Cultura 02/01/2014

Plataforma de nous novel·listes

Documenta Balear aposta pels joves escriptors mallorquins

Pere Antoni Pons
2 min
La novel·lista d'Algaida Maria Coloma Mairata ha publicat 'L'ànima lliure' a la col·lecció Magatzem Can Toni de Documenta Balear.

PalmaDocumenta Balear ha publicat consecutivament a la col·lecció Magatzem Can Toni les novel·les de dos nous narradors mallorquins: El destí il·luminat, de Pep Toni Bauçà (Campos, 1974), i L'ànima lliure, de Maria Coloma Mairata (Algaida, 1983).

Es tracta de dues obres totalment diferents entre si, que participen d'uns gèneres tan dispars com la fantasia postapocalíptica, en el cas del títol de Bauçà, i el retrat generacional i iniciàtic, en el cas de l'obra de Mairata. Aquesta disparitat és un reflex de la varietat de la literatura en català que es realitza a les Illes Balears avui en dia i permet constatar, una vegada més, que actualment la literatura és, aquí igual que arreu del món, un terreny propici perquè cada autor s'hi desenvolupi amb total llibertat, com li vingui de gust i corrent els riscos que ell mateix triï.

Artefacte desconegut

L'argument d'El destí il·luminat conta la turbulenta història de Martí, un home que, després de perdre el seu fill "en unes circumstàncies tràgiques" de les quals se sent terriblement responsable, decideix trencar amb la seva vida i anar-se'n tan lluny com li sigui possible. D'aquesta manera és com es posa a treballar en una plataforma petrolífera situada al bell mig de l'oceà Atlàntic. El problema és que el lloc que havia de convertir-se en un refugi terapèutic aviat es converteix en l'escenari dels seus pitjors malsons. El detonant de l'horror és un artefacte desconegut que una nit cau dins la mar i que provoca, tal com indica la contracoberta del llibre, "aparicions misterioses, desaparicions, visions espectrals, morts inexplicables i canvis de clima radicals".

Són, els de Bauçà, uns materials literaris que s'abeuren en les novel·les i pel·lícules que més han influït l'autor. "Si bé llegesc de tot", reconeix Pep Toni Bauçà, "gaudesc més amb la literatura de misteri, d'intriga, de ciència-ficció i de terror". Entre els seus referents, hi ha autors com Dan Simmons, Albert Sànchez Piñol, David Monteagudo i Wulf Dorn, i pel·lícules com L'exorcista, El sisè sentit, Abre los ojos o "qualsevol del mestre Hitchcock".

Escenaris mallorquins

L'ànima lliure és la primera novel·la de Maria Coloma Mairata, una periodista que ha treballat al Diari de Balears, El periódico, IB3 i Televisió de Mallorca, entre altres mitjans, i es mou en les coordenades del realisme. El lector hi trobarà, segons explica l'autora mateixa, "un joc entre la ficció i la realitat", ja que "la malaltissa obsessió que Natxo desperta en Maria -els dos protagonistes- fa que es confonguin els límits que hi ha entre allò que és real i allò que no ho és".

A la novel·la de Mairata, que va viure un temps a Barcelona mentre hi estudiava, "els joves personatges evoquen Mallorca amb una certa nostàlgia" i, a més a més, hi tenen una presència destacada els escenaris de l'illa: el barri palmesà de Pere Garau, l'Arenal, Porreres, Manacor, Can Picafort...

L'autora reconeix la influència i l'ajuda que ha rebut del també algaidí Gabriel Janer Manila, a qui va mostrar la novel·la abans de publicar-la. "De fet, va ser ell qui em va animar a presentar-la a l'editorial", explica Mairata.

stats