Feminisme
Cultura 26/07/2022

En perill la llibreria Pròleg, pionera en literatura de dones

La propietat del local no vol negociar la renovació del lloguer i busquen nou emplaçament

2 min
La llibreria Pròleg, especialitzada en literatura de dones

BarcelonaLa llibreria Pròleg, un establiment especialitzat en feminisme i literatura de dones fundat fa 31 anys, ha fet una crida a les xarxes socials per donar a conèixer la seva situació. La propietat de local (Sant Pere Més Alt, 46, al barri de Sant Pere de Barcelona) els hi reclama i no s'avé a negociar una renovació del contracte de lloguer. "De moment no hem pogut negociar la renovació i estem en mans de la mediació de l'Ajuntament de Barcelona", han explicat a Twitter. Fa un mes que en van alertar les clientes i ara ho han fet públic. "Ens diuen que volen el local per a ells, i no podem lluitar-ho. Fa un mes ens van dir que hem de deixar la llibreria a finals d'octubre i això és impossible", diu a l'ARA la seva fundadora, Àngels Grases, que ha traspassat el negoci a la seva filla, Núria Monrós. L'Ajuntament està negociant que es pugui allargar el contracte fins al desembre, "però és molt lent", diu.

"La intenció no és plegar, en absolut", afirma Grases. Necessiten temps per buscar un local i gestionar tots els llibres en circulació. Però el problema serà trobar un nou espai assequible al centre de Barcelona. "Tenim la incertesa d'on anirem a parar", diu la fundadora. La llibreria es va fundar el 1991 al barri Gòtic i l'actual, que té uns 180 metres quadrats, és la seva segona seu. La seva especialització és la literatura de dones, les obres escrites per dones i sobre dones de tots els gèneres. A més, s'hi organitzen sovint activitats, tallers, presentacions i clubs de lectura que aborden debats socials al voltant dels temes més candents. "Des del Me Too s'ha notat un canvi, però nosaltres venim de més enrere. Ha sigut una muntanya russa. És el que tenen aquestes coses, quan hi ha un canvi. Nosaltres continuem pensant que és necessària una llibreria especialitzada en literatura de dones", afirma.

Pròleg va néixer després que tanqués l'editorial feminista La Sal i que tingués lloc la quarta Fira Internacional del Llibre Feminista. La seva cofundadora, Àngels Grases, era militant feminista i assídua a espais com Ca la Dona. El local actual està a prop d'un altre centre neuràlgic del feminisme, el Centre Cívic Francesca Bonnemaison. La llibreria estarà oberta dues setmanes més, tancarà del 9 al 15 d'agost i reduirà horaris per encarar els canvis que vindran. Al setembre reobriran amb la incertesa de quin serà el seu futur més immediat.

stats