Cultura 28/06/2020

La pintora mallorquina Dolors Sampol mor a 66 anys

L'artista va fer la seva primera exposició individual al Casal Balaguer de Palma l'any 1989

Ara Balears
3 min
Dolors Sampol, en el centre de la imatge, durant la inauguració d'una instal·lació que va fer en el Casal Solleric de Palma l'any 2017

PalmaLa pintora mallorquina Dolors Sampol ha mort aquesta nit a 66 anys, segons ha informat aquest diumenge un dels seus familiars a les xarxes socials. Sampol va cursar estudis a l'Escola Superior de Belles Arts de Sant Jordi, a Barcelona, entre el 1970 i el 1975. Després va iniciar la seva trajectòria professional en el món de la restauració de pintura, on deu anys de trajectòria li varen permetre ampliar el seu coneixement de les tècniques pictòriques. Durant aquest període també va fer obres de creació, amb una producció centrada en les natures mortes i retrats de traç ràpid i lliure.

Una vegada que va abandonar l'ofici de restauradora, es va dedicar de ple a la creació d'obra pictòrica. Des del començament, va traçar un món intimista, centrat en paisatges imaginaris. A la primera exposició individual, l'any 1989 al Casal Balaguer de Palma, va acompanyar les obres amb versos de Blai Bonet, Ángel Terrón i J. E. Cirlot. El 1990 va exposar a la galeria Altair de Palma i quatre anys després va mostrar per primera vegada les seves obres en una exposició individual a Madrid, al Centre d'Art Afinsa.

En aquesta època, la seva producció estava marcada pels paisatges d'arbres o muntanyes amb la visió de la mar de fons, enquadrats freqüentment entre línies negres, les quals deixaven un marge entorn de l'espai pictòric. Una altra temàtica d'aquesta època és la de les aus, que aporten un element figuratiu i imprimeixen moviment a l'obra amb el batec de les ales. El negre, algun gris obscur i un blau profund eren els únics colors, mentre que la tela de fons hi donava una tonalitat ocre.

Amb les obres fetes durant el 1996 i el 1997, les quals es varen exposar a les galeries Ederti de Bilbao, Altair de Palma i Alejandro Sales de Barcelona, va incorporar i combinar altres recursos. La tela de lli encara és part important i visible de l'obra, i damunt hi aferra papers i hi incorpora l'escriptura. La pintura es projecta cap a temàtiques com les natures mortes, la mar i les costes i el continent africà.

Sampol va fer un total de 21 exposicions individuals al llarg de la seva carrera a indrets com la Cartoixa de Valldemossa, la Fundació Llorenç Artigues de Barcelona, Can Gelabert (Binissalem), la Capella de la Misericòrdia (Palma) i el Centre d'Art Sa Quartera (Inca). L'any 2017 va inaugurar la instal·lació Llum d'Oli al Casal Solleric de Palma, per a la qual es va inspirar en l'antic dipòsit que emmagatzemava l'oli de les possessions familiars dels senyors del casal.

'Llum d'oli', de Dolores Sampol, al Casal Solleric de Palma

"Quan pens en els quadres de Dolors Sampol, quan vull escriure sobre les obres que exposa aquesta artista de la delicadesa, trob dues característiques essencials i singulars que formen el fil conductor d'aquestes pintures: la seva llibertat absoluta en la recerca pictòrica, per un cantó, i la gran capacitat de risc per trobar l'emergència dels objectes, de les situacions i de les significacions múltiples, per l'altre", va dir d'ella l'escriptor Biel Mesquida, qui recomanava "assaborir a poc a poc" els quadres de Sampol, "perquè et donin tot allò inacabable amb què els ha injectat, perquè s'afiquin entre les entreteles de l'esperit els colors i les idees que els informen i et carreguin amb la lucidesa, l'amor i la fragilitat en què se sostenen".

Obra de Dolors Sampol realitzada l'any 1997 sobre tela amb tècnica mixta
stats