PROPOSTA CULTURAL

El llegat documental dels grans fotògrafs de la Guerra Civil, al Catalina Valls

A més, música, xerrades, converses, exposicions i altres activitats. Explicau-nos les vostres propostes a info@arabalears.cat

'La maleta mexicana' / Documental

Teatre Catalina Valls (passeig de Mallorca, 9. Palma) / Dia 30 a les 20 h

Documental al voltant dels 4.500 negatius que els fotògrafs Robert Capa, Gerda Taro i David 'Chim' Seymour van elaborar durant la Guerra Civil espanyola, que es perderen i es recuperaren, de nou, al cap de 70 anys a la Ciutat de Mèxic. La cinta interpreta el valor transcendental del llegat gràfic d'aquests prestigiosos fotògrafs i la seva contribució a l'anàlisi i a l'estudi documental de la contesa fratricida. La presentació anirà a càrrec de l'Associació per a la recuperació de la memòria històrica de Mallorca. Gratuït.

Més curtmetratges que mai / Col·loqui

Es Baluard (plaça de la Porta de Santa Catalina, 10. Palma) / Dia 30 a les 16.30 h

Es Baluard acull aquest horabaixa una jornada de debat adreçada a professionals del sector i a amants d'aquest gènere, concebuda com a espai per a l'anàlisi i la reflexió al voltant del paper del curtmetratge en el context del cinema i de la seva implantació i projecció entre el gran públic. Al llarg de la sessió intervindran diversos especialistes nacionals, estatals i internacionals, entre els quals cal destacar Sarah Schlüssel (assistenta de programació de Berlinale Shorts), Juanjo Giménez (cineasta guanyador de la Palma d'Or a Cannes 2016, amb el curtmentratge 'Timecode'), Agustí Argelich (director del Filmets Badalona Film Festival, meembre de la junta de la Catalunya Film Festivals i comprador de curts a Tv3), Txema Muñoz (responsable del programa de distribució de curts bascos, Kimuak) i Pablo Menéndez (responsable de la distribuïdora de curtmetratges Marvin&Wayne). Gratuït.

Toni Miranda & The Jazz Fingers / Música

Teatre Sa Societat (avinguda de Palma, 1. Calvià) / Dia 30 a les 20 h

El festival Alternatilla jazz in Mallorca 2016 acull un nou espectacle, en aquesta ocasió a càrrec del músic i compositor Antonio Miranda, una de les figures més rellevants del jazz a l'illa. L'autor és, a més, el líder de la formació The Jazz Fingers, de la qual també formen part Teo Salvá (a la percussió), Joan Garcias (al contrabaix), Jaume Riera (al piano), Tomeu Garcias (al trombó) i Miguel Ángel Rigo (al saxo tenor). 10 euros.

Enrique Bernaldo de Quirós / Música

Centre de Cultura Sa Nostra (carrer de la Concepció, 12. Palma) / Dia 30 a les 20 h

Sa Nostra apuja el teló per oferir el quart concert del repertori del III Festival de Tardor de la Societat de Concerts de Palma. En aquesta ocasió, l'esdeveniment estarà dedicat a Galina Eguiazarova, amb motiu del seu 80è aniversari. El recital anirà a càrrec del pianista espanyol d'origen rus Enrique Bernaldo de Quirós, que presentarà el seu nou treball, titulat 'Conversations' i que està format, entre d'altres, per temes de grans compositors universals, com ara Beethoven, Schubert i Liszt. 10 euros.

'El triomf del sentiment' / Xerrada

CaixaFòrum (plaça de Weyler, 3. Palma) / Dia 30 a les 19 h

El moviment romàntic serà l'eix central d'aquest acte al voltant de la naturalesa del sentiment i, més concretament, de l'emoció expressada a través de la veu, un element que adquirirà un gran protagonisme al llarg d'aquest període. La conferència anirà a càrrec del periodista musical Albert Torrens. 4 euros.

'A contratemps' / Converses

Llibreria Drac Màgic (carrer de Jeroni Antic, 1. Palma) / Dia 30 a les 19.30 h

La llibreria acull un cicle dedicat als llibres i a conversacions al voltant de l'estat de les polítiques culturals. En aquesta ocasió hi intervindrà Joan Maria Minguet, president de l'Associació catalana de crítics d’Artà.

'Les dones tenim raons per estar dels nirvis' / Xerrada

Saló de plens de l'Ajuntament (jardins del rei Joan Carles I, s/n. Valldemossa) / Dia 30 a les 19 h

Xerrada al voltant de la naturalesa dels estereotips de gènere i de la salut mental. L'acte anirà a càrrec de Maria Teresa Ferrer Togores, psicòloga a l'àrea d'Oncologia pediàtrica d'Aspanob.

