Cultura 04/10/2019

Processen l'exdirectora de l'IVAM per haver pagat 3,5 milions d'euros en la compra de reproduccions a preu d'obres originals

En la presumpta trama també hi està implicat el fill i hereu de l'escultor Gerardo Rueda

Ara
2 min
Consuelo Císcar en el moment de la seva arribada al jutjat

ValènciaEl jutjat d'instrucció número 21 de València ha obert un procediment abreujat contra l'exdirectora de l'Institut Valencià d'Art Modern (IVAM) Consuelo Ciscar per un presumpte frau de 3,5 milions d'euros per l'adquisició de reproduccions d'obres de l'escultor mort Gerardo Rueda pagant per elles preus propis de creacions originals. La jutge també ha confirmat l'existència d'indicis criminals dels dos altres investigats: l'exdirector econòmic administratiu del museu Juan Carlos Lledó i el fill i hereu de l'artista, José Luis Rueda. La magistrada considera que els fets investigats podrien ser constitutius de delictes continuats de malversació de cabals públics, prevaricació administrativa i falsedat en document oficial.

La instructora detalla en 109 pàgines el suposat frau perpetrat per la cúpula directiva de l'IVAM mitjançant la compra, amb càrrec als fons públics, de 58 reproduccions d'obres de Gerardo Rueda. Les peces investigades van ser adquirides, juntament amb 40 creacions més del mateix escultor, mort el 1996, abonant preus propis d'obres d'art originals, fet que hauria suposat, segons afirma la jutge, un "enriquiment il·lícit" de fill de Gerardo Rueda per una quantia de 2,9 milions d'euros. Un import al qual s'haurien de sumar poc més de 500.000 euros que va pagar l'IVAM a una fundació privada per difondre 44 de les obres.

La magistrada assevera que les 40 obres adquirides presumptament de manera fraudulenta són "simples reproduccions, cosa que en cap moment es va determinar en els contractes subscrits i malgrat la qual, sabent que eren còpies post mortem, s'adquireixen a preu d'obra d'art original”.

La instructora també afirma que algunes de les peces van ser promocionades "de manera indeguda" amb exposicions organitzades i sufragades pel mateix IVAM que van comptar amb la participació directa del fill de Gerardo Rueda, per "encobrir i estendre l'engany", amb un desemborsament afegit de gairebé 720.000 euros.

Finalment, la jutge al·ludeix a diversos correus electrònics interns d'empleats de l'IVAM i a informes pericials, entre altres proves, per concloure que els aleshores dirigents del museu eren plenament conscients que compraven reproduccions i que estaven pagant per elles preus "desproporcionats" i "desmesurats".

Imputada per afavorir el seu fill i promoure obres de la seva propietat

A més d'aquest processament pel presumpte frau de 3,5 milions en la compra de reproduccions de peces de l'escultor Gerardo Rueda, Consuelo Císcar també està sent investigada per la sospita que hauria afavorit el seu fill des del seu càrrec de gestora del museu i per forçar l’exposició dels seus quadres a les mostres organitzades per l'IVAM perquè es revaloritzessin. La jutge també sosté que utilitzava les seves filles i la seva neta per ocultar que ella era la veritable titular de les peces.

stats