Literatura
Cultura 02/09/2022

Polèmica per la coincidència de les fires de Palma i Barcelona

Els editors illencs, que seran a la Setmana catalana, critiquen que les dates es trepitgin

2 min
La Setmana del Llibre en Català de Palma durant l'edició del 2021.

PalmaLa Setmana del Llibre en Català de Palma (del 14 al 18 de setembre a la Misericòrdia) coincidirà enguany amb la Setmana de Barcelona (del 9 al 18 de setembre al Moll de la Fusta), un fet que ha dividit les opinions entre els editors i els llibreters illencs. Els primers consideren que celebrar-ho els mateixos dies complica l’organització perquè puguin ser presents a les dues cites, mentre que els llibreters consideren que així es potencia l’esdeveniment.

La coincidència no ha estat una casualitat: “Feia anys que la Junta ho duia al programa. Teníem ganes de coincidir amb el Principat per assolir un mateix batec a l’hora de fer la Setmana”, defensa el president del Gremi de Llibreters de Mallorca (organitzador de l’acte literari a Palma), Àlex Volney. En un futur, també li agradaria que s’hi sumassin les fires de Perpinyà i el País Valencià perquè, “més enllà de les posicions polítiques, és un fet que els Països Catalans són una Euroregió. Es tracta de fer una mica de múscul”, afegeix.

“És una llàstima que coincideixin”, opina Gracià Sànchez, editor d’El Gall i president l’Associació d’Editors de les Illes Balears. Explica que ja fa mesos que la cita a Barcelona està tancada i totes les editorials illenques hi tindran paradeta. Després de dos anys sense anar-hi per la pandèmia, enguany les editorials illenques tornen a la Setmana de Barcelona. El Gall, El Tall, Nova Editorial Moll, Documenta Balear i l’Institut Menorquí d’Estudis compartiran caseta els deu dies, amb el suport de l’Institut d’Estudis Baleàrics (IEB); mentre que Lleonard Muntaner i AdiA Edicions hi seran en una paradeta amb les editorials catalanes LaBreu i Edicions del Buc. També seran a la capital catalana els principals autors illencs amb novetats, com Sebastià Portell, Antònia Vicens (pregonera d’aquesta edició) i Jaume C. Pons Alorda.

A més, el president dels editors apunta que hi ha una diferència important entre la Setmana de Palma i la de Barcelona, i és que la primera està organitzada només pel Gremi de Llibreters, mentre que la segona la impulsen sobretot els editors –encara que també en forma part la resta del sector literari. Sànchez assegura que els agradaria prendre part en les fires mallorquines: “Hi participam amb el subministrament de llibres i promoció d’autors, però també tenim propostes que consideram adequades per al sector editorial”.

Per la seva banda, Àlex Volney opina que, com que la de Palma dura menys dies i comença després, “no hi ha cap problema. Hi ha autors que van a Barcelona i després a Palma”. Així mateix, diu que els llibreters fan la Setmana “perquè, si no, no la faria ningú”, i assegura que “els editors hi estan convidats sempre que vulguin”.

“A escala promocional entenc que els va bé que sigui la mateixa data, però en el nostre cas no ens acaba d’anar bé perquè som una editorial petita, no tenim personal i no ens podem desdoblar”, opina l’editor d’AdiA, Pau Vadell. Més enllà de la venda de llibres, tant Vadell com Sànchez posen èmfasi que els deu dies a la Setmana de Barcelona són una oportunitat molt valuosa per estar en contacte amb altres editorials, parlar amb autors i negociar noves edicions.

stats