Cultura 21/10/2020

Rècord de participació als premis Ciutat de Palma 2020

L'edició d'aquest any dels guardons és la que ha rebut més obres originals. Per exemple, s'hi han presentat 87 novel·les, una xifra que no s’havia registrat mai els darrers 20 anys, ni tampoc durant els anys en què també hi podien optar obres en llengua castellana

Ara Balears
2 min
Imatge dels premiats en l'edició del 2019 dels premis Ciutat de Palma amb les autoritats polítiques.

PalmaEls premis Ciutat de Palma 2020 han registrat una participació massiva, de manera que l'edició d'enguany s'ha convertit en més concorreguda de la història d’aquests guardons. Ho ha fet saber el regidor de Cultura i Benestar Social, Antoni Noguera.

En l'àmbit literari, per exemple, s'hi han presentat 87 novel·les, una xifra que no s’havia registrat mai els darrers 20 anys, ni tampoc durant els anys en què també hi podien optar obres en llengua castellana. Així, l’any més concorregut va ser el 2013, quan s'hi presentaren 72 obres. Enguany 140 poemaris també opten a ser premiats i s’han presentat 10 treballs a la categoria d’investigació.

Una de les categories que han registrat un major increment és la d'arts visuals, amb 514 artistes, que han presentat un total de 1.145 obres. Això és el doble d’obres rebudes l’any que hi va haver més participants: el 2010, quan s’hi presentaren 239 artistes. "Cal destacar que els artistes es presenten per dossier, i és normal que proposin un parell d'obres al premi", ha dit Noguera. Les peces seleccionades pels jurats es podran veure a la tradicional exposició dels premis al Casal Solleric que s'inaugurarà el mateix dia de l'entrega de premis.

La categoria de còmic s’incorporà l’any 2010 als Ciutat de Palma. Aquesta, precisament, va ser l’edició que va despertar més interès. Aleshores s’hi presentaren 47 projectes. Enguany la xifra puja fins a 66.

"Aquest augment espectacular es deu, per una banda, a les facilitats per presentar projectes que hem donat en aquesta edició, ja que hem incorporat la possibilitat que els artistes ho facin a través d’una plataforma digital. D’altra banda, posa de manifest que el sector cultural genera interès i és una necessitat que les institucions donin suport a la creació, que és el que feim amb aquests premis", ha valorat Noguera.

13 espectacles de 12 companyies opten a ser guardonats a la modalitat d’arts escèniques. "Enguany és especialment important aquest seguiment per part de les companyies, ja que, a causa del tancament dels teatres durant el confinament, moltes no varen poder estrenar les seves peces". L'audiovisual inclou 15 obres, treballs que s’emmarquen en l'àmbit del curtmetratge o del llargmetratge.

Una de les novetats d’aquesta edició era la incorporació de dues noves categories: patrimoni gastronòmic i el premi Miquel dels Sants Oliver de periodisme. Quatre propostes opten a guanyar el de gastronomia i 14 autors han presentat una seixantena de treballs periodístics. "Aquest premi vol vincular la investigació periodística a la ciutat de Palma i posar-ne el valor la qualitat", ha dit el tinent de batle.

A la darrera categoria, la de música, 29 autors hi participen amb 39 obres. Aquest és un premi força recent, i tot i això gairebé ha triplicat la participació respecte de l’any més concorregut, que va ser el 2016.

Els premis Ciutat de Palma es donaran a conèixer a la tradicional gala, que es farà durant les festes de Sant Sebastià. Els guardonats rebran un premi econòmic i una escultura de l'artista Jaume Mir.

stats