PROPOSTA CULTURAL
Cultura 24/11/2016

La Simfònica i la Fundació Menorquina de l'Òpera celebren el 70è aniversari del baríton Joan Pons

A més, xerrades, presentacions de llibre, espectacles, teatre, exposicions i altres activitats. Explicau-nos les vostres propostes a info@arabalears.cat

Ara Balears
13 min

‘Falstaff’ / Música

Teatre Principal (Riera, 2A. Palma) / Dia 25 a les 20 h
Joan Pons celebra els 70 anys al Principal amb ‘Falstaff’

L’Orquestra Simfònica de les Illes Balears juntament amb la Fundació Menorquina de l’Òpera vol celebrar el 70è aniversari del baríton menorquí Joan Pons. Per això, en aquest projecte conjunt, interpretarà el ‘Falstaff’ de Verdi, un dels seus papers fetitxe.

‘Breu passeig pel jazz’ / Música

Església de Sant Domingo (carrer de Guillem Cifre de Colonya, 8. Pollença) / Dia 25 a les 11 h
‘Breu passeig pel jazz’.

L’objectiu principal d’aquest concert de Miranda Jazz Quartet és demostrar la connexió directa que hi ha entre aquest estil i la música d’avui dia, incloent-hi la música disco i les diferents variants creades per les anomenades tribus urbanes. L’explicació va acompanyada en tot moment d’una projecció de imatges que ajuda a ubicar l’espectador en l’època esmentada.

Combat de glosadors

Teatre d’Alaró (carrer de Sant Vicenç Ferrer, 33) / Dia 25 a les 18 h
Mateu Xuríés el president de l'Associació de Glosadors de Mallorca. Té 31 anys i tots li reconeixen el mestratge.

L'Ajuntament d'Alaró reivindica el Dia internacional contra la violència de gènere i, entre d'altres actes, el teatre un combat de picat entre els glosadors de Mallorca Maribel Servera ‘Servereta’, Mateu ‘Xurí’ i Macià Ferrer ‘Noto’.

‘Les barbes de Llull’ / Espectacle

Teatre de Manacor (av. del Parc, s/n) / Dia 25 a les 20 h
'Les barbes de Llull'

Nou Romancer i Toni Gomila han creat un espectacle multidisciplinari que fusiona diferents disciplines artístiques i que parteix de la base de fragments de l'obra de Ramon Llull i de diferents aspectes de la seva biografia. Una unió de poesia, teatre i música que pretén mostrar el pensament del beat mallorquí, tan extens i tan erudit que encara té vigència a dia d'avui.

‘El petit príncep’ / Dansa

Fàbrica Ramis (Gran Via de Colom, 28. Inca) / Dia 25 a les 20 h
‘El petit príncep’.

Pasodos revisita ‘El petit príncep’, d’Antoine de Saint-Exupéry, i el fa reviure en una illa mediterrània on conta històries al seu nét. Narra passatges de la novel·la que la companyia ha traslladat a l’escenari amb danses i coreografies.

Esteban Belinchon / Música

Fundació ACA (carrer Major, 4. Búger) / Dia 25 a les 20 h
Esteban Belinchon.

Dins el XXXVII Encontre Internacional de Compositors, la Fundació ACA de Búger acull un concert d’Esteban Belinchon (Lleó-Viena): més enllà del piano, la presència del cello posa l'accent en l'altra visió de la corda... la fregada.

‘Phantasticus. El cant de Ramon’ i ‘Entenem-nos per amor’ / Documental i recital

Rectoria Vella (Vilafranca) / Dia 25 a les 20 h
‘Phantasticus. El cant de Ramon’.

Projecció d’aquest documental de la Perifèrica Produccions amb la presència de Cesc Mulet, director del documental. Ramon Llull, en la bodega d’un vaixell, reviurà alguns dels episodis més coneguts de la seva vida. Un muntatge per acostar la increïble figura de Ramon Llull al públic jove. El documental és dirigit per Cesc Mulet i se submergeix en la vida i l’obra del pensador mallorquí Ramon Llull (1232 - 1316). A continuació breu recital poeticomusical ‘Entenem-nos per amor’ del ‘Llibre d’Amic e Amat’, a càrrec de Vers Endins (Glòria Julià, Joan Carles Vaquer i Víctor Leiva).

