Cultura 28/05/2021

Els Premis Ciutat de Palma reten homenatge al paper de les dones al llarg de la història

Montserrat Casas, Caty Juan de Corral, Margaluz i Maria Forteza donaran nom als Premis Ciutat de Palma 2021 d'Investigació, Gastronomia, Arts Escèniques i Audiovisuals

ARA Balears
2 min
L'acte dels Premis Ciutat de Palma

PalmaEl Castell de Bellver enguany ha estat l’escenari de la gala dels Premis Ciutat de Palma, després que no es poguessin entregar com és tradicional per Sant Sebastià, dia 20 de gener, a causa de la pandèmia. La gala, dirigida pel cineasta Luís Ortas i presentada pels periodistes Jordi Julià i Irene Sala, ha tingut nom de dona, ja que durant la cerimònia s'ha fet valdre l'aportació de les dones al llarg de la història en diversos àmbits de la societat.

Per això, durant la gala s'han projectat diferents vídeos que han reivindicat el paper de diferents figures històriques femenines pioneres en l'àmbit social i cultural tant a escala local com a internacional, des del segle XV fins a la història més recent. Així, s'han posat en valor figures dels segles XV, XVI i XVII tan importants com Agnès de Pacs, la fundadora de l'Estudi General Lul·lià, Beatriu de Pinós, o la primera escriptora de Mallorca en llengua catalana, Margalida Beneta Mas i Pujol; dones de finals del segle XIX i principis del segle XX com George Sand, Gertrud Stein, la poeta Maria Antònia Salvà i Ripoll, la pintora Pilar Muntaner, la compositora Matilde Escalas, la cineasta Maria Forteza, la feminista Magdalena Bonet i Fàbregas o la política i activista Aurora Picornell, entre d'altres.

El tinent de batle de Cultura i Benestar, Antoni Noguera, ha fet èmfasi durant el seu discurs en “la importància de potenciar que la cultura fomenti el pensament crític, i aquests premis són un reflex precisament d'això; guardonats que han revisat el passat per entendre el present i construir el futur, que han donat visibilitat a comunitats culturals, a problemàtiques socials, a trastorns mentals o han valorat la feina de les dones”.

Per acabar, Antoni Noguera ha anunciat els noms de les cinc dones que a partir d'ara donaran nom a diferents guardons, que són la primera rectora de la UIB, Montserrat Casas; l'escriptora, periodista i gastrònoma, Caty Juan de Corral; l'actriu i cantant Margaluz i la cineasta Maria Forteza, per als Premis Ciutat de Palma d'Investigació, Gastronomia, Arts Escèniques i Audiovisuals, respectivament. “Hem volgut fer un exercici de reconeixement de la tasca de les dones a la nostra societat, fet pel qual hem anunciat aquesta novetat per als Premis Ciutat de Palma 2021. Que serveixi aquest petit gest per donar visibilitat a les dones que han contribuït a enriquir el nostre panorama cultural local”, ha conclòs Noguera.