‘Mil dimonis. Un recorregut per la devoció dimoniera a Mallorca’ / Exposició

Casal Cas Metge Cifre (carrer Palmer, 31. Inca) / Fins a l'11 de desembre

L’exposició, fotogràfica i temàtica, aplega 51 representacions diferents del dimoni, de les més de 70 que actualment perviuen en la cultura popular illenca. La mostra ofereix una mirada a la diversitat del nostre dimoni recollida per José Juan Luna ‘Potti’, fotògraf ‘freelance’ que des de fa anys recorre Mallorca de ritual en ritual, de festa en festa, per captar els personatges, els ambients i els actes més significatius de la cultura popular actual. La selecció fotogràfica està estructurada en tres seccions, amb l’objectiu de donar llum sobre les diverses tipologies de dimonis que es donen cita en l’actualitat: dimonis de Sant Antoni, dimonis de festa i dimonis de foc.

‘Ulls del temps-Eyes of time’ / Exposició

Centre cultural Cap Vermell (carrer de l’Agulla, 50. Cala Rajada) / Fins al 30 de desembre

El Centre Cap Vermell acull l'exposició ‘Ulls del temps-Eyes if time. Fotografies de Tom i Cordelia Weedom. Mallorca 1956-1970’. L'exposició és un recull de 140 fotografies antigues de Mallorca, en blanc i negre, fetes pel fotògraf anglès Tom Weedon i la seva filla Cordelia, durant la seva estada a Mallorca. Moltes són inèdites, es feren entre el 1956 i el 1970, i constitueixen un valuós document històric, artístic i cultural. Els estius els passaven a Capdepera. Tom Weedon morí poc després d’arribar a Mallorca, l’any 1959, però la seva filla continuà el seu treball fins al punt de convertir-se en una de les artistes gràfiques més destacades i compromeses de la seva generació. L’exposició està organitzada per l’Arxiu del So i de la Imatge del Consell de Mallorca.

‘Cremar les naus’ / Exposició

Auditori Sa Màniga (carrer de Son Galta, 4. Cala Millor) / Fins al 30 de desembre

Hi ha una altra sortida? Un altre camí? Alguna oportunitat de sortir d’aquesta situació? Em deman si hi ha una altra opció que no sigui ‘Cremar les naus’. En un moment de tan llarga crisi, convertida ja en una situació econòmica perenne, però sobretot en una crisi de valors, de manca de responsabilitat, d’ètica, sense futur i amb un cru present... El títol de l’exposició té un origen en la lluita, en la batalla i per això també té un sentit estratègic. Avui dia fa falta un canvi de plantejament i treballar amb certa estratègia per poder sobreviure. Aquí és on ‘Cremar les naus’ agafa un significat que s’amplifica. ‘Cremar les naus’ és la pròpia pràctica artística dels artistes presents en l’exposició. Artistes les inquietuds dels quals van més enllà de formar part d’un mercat. El seu projecte i discurs com a artistes és el compromís amb la creació, amb la societat.

‘Ming. L'imperi daurat’ / Exposició

CaixaFòrum (plaça de Weyler, 3. Palma) / Fins al 19 de febrer

Arriba al CaixaFòrum, des del Museu nacional de Nanjin, aquesta exposició sobre una de les dinasties més importants de la Xina imperial, que hi governar durant més de tres segles. Al llarg dels pròxims tres mesos, les persones interessades en l'univers imperial de la Xina antiga tenen una cita amb aquest ampli mostrari format per més de 100 peces, entre articles tèxtils, de ceràmica, pintura i orfebreria, entre d'altres, i que situen el context precís per poder comprendre millor la transcendència històrica de l'art, la literatura i la cultura d'aquest període.

‘Abstraccions’ / Exposició

6A Galeria d’Art (carrer de la Puresa, 8. Palma)

Un cop més 6A Galeria d’Art presenta un projecte col·lectiu entorn d'un mateix llenguatge: l’abstracció. L’obra dels artistes Lola Berenguer (Almeria, 1965), Ramon Canet (Palma, 1950), Maria Carbonero (Palma, 1956), Joan Cortés (Pollença, 1963), Pablo L. Martínez (Cuba, 1961), Fernando Pagola (Sant Sebastià, 1961) i José María Yturralde (Cuenca, 1942) dóna forma a l’exposició. Obra gràfica original, escultura i pintura conviuen per exposar un diàleg sense interferències. 6A Galeria d’Art ha confeccionat aquest projecte amb clares referències al passat i al present. No ha estat fàcil encaixar en els més de 200 metres quadrats d’espai l’obra de set artistes, comptant més d’una peça per artista en alguns dels casos, però el vincle formal entre l’obra dels set creadors ha generat un projecte del tot complet i equilibrat.