‘Ramon Llull: Fe i cultura en clau segle XXI’ / Conferència

Auditori del Casal Pere Capellà (carrer dels Cavallers, 22. Algaida) / Dia 25 a les 20 h
La vida de Ramon Llull explicada per ell mateix, amb l'ARA

Xerrada a càrrec de Teodor Suau. Mn. Teodor Suau és prevere de la Diòcesi de Mallorca i canonge de la Catedral de Mallorca -actualment vicepresident del Capítol Catedralici; llicenciat en Ciències Bíbliques a Roma. Ha estat professor i director del Centre d’Estudis Teològics de Mallorca (CETEM) i de l’Institut Superior de Ciències Religioses de Mallorca (ISUCIR). Col·labora a diversos mitjans de comunicació, i és articulista habitual de la revista ‘Serra d’Or’ (Barcelona). Ha publicat nombroses obres de temàtica bíblica, històrica, cultural i religiosa, entre les quals ‘Ramon Llull, somni, miracle i misteri’ (2014) i ‘Les història de la Bíblia que conta la Seu’ (2016).

'Si ha nevat' / Presentació del llibre

Quart Creixent (carrer d’en Rubí, 5. Palma) / Dia 25 a les 19.30 h
'Si ha nevat'.

Presentació de la novel·la ‘Si ha nevat’ (Bromera 2016), de Paco Esteve, amb Antoni Trobat. ‘Si ha nevat’ reviu alguns dels episodis més dramàtics de la història valenciana contemporània de la mà de Joan ‘el Coces’, un curandero relacionat amb el comerç de la neu durant el darrer terç del segle XIX. L’obra està estructurada en tres parts i cada capítol s’introdueix amb una cita literària o històrica directament relacionada amb la narració. Així, l’autor dóna a conèixer un treball que era quotidià fa algunes dècades, però que ara és totalment desconegut.

‘100 metros’ / Cinema

Teatre de Capdepera (Col·legi, 18) / Dia 25 a les 21 h
‘100 metros’.

Ramon (Dani Rovira), pare de família, viu per a la feina fins que el seu cos comença a fallar. Diagnosticat d'esclerosi múltiple, tots els pronòstics semblen indicar que en un any no serà capaç de caminar ni cent metres. Ramon decideix plantar cara a la vida participant en la prova esportiva més dura del planeta. Amb l'ajuda de la seva dona i el rondinaire del seu sogre, Ramon inicia un peculiar entrenament en el qual lluitarà contra les seves limitacions i demostrarà al món que rendir-se mai és una opció... Biopic sobre Ramon Rierol, un jove diagnosticat d'esclerosi a qui van dir que no seria capaç de caminar ni cent metres.

‘Ricard III’ / Teatre

Teatre del Mar (carrer de Llucmajor, 90. El Molinar. Palma) / Dia 25 a les 21 h
‘Ricard III’.

Iguana Teatre proposa un viatge cap a la glòria i la tragèdia d’un personatge que no accepta procediments imposats ni lleis morals. Ricard fa còmplice el públic d’una cosa que coneix ben bé, ja que tots guardam a l’interior un ésser deforme i retorçat. Tots tenim alguna cosa de Ricard de Gloucester en la imaginació més obscura i allà és on de bon de veres transcorre el seu relat.

‘Sota el paraigua el crit’ / Tertúlia literària

Llibreria Lluna (General Riera, 68. Palma) / Dia 25 a les 19 h
‘Sota el paraigua el crit’.

‘Sota el paraigua el crit’ (Lleonard Muntaner Editor) és el segon lliurament poètic d’Antònia Vicens, després de la seva estrena amb ‘Lovely’. Es podria considerar que ‘Sota el paraigua el crit’ són els versos en negatiu del recull anterior: si el primer era el cos, aquest representa, efectivament, l'ànima. És en aquest llibre que Vicens parla de molta gent que ha passat per la seva vida i que ja se n'ha anat, però que, a l'espera de la "segona mort" anunciada per Sant Tomàs, torna de visita de tant en tant

Tugores / Música

Espai Xocolat (Font i Monteros, 18. Palma) / Dia 25 a les 20.30 h
Tugores.

