Cultura 15/07/2019

Pop i gòspel al Grec

El festival ofereix un concert de pop català recent arranjat per la GIOrquestra, una nit de gòspel amb una ‘big band’ llatina i una cita amb Marc Parrot actuant en una tenda

Xavier Cervantes
3 min
Pop i gòspel al Grec

Temps era temps la programació musical del Grec era un poti-poti sense personalitat que tenia la funció d’engreixar les xifres d’assistència al festival d’estiu de Barcelona. Potser per això ara el director del Grec, Cesc Casadesús, mira d’oferir un relat que doni coherència als concerts que es fan al Teatre Grec. “És un programa molt eclèctic. Cada concert és un món en si mateix, però tots són projectes especials i singulars”, explica Casadesús sobre un cartell efectivament eclèctic que inclou propostes com una nit de gòspel, una actuació del panista de jazz Chick Corea i el xou activista de la Matthew Herbert Brexit Big Band, entre d’altres. Pel que fa a la singularitat, Casadesús l’ha buscat mitjançant la coproducció i la col·laboració amb el Club TR3SC, productores com Anexa, promotores com The Project i festivals com el Sónar, el Mercat de Música Viva de Vic i l’(A)phònica de Banyoles. “És una programació més oberta i feta en col·laboració”, insisteix el director del Grec.

L’oferta musical de la segona quinzena del festival s’obre amb Marc Parrot, que avui i demà planta la iurta a la plaça Margarida Xirgu; és a dir, porta a Barcelona l’espectacle amb direcció escènica de Los Galindos que va presentar el setembre de l’any passat a Vic i que també s’ha vist a l’(A)phònica, i on l’espai, una tenda típica dels nòmades de les estepes d’Àsia, determina l’espectacle. “Els espais condicionen molt els concerts, i condicions tan poc convencionals com les de la iurta ens feien replantejar-nos el model de concert”, explica Parrot, que fa notar que en un ambient tan senzill i on “sobren les impostures”, la gent “escolta molt més les cançons”. A la iurta, circular i amb capacitat per a unes 80 persones, Parrot interpreta sobretot cançons del disc Refugi (2018), però també d’altres de treballs anteriors que lliguen amb l’espai.

El propòsit d’oferir espectacles únics és el que ha dut Casadesús a programar dues nits especials en què a més hi haurà molts músics a l’escenari. La primera és la nit de gòspel al Teatre Grec, el 23 de juliol. El pianista Ramon Escalé ha convençut el director del London Community Gospel Choir, Bazil Meade, perquè les sonoritats afrollatines amarin el gòspel. “Totes aquestes músiques venen de l’Àfrica”, recorda Escalé, que en el concert dirigirà la Barcelona Big Latin Band i els Barcelona Gospel Messengers en comunió amb la formació anglesa. Aquest “projecte basant únic” en què una pregrària por esdevenir bolero implica unes quaranta persones a l’escenari.

També serà nombrosa la concurrència artística a El pop d’una nit d’estiu, l’espectacle programat per al 25 de juliol. En aquest cas, tretze cançons de pop rebran el tractament simfònic de la GIOrquestra dirigida per Marc Timón. En el concert, en què la periodista Sara Loscos portarà el fil argumental, hi participaran Maria Arnal & Marcel Bagés, Joan Pons (El Petit de Cal Eril), Ramon Mirabet, Ferran Palau, Joan Colomo, David Carabén (Mishima), Clara Peya, Joan Dausà, Núria Graham, Pavvla, Alba Carmona i Quimi Portet. Cadascú interpretarà una cançó pròpia, però amb l’arranjament simfònic de Timón. “La idea és que sigui una celebració”, diu Pepe Zapata, director del TR3SC, el club de cultura que produeix El pop d’una nit d’estiu.

En la programació musical del Grec també hi ha espai per a col·laboracions amb el Sónar, que tindrà una cloenda especial el 21 de juliol al Teatre Grec amb la Brexit Big Band de Matthew Herbert, una proposta artística pensada com a resposta a la possibilitat que el Regne Unit deixi la Unió Europea. “Els valors fonamentals són la igualtat, la tolerància, els drets humans i les llibertats, més que no pas la priorització de les fronteres i les diferències”, explica Herbert en el manifest de la Brexit Big Band. Altres concerts del Grec musical, que es tancarà amb Jordi Savall el 29 de juliol, seran el de Sílvia Pérez Cruz amb Toquinho i Javier Colina (24 de juliol) i el de Chick Corea (28 de juliol).

El Sónar, a l’espera del jutge Santi Vidal

El jutge Santi Vidal ha de decidir aquest dimarts si dicta mesures cautelars que obliguen a aturar els treballs de muntatge d’escenaris del Sónar que està fent una empresa contractada per Fira de Barcelona per esquivar la vaga dels seus muntadors habituals (UTE Rigging). En cas que el jutge cregui que hi ha vulneració del dret de vaga, els 60 muntadors de Barcelona estan a punt “per salvar el Sónar” sempre que la Fira accepti negociar el conveni amb ells.

stats