Música
Cultura 11/08/2022

La pressió del lloguer turístic posa fi a l'Hortellafest

L'organització ha criticat també la manca de col·laboració de l'Ajuntament de Sant Joan

3 min
Imatge d'un dels concerts de l'Hortellafest

PalmaLa pressió dels lloguers turístics de la zona que es venen com una destinació de pau i calma ha aconseguit tombar l'Hortellafest d'aquest estiu. El propietari d'Hortella d'en Cotanet, restaurant on es feien els concerts, ha explicat a l'ARA Balears que, després de dos anys de pressions, amenaces, queixes i visites de la Guàrdia Civil i la Policia Local, han decidit suspendre els concerts.

El propietari ha denunciat que els darrers anys els amos dels habitatges destinats al lloguer turístic de la zona han iniciat una campanya contra l'Hortellafest amb un gran nombre de queixes, amenaces de denúncia i, a més, enguany han recollit firmes perquè no hi hagi més concerts. Aquesta recollida de firmes ha estat el punt d'inflexió que ha duit el propietari a suspendre el festival durant aquest estiu fins a tenir una alternativa viable. La por d'haver de fer front a una despesa arran d'una possible denúncia ha fet que el festival d'aquest estiu sigui "inviable" i que la pressió dels lloguers turístics "aconsegueixin el que volien durant els dos darrers anys, posar fi a la música", ha denunciat el propietari.

Davant aquesta situació, va reunir-se en diverses ocasions amb l'Ajuntament de Sant Joan per tal de trobar una solució que mai ha arribat. "Ens hem reunit amb l'Ajuntament per cercar una col·laboració que ens permetés continuar fent el que més ens agrada, però mai han volgut ajudar-nos", ha remarcat el propietari del restaurant.

En aquest sentit, ha assegurat que, si oferien aquests concerts i varen crear l'Hortellafest, va ser per gaudir i ara mateix "tot són problemes i passam més pena que gust". Després d'un període de reflexió en què han intentat col·laborar amb l'Ajuntament per mantenir viva l'Hortellafest, aquest dijous han anunciat, a través del seu compte d'Instagram, que era el moment d'aturar.

"Hortellencs, ens fa mal l'ànima d'haver-vos de dir adeu d'aquesta manera, totalment contra la nostra voluntat. Oficialment, Mallorca és terra de turistes: els locals no hi tenim cabuda i les autoritats ens ho confirmen amb la seva actitud". Amb aquestes paraules s'acomiadava el festival Hortellafest: cada dijous, al restaurant Hortella d'en Cotanet, hi havia concert, cada vegada amb un estil de música diferent i amb els grups de l'illa com a protagonistes. S'acaba de manera inesperada una de les propostes més màgiques, actives i interessants de l'illa.

Cal recordar que va ser cap als inicis de l'any 2015 que començà a agafar forma aquesta idea d'amics i coneguts amb ganes de gaudir de la música, sobretot de les propostes sonores que van més enllà dels grups de versions de les revetlles. Sempre hi ha hagut obstacles, apunten al text d'Instagram, però aquesta vegada sembla que no serà fàcil tornar-hi: "Els que es consideren els 'nostres' representants polítics ens han fallat, una vegada més, i inclinen la balança cap al que té més duros, i contra un Airbnb ple d'alemanys que es pensen que Mallorca és el seu spa privat no es pot competir, tot i que ho hem intentat, i amb totes les nostres forces".

Aquest anunci ha encès la polèmica a les xarxes socials, on molts han criticat que el turisme venci la cultura mallorquina i un projecte que permetia a molts grups de l'illa i illencs gaudir d'allò que més els agradava, la música. El compte de Mallorca Insonora ha lamentat, a través d'una piulada, que l'illa s'hagi convertit en un lloc només apte per a turistes i on els petits locals no tenen lloc quan els turistes arriben.

D'altres han criticat que el turisme i els propietaris del lloguer turístic hagin aconseguit fer desaparèixer un escenari "on es pot mostrar l'escena musical mallorquina en forma de festa, una festa sana sense aglomeracions". "Airbnb destrossarà Mallorca", criticava un altre usuari després de l'anunci.

La ironia també ha tingut lloc en aquesta reivindicació i crítica pel final de l'Hortellafest. "Tanca primer Hortella que Magaluf. Això és Mallorca", denunciaven.

Tot i haver anunciat la suspensió del festival, el propietari del restaurant i organitzador de l'Hortellafest ha explicat que no és un adeu definitiu, sinó que continuaran lluitant per aconseguir que l'any que ve es pugui fer com s'havia fet els darrers vuit anys. "Intentarem que l'Ajuntament col·labori amb nosaltres i poder reviure el festival", ha assegurat.

stats