Mitjançant un violoncel (Biel Fiol), un saxo (David González) i una combinació de guitarres clàssiques i elèctriques (Jaume Tugores), Tugores estrena disc: ‘60's Film Music’ amb algunes de les melodies que han fet encara més gran el cinema.

‘Madeja de ideas’ / Música

Sa Canova (ronda de l’Estació, 35. Campos) / Dia 25 a les 21.15 h
Adela Ferrer.

Adela Ferrer torna a l’atmosfera escènica illenca amb ‘Madeja de ideas’, evolució que suma un mescla dels seus temes més recents en una proposta que trena el seu penúltim espectacle, ‘Idioma de café’, solapat al seu disc de ‘Vestida de vos’, gravat a Buenos Aires, amb noves puntades nascudes de l’aire mediterrani.

Les Luthiers, '¡Chist! / Espectacle

Auditòrium (passeig Marítim, 18. Palma) / Dia 24 a les 21 h
Les Luthiers, '¡Chist!'.

‘¡Chist!’ és una selecció de les obres més celebrades pel públic de Les Luthiers, però també una prova de la vigència de l’humor del grup argentí, caracteritzat per la seva creativitat, l’enginy i la ironia. Posaran en escena peces com ‘Manuel Darío’, ‘La Comisión’, ‘El Bolero de los Celos’, ‘La Bella y Graciosa Moza Marchose a lavar la ropa’, ‘Solo necesitamos’, ‘La hija de Escipión’ i ‘Encuentro en el Restaurante’, entre d’altres; extretes dels espectacles ‘Bromato de armonio’, ‘Viegésimo aniversario’, ‘Unen canto con humor’ i ‘Por humor al arte’.

Purple Head / Música

Jazzbah (passeig del Pla de Sant Joan, 3. Ciutadella / Dia 25 a les 23.30 h
Purple Head.

El millor homenatge a Deep Purple. Purple Head són una ambiciosa banda mallorquina formada por excel·lents músics de sobrada experiència en l’escena balear i que han aconseguit crear una banda homenatge a Deep Purple. ‘Smoke on the water’, ‘Highway star’ no ‘Black night’ no hi faltaran.

‘Talment jo’ / Exposició

Torre de ses Puntes (plaça de Gabriel Fuster s/n. Manacor) / Fins al 25 de novembre
'Talment jo'.

Exposició de Julio Huertas, Formes rotundes i opulentes que sorgeixen del fang, les quals, en paraules del mateix artista, pareix que vulguin il·luminar els racons més obscurs i recòndits de la seva ment...

‘Mil dimonis. Un recorregut per la devoció dimoniera a Mallorca’ / Exposició

Casal Cas Metge Cifre (carrer Palmer, 31. Inca) / Fins a l'11 de desembre
Cartell de l'exposició 'MIL DIMONIS. Un recorregut per la devoció dimoniera de Mallorca'

L’exposició, fotogràfica i temàtica, aplega 51 representacions diferents del dimoni, de les més de 70 que actualment perviuen en la cultura popular illenca. La mostra ofereix una mirada a la diversitat del nostre dimoni recollida per José Juan Luna ‘Potti’, fotògraf ‘freelance’ que des de fa anys recorre Mallorca de ritual en ritual, de festa en festa, per captar els personatges, els ambients i els actes més significatius de la cultura popular actual. La selecció fotogràfica està estructurada en tres seccions, amb l’objectiu de donar llum sobre les diverses tipologies de dimonis que es donen cita en l’actualitat: dimonis de Sant Antoni, dimonis de festa i dimonis de foc.

‘Ulls del temps-Eyes of time’ / Exposició

Centre cultural Cap Vermell (carrer de l’Agulla, 50. Cala Rajada) / Fins al 30 de desembre
‘Ulls del temps-Eyes of time’.

