Equipaments

Els impulsors de l'Hermitage no descarten emprendre "les accions necessàries" per defensar els seus "drets"

El Port treballarà amb el museu i el Liceu per presentar un nou projecte en el termini d'un mes

Ara
3 min
Recreació del projecte de l'arquitecte japonès Toyo Ito per a l'Hermitage de Barcelona.

BarcelonaEls impulsors del projecte de l'Hermitage han assegurat aquest dissabte que continuen treballant amb el Port de Barcelona i el Gran Teatre del Liceu per presentar una proposta a l'Ajuntament de Barcelona que "permeti avançar en una aliança entre les dues entitats", i de conformitat amb l'acord adoptat pel consell d'administració de l'Autoritat Portuària de Barcelona de dimecres passat, rebutjat per l'Ajuntament. En un comunicat, l'Hermitage assegura que el projecte s'ha desenvolupat "en estricte compliment de la llei" i s'ha ajustat a tots els requeriments tècnics i jurídics. Els impulsors avisen que no renunciaran a "exercir les accions que siguin necessàries" per defensar els seus "drets" i "legítims interessos".

L'Hermitage ha assegurat que "seguirà endavant" amb el requeriment del Port, perquè entén que el projecte també "ha superat tots els tràmits, en especial el de pública concurrència". El comunicat afegeix que tot ho fan "comptant amb el suport tant d'aquestes dues entitats com de la societat civil i una part de l'equip de govern municipal", i també "de la majoria dels regidors". I "amb la voluntat de generar els màxims consensos possibles i sempre dins del marge del procés administratiu que fa anys que s'està tramitant".

Nou projecte "en el termini d'un mes"

També aquest dissabte, la presidenta del Port de Barcelona, Mercè Conesa, ha assegurat que treballaran conjuntament amb l'Hermitage i el Liceu per presentar un nou projecte per a la nova bocana en el termini d'un mes. En una entrevista a RAC1, Conesa ha avançat que la setmana que ve ja tenen prevista una reunió amb els inversos i que la seva voluntat és "sumar". De fet, ha negat que el Port hagi "tirat pel dret" i ha remarcat que el consell d'administració té "una sèrie d'obligacions" i que va arribar un moment en què estaven en "llimbs administratius" i en una situació "d'inseguretat jurídica". Conesa també ha dit que l'aprovació per part del Port es va fer perquè "la inversió estava en risc".

"Presentarem un nou projecte, hem complert tots els tràmits legals, dins dels espais d'interacció de la ciutat", ha defensat. Conesa considera que aquest és un "projecte cultural potent" per a Barcelona, que pot esdevenir un "buc insígnia" per a la recuperació de la capital catalana. La presidenta del Port ha recordat que els inversors "posen dates límit perquè porten molts anys i amb moltes declaracions contràries", i que el consell d'administració va voler donar "un missatge als inversors". Conesa s'ha mostrat convençuda que a la nova bocana s'hi instal·larà "un hub cultural, integral, que aglutinarà noves tecnologies, amb dues marques de referència com són el Liceu i l'Hermitage". A més, ha recordat que a l'espai públic del port ja hi ha usos privats, com ara hotels o edificis d'oficines: "No entenc que xoqui amb l'ús museístic, que és obert a tota la ciutadania".

Aquest divendres la comissió de govern de l'Ajuntament de Barcelona va tancar la porta a tirar endavant l'actual projecte per a l'Hermitage. Es va aprovar denegar al Port de Barcelona el conveni amb el consistori que era necessari per tirar endavant la concessió que el Port va aprovar dimecres. L'aprovació de la concessió per part del Port perquè el museu es pugui instal·lar a la nova bocana estava condicionada a l'aval del consistori municipal.

La decisió de l'Ajuntament va obrir una escissió dins el govern municipal, perquè el PSC va abstenir-se. "Els socialistes som absolutament partidaris de la iniciativa cultural a la nostra ciutat, també de la iniciativa privada. Per tant, som partidaris del projecte Hermitage-Liceu", va dir Laia Bonet, tinenta d’alcaldia d’Agenda 2030 i Transició Digital. Per a Bonet, tant el Port com l'Ajuntament s'han precipitat, perquè s'hauria pogut acabar de dibuixar el projecte. El PSC creu que l'Ajuntament no hauria d'haver pres aquesta decisió avui, sinó que hauria d'haver seguit treballant en un projecte alternatiu, perquè el no d'avui "és un missatge negatiu" i s'entra en "risc de judicialització". En canvi, Barcelona en Comú va preferir "tancar aquesta carpeta administrativa per obrir una nova etapa per fer un projecte nou" i també "per protegir jurídicament l'Ajuntament".

stats