'Trans-Estàtua' / Exposició

Es Baluard (plaça de la Porta de Santa Catalina, 10. Palma) / Fins al 8 de gener

L'exposició 'Trans-Estàtua', d’Ana Laura Aláez, està formada per 'Trajectòria' ('like gold and faceted #1'), una peça d'alumini i barra d'acer inoxidable que penja del sostre, just devora de la sala Gabinet; cinc maquetes de les peces de la sèrie 'Trajectòria', que mostren xapes doblegades i aixafades a petita escala (quatre de les quals han estat realitzades en una mida més gran per Ana Laura Aláez); i el vídeo 'Trans-Estàtua', realitzat a la mateixa sala expositiva amb la ballarina Amèlia Llop.

'La Brecha, arquitecturas del todo y de la nada' / Exposició

Aba Art Lab (plaça de la Porta de Santa Catalina, 21) / Fins al 5 de desembre

       

La galeria Aba Art Lab acull l'exposició de l'artista Mercedes Laguens 'La Brecha, arquitectecturas del todo y de la nada'. En la mostra Laguens investiga el crui com l'obertura que permet l'entrada de la llum, el precís moment que el material es romp per donar pas a la claror. Així, l'obra explora les noves realitats, aquelles que necessiten cruis per rompre l'ordre establert.

'Joan Miró. Mirades a la col·lecció' / Exposició

Fundació Pilar i Joan Miró (carrer de Joan de Saridakis, 29. Palma) / Fins al 19 de març de 2017

La nova exposició 'Joan Miró. Mirades a la col·lecció' selecciona una part important del fons de l’artista provinent de la col·lecció de la Fundació Pilar i Joan Miró a Mallorca, de col·leccions privades i del Govern de les Illes Balears. 146 obres de les dècades dels seixanta als vuitanta que ens introdueixen en l’univers creatiu de l’artista. Una mostra representativa en la qual es descobreix un Miró transgressor, més experimental que en èpoques anteriors. Una visita a l'exposició permet apreciar diferents àmbits creatius: la concepció del paisatge, l'influència de l'expressionisme americà, la proximitat a la cal·ligrafia oriental i l'ús quotidià d'objectes.

'Antoni Vives Escudero (1859-1925) col·leccionista, arqueòleg i acadèmic' / Exposició

Museu de Menorca (plaça del Pla del Monestir, s/n. Palma) / Fins al 8 de gener de 2017

El Museu de Menorca inaugura aquesta mostra que vol posar en valor la figura d'aquest menorquí pioner en camps com la numismàtica i la investigació històrica. El menorquí Antoni Vives Escudero va reunir una de les millors col·leccions d’objectes arqueològics i es va dedicar de manera incasable a la investigació en els àmbits de l’arqueologia i la numismàtica. Després de la seva mort, la seva vídua va cedir al Museu de Menorca part de la seva col·lecció, que contenia, entre d’altres,  molts objectes procedents de Menorca, bé fruit de les seves excavacions arqueològiques a l’illa, bé gràcies a donacions o compres. En aquests col·lecció hi havia també objectes de procedència molt diversa, assíria, egípcia, grega, ceràmica xinesa, cartografia, monedes islàmiques... Peces que ens donen una visió de les inquietuds del nostre protagonista.

‘Baltasar Porcel: Mallorca, Barcelona, el món’ / Exposició

CaixaFòrum (plaça Weyler, 3. Palma) / Fins al 8 de gener de 2017

Un recorregut per l’obra d’un dels escriptors mallorquins més universals: Baltasar Porcel (Andratx, 1937 - Barcelona, 2009). En aquesta exposició es presenta una visió contemporània dels grans temes de la literatura i el periodisme en una exposició de gran impacte visual: el lligam amb la terra, la pirateria i el contraban, l’emigració mallorquina a Cuba, la lluita pel poder, les entrevistes amb grans figures del segle XX i molt més. Horari: de dilluns a dissabte de 10 a 20 h, i diumenge i festius d’11 a 14 h.

Col·lecció Yera / Exposició

MACE (R. Narcís Puget, s/n. Dalt Vila. Eivissa) / Fins al 9 d’abril de 2017

La col·lecció Yera, iniciada per Mariano Yera el 1999 i dirigida per la seva filla Natalia, està centrada en la pintura espanyola contemporània de la segona meitat del segle XX. Recorre un poc més de mig segle de la història pictòrica espanyola a través d’unes cent cinquanta obres de seixanta artistes. Aquesta col·lecció és una feliç trobada entre el món de l’empresa i l’art, una necessària col·laboració que assegura la supervivènca de la creació i contribueix a fomentar el coneixement i gaudir de nous llenguatges artístics.

EDICIÓ PAPER 13/07/2019

Consultar aquesta edició en PDF