El Centre Cap Vermell acull l'exposició ‘Ulls del temps-Eyes if time. Fotografies de Tom i Cordelia Weedom. Mallorca 1956-1970’. L'exposició és un recull de 140 fotografies antigues de Mallorca, en blanc i negre, fetes pel fotògraf anglès Tom Weedon i la seva filla Cordelia, durant la seva estada a Mallorca. Moltes són inèdites, es feren entre el 1956 i el 1970, i constitueixen un valuós document històric, artístic i cultural. Els estius els passaven a Capdepera. Tom Weedon morí poc després d’arribar a Mallorca, l’any 1959, però la seva filla continuà el seu treball fins al punt de convertir-se en una de les artistes gràfiques més destacades i compromeses de la seva generació. L’exposició està organitzada per l’Arxiu del So i de la Imatge del Consell de Mallorca.

‘Cremar les naus’ / Exposició

Auditori Sa Màniga (carrer de Son Galta, 4. Cala Millor) / Fins al 30 de desembre
‘Cremar les naus’.

Hi ha una altra sortida? Un altre camí? Alguna oportunitat de sortir d’aquesta situació? Em deman si hi ha una altra opció que no sigui ‘Cremar les naus’. En un moment de tan llarga crisi, convertida ja en una situació econòmica perenne, però sobretot en una crisi de valors, de manca de responsabilitat, d’ètica, sense futur i amb un cru present... El títol de l’exposició té un origen en la lluita, en la batalla i per això també té un sentit estratègic. Avui dia fa falta un canvi de plantejament i treballar amb certa estratègia per poder sobreviure. Aquí és on ‘Cremar les naus’ agafa un significat que s’amplifica. ‘Cremar les naus’ és la pròpia pràctica artística dels artistes presents en l’exposició. Artistes les inquietuds dels quals van més enllà de formar part d’un mercat. El seu projecte i discurs com a artistes és el compromís amb la creació, amb la societat.

‘Ming. L'imperi daurat’ / Exposició

CaixaFòrum (plaça de Weyler, 3. Palma) / Fins al 19 de febrer
Una de les peces que es podrà contemplar a l'exposició.

Arriba al CaixaFòrum, des del Museu nacional de Nanjin, aquesta exposició sobre una de les dinasties més importants de la Xina imperial, que hi governar durant més de tres segles. Al llarg dels pròxims tres mesos, les persones interessades en l'univers imperial de la Xina antiga tenen una cita amb aquest ampli mostrari format per més de 100 peces, entre articles tèxtils, de ceràmica, pintura i orfebreria, entre d'altres, i que situen el context precís per poder comprendre millor la transcendència històrica de l'art, la literatura i la cultura d'aquest període.

‘Abstraccions’ / Exposició

6A Galeria d’Art (carrer de la Puresa, 8. Palma)
‘Abstraccions’.

Un cop més 6A Galeria d’Art presenta un projecte col·lectiu entorn d'un mateix llenguatge: l’abstracció. L’obra dels artistes Lola Berenguer (Almeria, 1965), Ramon Canet (Palma, 1950), Maria Carbonero (Palma, 1956), Joan Cortés (Pollença, 1963), Pablo L. Martínez (Cuba, 1961), Fernando Pagola (Sant Sebastià, 1961) i José María Yturralde (Cuenca, 1942) dóna forma a l’exposició. Obra gràfica original, escultura i pintura conviuen per exposar un diàleg sense interferències. 6A Galeria d’Art ha confeccionat aquest projecte amb clares referències al passat i al present. No ha estat fàcil encaixar en els més de 200 metres quadrats d’espai l’obra de set artistes, comptant més d’una peça per artista en alguns dels casos, però el vincle formal entre l’obra dels set creadors ha generat un projecte del tot complet i equilibrat.

'Trans-Estàtua' / Exposició

Es Baluard (plaça de la Porta de Santa Catalina, 10. Palma) / Fins al 8 de gener
L'escultura penjant 'Trajectòria' és la peça principal de l'exposició.

L'exposició 'Trans-Estàtua', d’Ana Laura Aláez, està formada per 'Trajectòria' ('like gold and faceted #1'), una peça d'alumini i barra d'acer inoxidable que penja del sostre, just devora de la sala Gabinet; cinc maquetes de les peces de la sèrie 'Trajectòria', que mostren xapes doblegades i aixafades a petita escala (quatre de les quals han estat realitzades en una mida més gran per Ana Laura Aláez); i el vídeo 'Trans-Estàtua', realitzat a la mateixa sala expositiva amb la ballarina Amèlia Llop.