Els guardonats dels Premis Ciutat de Palma 2020
  • Premi Ciutat de Palma Llorenç Villalonga de novel·la Miquel Horrach Munar ha guanyat gràcies a 'Set dies' i el premi està dotat amb 26.000 euros. El jurat ha acordat atorgar el premi a l’obra per la bona recreació del moment històric de la guerra europea i els conflictes internacionals del moment, amb una trama situada a Mallorca, i s'ha destacat que és una novel·la àgil i amb una estructura ben treballada.
  • Premi Joan Alcover de Poesia Albert Garcia Elena, per 'El coure sota el Hudson'. Està dotat econòmicament amb 12.000 euros. El jurat, per unanimitat, ha acordat atorgar el Premi Ciutat de Palma Joan Alcover de Poesia 2020 a l’obra d’Albert Garcia per la seva originalitat i riquesa lingüística, sent un poemari ben treballat i estructurat, i ha valorat també la profunditat en el tema de l’enfrontament entre la vida i la ciutat.
  • Premi Antoni Gelabert d’Arts Visuals Gonzalo Elvira, per 'Sueños, 2017-202. Està dotat econòmicament amb 12.000 euros. El jurat destaca diversos aspectes de l’obra premiada, com ara la investigació sociològica en el context històric de l’Argentina del segle XX, la seva visió en clau de gènere, així com la trajectòria constant de l’artista en la pràctica del dibuix que va perfeccionant en cada projecte.
  • Premi Bonet de Sant Pere de Música Joana Gomila Sansó i Laia Vallès, per 'Paradís'. Dotat amb 6.000 euros. El jurat ha valorat la seva excel·lent qualitat artística, la creativitat, així com la interpretació i orquestració, amb gran varietat d’arranjaments, amb modernitat i innovació, a la vegada que tradició. Així mateix, el jurat ha volgut fer tres mencions especials a obres que ha trobat, particularment, molt interessants. Mencions especials per a Miquel Brunet per l’obra 'Missa del descreure'; Magí Garcias per 'Nuredduna' i l’associació cultural U Camp de l’Oca per 'Músiques de Mallorca'.
  • Premi Ciutat de Palma d’Art Escèniques El Colectivo Banana-Ros per 'Guaret'. Està dotat econòmicament amb 6.000 euros. El jurat ha valorat en la proposta la seva feina artesanal, a contracorrent amb la gran majoria de les línies actuals, conjurant diferents llenguatges. Considera que es tracta d’una posada en escena valenta, original i d’alta qualitat, que parla de la identitat i posa en valor una proximitat que ens connecta amb les arrels pròpies i l’origen del fet teatral. Menció especial per a Hermanas Picohueso per 'Excalibur i altres històries d’animals morts'.
  • Premi Ciutat de Palma d’Audioviusals Núria Abad i Marta Hierro, per 'Dorothea i el Myotragus'. Està dotat amb 6.000 euros. Ha estat l’obra més puntuada pel jurat, que ha considerat molt encertat recuperar una figura poc coneguda de la història de la ciència i l’audàcia d’una dona a la societat del seu temps. A més, ha posat en valor la capacitat didàctica de les autores per a tractar un tema complex amb un dispositiu que combina entrevistes, material d’arxiu i animació. Menció especial per a Carles Bover per 'Destrucció creativa d’una ciutat'.
  • Premi Ciutat de Palma de Còmic Gonzalo Aeneas i Enric Pujadas, per 'Las olimpiadas del sufrimiento'. Està dotat amb 10.000 euros. El jurat l’ha elegit per l’interès de la història, la necessitat de visibilitat la temàtica de la salut mental i el seu enfocament, i per la seva qualitat gràfica i utilització dels recursos del llenguatge del còmic.
  • Premi Ciutat de Palma de Gastronomia Bartomeu Arbona Figuerola del Fornet de la Soca. Està dotat amb 3.000 euros. El jurat ha decidit seleccionar com a guanyador el projecte del Sr. Bartomeu Arbona Figuerola amb el títol 'Fornet de la Soca - Arqueologia Gastronòmica Local'.
  • Premi Ciutat de Palma d’Investigació Laura Jurado per 'Gitanos. Història itinerant d’una ciutat i una illa'. Està dotat amb 6.000 euros. El jurat ha tingut en compte que el projecte, centrat en l’estudi amb perspectiva històrica del poblat gitano de Son Banya, omple un buit evident en els estudis sociològics de la ciutat de Palma i, en aquest sentit, té un caràcter singular i innovador. D’altra banda, que el fet del desmantellament del poblat afegeix un caràcter d’urgència i oportunitat a la investigació, en gran part perquè la manca de documentació directa obliga l’autora a utilitzar fonts secundàries, com les entrevistes i qüestionaris, per a rescatar la memòria oral del col·lectiu gitano de Palma. A més, consideren que la participació dels mateixos protagonistes afegeix un interès suplementari a l’estudi. Mencions especials per a Bàrbara Duran i Laura Miró pel projecte 'Tradició musical jueva a Palma. De la transmissió femenina de cançons a l’Orquestra Simfònica de Mallorca i Orquestra Ciutat de Palma' i per a Gabriel Ensenyat pel projecte 'Macrotopònims, glotònims, i gentilicis d’identificació a la Mallorca medieval'.
  • Premi Ciutat de Palma Miquel dels Sants Oliver de Periodisme Zoom d’IB3 Televisió, per 'Menors, risc i protecció'. Està dotat econòmicament amb 3.000 euros. El jurat ha acordat atorgar el Premi Ciutat de Palma Miquel dels Sants Oliver de Periodisme 2020 a l’obra 'Menors: risc i protecció', programa Zoom d’IB3 Televisió, que ha tocat un tema important i d’actualitat i ha sabut explicar el cas, més enllà del renou, amb els testimonis de les protagonistes. Així mateix, el jurat ha volgut fer una menció especial per a 'Ciutat confinada', programa La Gran Vida d’IB3 Ràdio, que ha sabut tractar una situació actual irrepetible i fer una fotografia radiofònica sonora del moment.
stats