Cultura 22/05/2018

Patrimoni declara l'interès cultural de 600 de les 4.500 peces artístiques del fons de Sa Nostra

La Comissió de Patrimoni ha aprovat la declaració de BIC de dos expedients i ja s'ha previst una segona fase de la iniciativa

S. Vidal
1 min
EN DUES FASES   Patrimoni del Consell ha dividit el fons d’art de Sa Nostra en dues parts. Les pintures de Joan O’Neille (01), Sebastià Junyer (02) i Pilar Montaner (03) estan entre les datades abans de 1950. Les de García Sevilla (04), Plensa (05), Esteban Vicente (06) i Campano (07) són de la segona meitat del segle XX, que encara es troba en estudi.

PalmaLa Comissió de Patrimoni del Consell de Mallorca ha aprovat definitivament la declaració de Bé d'Interès Cultural (BIC) de dos expedients relacionats amb el fons artístic de Sa Nostra, un procés que va començar l'any 2012 i que assegura que les 600 peces que s'hi inclouen estaran més protegides. "Amb l'interès cultural, la propietat dels béns té l'obligació de comunicar la ubicació i, si escau, el trasllat de les obres, i no les pot disgregar perquè formen part d'un conjunt", explica el conseller insular de Cultura i Patrimoni, Xesc Miralles.

Són 489 monedes i una col·lecció pictòrica de final del segle XIX i principi del segle XX d'un total de 600 peces del conjunt global del fons de Sa Nostra, de prop de 4.500 obres.

Una vegada aprovada la declaració de BIC –només en resta el tràmit final, que és l'aprovació al ple del Consell de Mallorca, d'aquí a menys de dos mesos–, Patrimoni ja es planteja una segona fase de la iniciativa, centrada en les obres de la segona meitat del segle XX. "Són més obres però la qualitat no és tan gran com la de les que ja queden protegides", explica Miralles.

La declaració de BIC no significa que el Consell en sigui el nou propietari però sí que garanteix que, com a patrimoni d'interès per als ciutadans, no es puguin separar les peces de cada expedient i n'assegura la conservació.

stats