Circ

La proesa xilena del triple trapezi volant: "Desafia les lleis de Newton"

La companyia The Flying González estrena a Europa una atracció de rècord, amb 15 acròbates fent piruetes simultànies, en el marc del Festival Internacional de Circ de Girona

4 min
The Flying González al Festival Internacional del Circ Elefant dOr

GironaTres grans trapezis gronxant-se simultàniament des de dalt de la carpa de circ, cadascun amb un acròbata penjat cap per avall i dotze saltadors fent tombarelles d'un costat a l'altre sense parar. Així és el número de trapezi volant més impactant, dinàmic, difícil i multitudinari del món. El protagonitzen els artistes de The Flying González, una companyia familiar xilena formada per joves d'entre 16 i 30 anys que, a partir d'aquest divendres, actuaran al Festival Internacional del Circ l'Elefant d'Or, que se celebra del 22 al 27 de febrer a Girona. Ja han fet una primera prova d'aquesta exhibició aèria de triple trapezi a Santiago de Xile i ara, per primera vegada, l'estrenaran a Europa en el marc del certamen gironí.

"És molt difícil dirigir 15 trapezistes. La coordinació ha de ser mil·limètrica, tant dels paradors, que agafen els acròbates al vol, com dels saltadors, que fan els trucs a l'aire", explica Elías González, director i entrenador de la companyia, que afegeix: "Arribarem a fer triples salts mortals simultanis en els diferents trapezis i un remat final de quàdruple salt mortal. És molt difícil, però no impossible". I acaba: "Intentem fer els números cada vegada més difícils. Els trapezistes desafien les lleis de Newton, ja que per fer la triple pirueta a l'aire han de girar a una força centrífuga de 80 km/h i, per a la quàdruple, a 120. És més seriós que no sembla".

Un dels joves integrants que a partir de divendres sobrevolarà la carpa gironina és David González, de 18 anys, fill de diverses generacions d'artistes de circ: "Amb la fe de Déu i la Mare de Déu de Tirana podrem fer una actuació impressionant davant dels millors artistes del planeta. Participar en aquest número és una sensació increïble i indescriptible. Estàs rodejat de trapezistes que no paren de volar i fer piruetes", comenta. I continua: "Per a nosaltres és un gran desafiament. Som conscients que qualsevol mínim error penalitza i del risc que assumim, ja que, tot i la xarxa de protecció, una mala caiguda és perillosa". "Farem història i el moment quedarà gravat al festival per sempre", promet Elías González. 

Entre la màgia del circ i l'esport d'alt rendiment

En el certamen gironí de circ, tots els espectacles estan oberts al públic, però també formen part d'una competició, ja que en cada funció hi ha un jurat que puntua cada exhibició fins a una gala final que proclama el guanyador de l'edició. Per aquest format competitiu, sumat al tipus de propostes que es representen, totes d'altíssim nivell i exigència, l'Elefant d'Or de Girona es troba a la frontera entre l'art i l'esport d'alt rendiment: "És cert que a més de ser artistes tenim una preparació física que no és gaire diferent de la d'un esportista de primer nivell", reconeix David González. "És una fusió entre les dues coses. Cada trapezista ha de tenir talent i benedicció per a la dansa aèria, però també un treball físic molt rigorós. Alguns dels nostres trapezistes xilens han acabat participant a les Olimpíades, per exemple", diu l'entrenador. Tanmateix, The Flying González no vol perdre l'essència del circ tradicional: "La gent pot aplaudir, hi ha pista rodona, una banda en viu, màgia, vestuari, focus i molta connexió amb el públic, que queda bocabadat", destaca Elías. En aquest sentit, el referent absolut per a la companyia xilena són els xous del Cirque du Soleil.

De Las Vegas a Girona

En l'admiració de The Flying González vers la productora de circ canadenca, el festival gironí juga un paper important. "El 2013 vam venir per primera vegada al festival, quan se celebrava a Figueres. No va ser una actuació molt lluïda però, gràcies a la nostra actuació, Jonathan González, un dels integrants de la companyia, va aconseguir un contracte amb el Cirque du Soleil", recorda agraït Elías. Ara està actuant a l'espectacle de Las Vegas i, gràcies a les gestions de Genís Matabosch, director del festival, ha obtingut el permís per viatjar a Girona i liderar la companyia en què es va formar en l'estrena europea del triple trapezi volant. "És el meu germà; per a mi és una inspiració. M'ha fet veure que, tot i que no és gens fàcil, es pot arribar a viure del circ. És un orgull per a la professió i per a Xile. El meu somni també és arribar-hi; seria com entrar a Harvard", admet David González.

Gràcies a l'impuls de la seva actuació al festival gironí fa deu anys, The Flying González també ha pogut promoure el projecte del Circo Panamericano, la primera carpa moderna de circ a Santiago de Xile, que programa i fa gira d'espectacles d'entrenament circense per tot el país. "A Sud-amèrica a la gent li encanta el circ, però no teníem prou recursos per organitzar grans esdeveniments, fins que nosaltres hem pogut portar la tecnologia d'Europa per instal·lar una carpa moderna i avançada", diu Elías, que conclou: "Estem molt contents de representar el nostre país a Catalunya i portar una mica d'alegria als problemes que estem vivint, amb els incendis a Viña del Mar i la mort recent de l'expresident Sebastián Piñera".

80 artistes en 24 atraccions inèdites a Europa

Més de 80 artistes d’una vintena de països competiran en 24 atraccions inèdites dins la pista del Festival Internacional del Circ Elefant d’Or, que tindrà lloc del 22 al 27 de febrer a la ciutat de Girona. Entre les dues semifinals i la final, es realitzaran 16 representacions de gran impacte sota la carpa, instal·lada a la Devesa, amb capacitat per a més de 2.300 persones. En la programació 2024 destaquen nombroses atraccions grupals i col·lectius d’artistes de primera divisió internacional, com els 30 malabaristes amb barrets o els 19 manipuladors de tridents arribats de la Xina, així com els set acròbates sobre astes oscil·lants de Iakútia (Rússia) o la primera actuació de trapezi triple dels xilens The Flying González. 

stats