Cultura 26/10/2013

Un assaig sobre la deriva econòmica i un poemari d'amor i mort, premis Octubre

El vigatà Josep Burgaya i el mallorquí Miquel Bezares reben els guardons d'assaig i poesia, mentre que l'Andròmina de narrativa queda desert

Salvador Almenar
2 min

ValènciaLa 42a edició dels premis Octubre ja té guanyadors. Aquests importants guardons literaris en llengua catalana que atorga l'editorial Tres i Quatre han reconegut enguany els treballs del català Josep Burgaya Riera i del mallorquí Miquel Bezares Portell.

El jurat format per Josep Maria Terricabras, Enric Sòria i Magda Oranich ha acordat guardonar amb el premi Joan Fuster d'assaig l'obra de Josep Burgaya 'Economia de l'absurd. Quan comprar més barat contribueix a quedar-se sense feina'. Doctor en Història Contemporània per la Universitat Autònoma de Barcelona i professor titular de la Universitat de Vic, Burgaya reflexiona en la seva obra sobre les desigualtats que genera l'actual sistema econòmic i la paradoxa de viure en un món on es crea més riquesa que mai però, alhora, la pobresa continua creixent.

La seva tasca com a docent en matèries d'història econòmica, evolució del pensament contemporani i d'organitzacions polítiques i econòmiques l'ha portat a publicar recentment obres com 'El estado del bienestar y sus detractores. A propósito de los orígenes y la encrucijada del modelo social europeo en tiempos de crisis' (Barcelona, Octaedro, 2013) i 'El futur ja no és el que era. Reflexions d'urgència en temps d'incerteses' (Vic, 2013). Ara, amb la seva 'Economia de l'absurd', Josep Burgaya aconsegueix el premi Octubre d'assaig, dotat amb 6.000 euros.

El premi Vicent Andrés Estellés d'enguany viatjarà fins a les Illes Balears. Concretament, el guardó reconeix la vàlua del poemari 'Origen', de l'autor mallorquí Miquel Bezares Portell. Un recull de poemes amb una temàtica centrada en l'amor i la mort. Les circumstàncies personals de Bezares han fet que a l'obra també hi sigui present el dolor, un sentiment que, segons paraules de l'autor, "ha enfosquit el seu vers".

El jurat format per Sebastià Alzamora, Carles Duarte i Cèlia Sànchez ha distingit Miquel Bezares, un poeta i professor mallorquí amb una àmplia i guardonada trajectòria en què destaquen obres com 'Carnaval' (1989, premi Ciutat de Palma), 'El convers' (2003, premi Miquel de Palol a Girona) o 'L'espiga del buit' (2011, premi Serra d'Or). A aquesta llista de reconeixements se suma ara el premi Octubre de poesia, dotat amb 3.000 euros.

Si fa un any el premi Andròmina de narrativa es concedia 'ex aequo', enguany el jurat format per l'editora de Tres i Quatre Laia Climent, Margarida Aritzeta i Montserrat Palau ha decidit declarar desert el premi, tot i haver-se presentat 45 originals en aquesta categoria, dotada amb un premi de 10.000 euros.

Climent ha explicat que la decisió del jurat no ha estat motivada per la "baixa qualitat" de les obres presentades, sinó perquè cap d'aquestes "destacava molt" sobre la resta. En aquest sentit, la responsable de Tres i Quatre ha indicat que el jurat pensa que "el premi ha de ser per a una obra que destaqui molt", i com que en aquesta edició han considerat que no n'hi havia cap que ho fes, han pres la decisió de declarar el premi desert. Una decisió que, segons ha dit Climent, "no ha estat fàcil" i que el jurat la va prendre "amb dolor".

stats