'La Brecha, arquitecturas del todo y de la nada' / Exposició

Aba Art Lab (plaça de la Porta de Santa Catalina, 21) / Fins al 5 de desembre
'La Brecha, arquitecturas del todo y de la nada'.

La galeria Aba Art Lab acull l'exposició de l'artista Mercedes Laguens 'La Brecha, arquitectecturas del todo y de la nada'. En la mostra Laguens investiga el crui com l'obertura que permet l'entrada de la llum, el precís moment que el material es romp per donar pas a la claror. Així, l'obra explora les noves realitats, aquelles que necessiten cruis per rompre l'ordre establert.

'Joan Miró. Mirades a la col·lecció' / Exposició

Fundació Pilar i Joan Miró (carrer de Joan de Saridakis, 29. Palma) / Fins al 19 de març de 2017
'Joan Miró. Mirades a la col·lecció'

La nova exposició 'Joan Miró. Mirades a la col·lecció' selecciona una part important del fons de l’artista provinent de la col·lecció de la Fundació Pilar i Joan Miró a Mallorca, de col·leccions privades i del Govern de les Illes Balears. 146 obres de les dècades dels seixanta als vuitanta que ens introdueixen en l’univers creatiu de l’artista. Una mostra representativa en la qual es descobreix un Miró transgressor, més experimental que en èpoques anteriors. Una visita a l'exposició permet apreciar diferents àmbits creatius: la concepció del paisatge, l'influència de l'expressionisme americà, la proximitat a la cal·ligrafia oriental i l'ús quotidià d'objectes.

'Antoni Vives Escudero (1859-1925) col·leccionista, arqueòleg i acadèmic' / Exposició

Museu de Menorca (plaça del Pla del Monestir, s/n. Palma) / Fins al 8 de gener de 2017
'Antonio Vives Escudero'

El Museu de Menorca inaugura aquesta mostra que vol posar en valor la figura d'aquest menorquí pioner en camps com la numismàtica i la investigació històrica. El menorquí Antoni Vives Escudero va reunir una de les millors col·leccions d’objectes arqueològics i es va dedicar de manera incasable a la investigació en els àmbits de l’arqueologia i la numismàtica. Després de la seva mort, la seva vídua va cedir al Museu de Menorca part de la seva col·lecció, que contenia, entre d’altres, molts objectes procedents de Menorca, bé fruit de les seves excavacions arqueològiques a l’illa, bé gràcies a donacions o compres. En aquests col·lecció hi havia també objectes de procedència molt diversa, assíria, egípcia, grega, ceràmica xinesa, cartografia, monedes islàmiques... Peces que ens donen una visió de les inquietuds del nostre protagonista.

‘Baltasar Porcel: Mallorca, Barcelona, el món’ / Exposició

CaixaFòrum (plaça Weyler, 3. Palma) / Fins al 8 de gener de 2017
Baltasar Porcel

Un recorregut per l’obra d’un dels escriptors mallorquins més universals: Baltasar Porcel (Andratx, 1937 - Barcelona, 2009). En aquesta exposició es presenta una visió contemporània dels grans temes de la literatura i el periodisme en una exposició de gran impacte visual: el lligam amb la terra, la pirateria i el contraban, l’emigració mallorquina a Cuba, la lluita pel poder, les entrevistes amb grans figures del segle XX i molt més. Horari: de dilluns a dissabte de 10 a 20 h, i diumenge i festius d’11 a 14 h.

Col·lecció Yera / Exposició

MACE (R. Narcís Puget, s/n. Dalt Vila. Eivissa) / Fins al 9 d’abril de 2017
Col·lecció Yera

La col·lecció Yera, iniciada per Mariano Yera el 1999 i dirigida per la seva filla Natalia, està centrada en la pintura espanyola contemporània de la segona meitat del segle XX. Recorre un poc més de mig segle de la història pictòrica espanyola a través d’unes cent cinquanta obres de seixanta artistes. Aquesta col·lecció és una feliç trobada entre el món de l’empresa i l’art, una necessària col·laboració que assegura la supervivènca de la creació i contribueix a fomentar el coneixement i gaudir de nous llenguatges artístics.

stats