PalmaLes escultures de quatre profetes i dues sibil·les han tornat a Sant Nicolau de Palma, després que les hagin restaurades durant cinc anys als tallers del Bisbat. Es tracta d'unes peces del segle XVIII que pertanyien al convent de Sant de Domingo i que passaren a la parròquia propera el 1837, quan s'enderrocà l'antic edifici dels dominics. Són figures de mida gairebé humana i la peculiaritat és que estan fetes de tela encolada i pintades de color d'or i argent. Aquests materials fan que les escultures siguin tan lleugeres que una persona tota sola les pot moure. L'explicació d'aquesta lleugeresa és que la seva finalitat no era estar fixes al mateix lloc, sinó que eren les escultures que formaven part de la Casa Santa del Dijous i Divendres Sant.

"Aquestes escultures estaven en molt mal estat. N'hi ha havia que estaven molt corcades i a altres els faltaven membres, com braços i cames. Feia dècades que a Sant Nicolau no muntaven la Casa Santa per Setmana Santa i les figures estaven arraconades per la sales de damunt les capelles de l'església. Restaurar-les ha estat un procés molt llarg", explica Antònia Reig, responsable del taller de restauració del Bisbat de Mallorca, que ha duit a terme la recuperació de les escultures gràcies a una subvenció del departmanet de Patrimoni del Consell de Mallorca.

La tradició del muntatge de la Casa Santa és preconciliar i el seu origen és donar a conèixer de manera teatral les profecies de profetes i sibil·les en actitud dolorosa, sobre la passió i mort de Jesús. Un dels elements més importants era l'escala que conduïa al Santíssim i que també estava feta de materials lleugers perquè fos fàcil posar-la i llevar-la. "L'escala de Sant Domingo no s'ha conservada o, de moment, no l'hem trobada. Probablement, també hi havia altres imatges, que encara no han aparegut", ha manifestat.

Segons ha indicat un responsable de la parròquia, les sis figures restaurades estaran exposades ara durant tot un mes dins una capella de Sant Nicolau, perquè totes aquelles persones que les vulguin veure ho puguin fer. Sobre si es tornarà a muntar la Casa Santa pel Dijous Sant, els responsables de la parròquia de moment ho desconeixen, perquè és un muntatge que necessita moltes de persones.

Com que estan fetes de roba encolada, les figures són lleugeres i bones de fer moure.
Les escultures estaran exposades durant un mes dins una capella.
Fa anys que a Sant Nicolau no es munta la Casa Santa.
Les restauradores desemboliquen el profeta Jonàs, representat com surt de la boca d'una balena.
La restauradora Antònia Reig comprova l'estat final de la coa de la balena que s'empassà Jonàs.
Per muntar la Casa Santa són necessàries moltes de persones.
stats