Cultura 06/10/2019

L'autor valencià Paco Romeu guanya el II Premi Mallorca de Dramatúrgia

L'obra 'Uns altres temps' reflexiona sobre com conductes apreses per les dones perpetuen el patriarcat

Maria Fuster
2 min
L'autor Paco Romeu, guanyador el II Pemi Mallorca Dramatúrgia

PalmaL'obra 'Uns altres temps', de l'autor valencià Paco Romeu Sánchez, ha estat guardonada amb el II Premi Mallorca de Dramatúrgia, convocat pel departament de Cultura, Patrimoni i Política Lingüística del Consell de Mallorca a través del teatre Principal de Palma, amb la voluntat d'impulsar la creació de textos dramàtics en llengua catalana. Romeu ha comentat que l'obra "tracta de fer una reflexió sobre com moltes conductes apreses per les dones, que no es poden llevar de damunt, perpetuen el masclisme i el patriarcat. No don cap solució, sinó que em sorprenen com a home que vol llevar-se de damunt aquestes conductes". En aquest sentit, l'autor pensa que la temàtica pot ser entesa com a "políticament incorrecta".

Romeu ha assenyalat que estava molt content perquè mai havia guanyat un premi en català fora del País Valencià. Per la seva banda, la consellera de Cultura del Consell de Mallorca, Bel Busquets, ha destacat que "amb Paco Romeu traspassam fronteres, posam el teatre Principal i la politica cultural del Consell de Mallorca en el mapa". Busquets també ha informat que s'editarà la seva obra i se'n farà una lectura dramatitzada durant la temporada 2019/20. I, a més, que serà publicada pel teatre Principal mateix en format de llibre i que l'autor rebrà 5.000 euros.

El termini d'admissió d'obres va finalitzar el 27 de juny i s'hi varen presentar 13 peces dramàtiques que varen ser valorades per una comissió composta per Aina Tur, programadora de la Sala Beckett de Barcelona; Estel Solé Casadellà, dramaturga, actriu, poeta i productora; Jaume Miró Adrover, dramaturg; Sadurní Vergés Vilella, dramaturg i guanyador del I Premi Mallorca de Dramatúrgia; i Josep R. Cerdà, director gerent del teatre Principal.

Premis teatrals

Paco Romeu, de 52 anys, és l'autor d'una extensa producció literària que inclou gèneres tan diversos com la dramatúrgia i els guions televisius i de cinema. Tot i això, és en el món de la dramatúrgia on més ha treballat i on més reconeixements ha obtingut. Entre tots cal destacar el Premi de Teatre Ciutat d'Alzira Palanca i Roca per l'obra 'Iceberg' (2011), el Premi de Teatre infantil Xaro Vidal Ciutat de Carcaixent per l'obra 'L'extraordinària història del fantasma de Quim Quinqué' (2011), el Premi Iberoamericà de Teatre Tirso de Molina del Ministeri d'Afers Exteriors per l'obra 'Vocabulario' (2012), el Premi de Teatre Buero Vallejo Ciudad de Guadalajara per l'obra 'Piel de cebolla' (2015), el premi de teatre juvenil Ciutat de Torrent per l'obra 'Els medis' (2015) i el premi SGAE de teatre infantil per l'obra 'Astrolabi' (2018), entre altres premis i guardons.

stats