Pressuposts generals de l'Estat

Tres primers milions d'euros per a la Biblioteca Central de Barcelona

Madrid compensa els museus Dalí i Miró per la crisi del coronavirus

2 min
Aportacions de l'Estat a Catalunya

BarcelonaDesprés de gairebé dues dècades, la Biblioteca Central de Barcelona ja té una partida pressupostària per a la seva construcció i una data de fi: el 2025. Els pressupostos generals de l'Estat, que s'han presentat aquest dimecres al Congrés, destinaran l'any que ve un milió a les tasques de demolició i 2,55 milions d'euros més a l'inici de la construcció de l'equipament. Els comptes preveuen que el 2023 s'hi destinin 4 milions i el 2024 4,5 milions d'euros més. Les obres haurien de començar entre aquest any i el vinent i, en total, el projecte costarà 35,5 milions d'euros. La Biblioteca Provincial de Barcelona es farà en un solar de 5.500 metres quadrats entre l’Estació de França i el passeig de Circumval·lació i el projecte és de Nitidus Arquitectes, SLP

Gran part de l'increment pressupostari cultural del 2022 es destinarà al bo cultural, una ajuda destinada als joves de 18 anys, que rebran 400 euros per gastar en cultura. En total, aquesta partida serà de 210 milions d'euros. Però l'augment del ministeri revertirà poc en les institucions catalanes. La gran majoria manté les xifres del 2021 en aportacions del govern espanyol, amb tres excepcions. D'una banda, la Fundació Joan Miró veurà créixer l'import del ministeri de Cultura en un 163% més, de manera que passarà de rebre 190.000 euros a 500.000. Aquest increment dona resposta a les pèrdues de 2,2 milions d'euros de la fundació arran de la pandèmia. La crisi sanitària del coronavirus també va empènyer la Fundació Gala Salvador Dalí a demanar, per primera vegada, diners a les administracions. El ministeri de Cultura hi destinarà 175.000 euros, que segons la fundació es dedicaran a "fer front a la reobertura dels tres museus Dalí, a la despesa corrent i al funcionament dels museus". La tercera institució que veurà créixer l'aportació del ministeri és la Fundació Antoni Tàpies, que passa de rebre 68.740 a 100.000 euros, un 45% més.

20 milions més per a la capitalitat de Barcelona

Malgrat l'increment pressupostari general de la cultura, la majoria d'institucions catalanes consorciades amb el ministeri rebran els mateixos diners que l'any passat. És el cas del Museu Nacional d'Art de Catalunya, el Museu d'Art Contemporani de Barcelona, el Mercat de les Flors, el Palau de la Música, la Fundació Pau Casals, Fira Tàrrega, el Festival de Cinema de Sitges i el Teatre Lliure. També es destinarà el mateix import que l'any passat a la rehabilitació dels teatres privats barcelonins. A més, Barcelona tornarà a tenir 20 milions d'euros per a la capitalitat cultural i científica de la ciutat, una aportació que ja va rebre el 2021 i que l'any vinent es repetirà. El Gran Teatre del Liceu veurà disminuir en un 2% les aportacions del ministeri i es quedarà amb 11,1 milions d'euros.

El que també es repeteix són les abismals diferències econòmiques entre els museus de Catalunya i de Madrid. El MNAC rep 2,1 milions d'euros de l'Estat i el Macba 1,1 milions d'euros, mentre que el Museu del Prado estarà dotat amb 55 milions d'euros (7 milions d'euros més que l'any passat, per a la rehabilitació del Saló dels Regnes) i el Reina Sofia, amb 42 milions d'euros (4 milions d'euros més per a l'adquisició d'obres d'art). El ministeri de Cultura i Esports tindrà una dotació per a despesa de 1.589 milions d'euros, que representen un 0,34% del total dels pressupostos generals de l'Estat (458.970 milions d'euros).

stats