort de Viena, el seu retorn a Menorca, la seva estada a Cuba i Santo Domingo i el seu retorn definitiu a l'illa. A més, s’hi tracta d'una manera molt exhaustiva les seves ‘Obres didàctiques’, un autèntic curs matemàtic adreçat als joves menestrals menorquins que es podrà veure per primera vegada després de la seva restauració.

EDICIÓ PAPER 07/12/2019

Consultar aquesta edició en PDF